«Η νεολαία είναι το Α και το Ω», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανερυθραϊκού Αθλητικού Συλλόγου Γιώργο Ρηγούτσο, ο οποίος έχει αποφασίσει να κάνει τη θεωρία πράξη, δίνοντας την ενέργειά του και τον χρόνο του για την άθληση των νέων της πόλης.
Ο σύλλογος, στον οποίο είναι πρόεδρος, δεν είναι τυχαίος, αλλά είναι αυτός που «έχει γαλουχήσει γενιές και γενιές, ενώ σκεφτείτε ότι οκτώ από τους σημερινούς δημοτικούς συμβούλους έχουν παίξει σε κάποια από τις ομάδες του», όπως αναφέρει.
Στον Πανερυθραϊκό Αθλητικό Σύλλογο λειτουργούν τμήματα μπάσκετ, βόλεϊ και ποδηλασίας. Οι κατηγορίες σε αυτά είναι πολλές, από τα μικρά παιδιά μέχρι και τις ομάδες ενηλίκων. Εξίσου πολλές, όμως, είναι και οι διακρίσεις που έχουν λάβει οι αθλητές τους οποίους έχει αναδείξει ο Πανερυθραϊκός.
Ωστόσο, ο πρόεδρος θεωρεί ότι ο Δήμος δεν τους έχει αποδώσει τη δέουσα τιμή. Σύμφωνα με εκείνον, «στο Σπίτι του Αθλητισμού θα έπρεπε να υπάρχουν φωτογραφίες από όλα αυτά τα παιδιά που φόρεσαν τη φανέλα του Πανερυθραϊκού και κόπιασαν, ώστε να είναι παραδείγματα προς μίμηση. Αλλά δυστυχώς, στον Δήμο μας δεν αξιοποιείται το έμψυχο υλικό».
Ο αθλητισμός, σύμφωνα με τον πρόεδρο, αποτελεί για τους νέους μια διέξοδο από την καθημερινότητα, από τα διαβάσματα, από το ασφυκτικό πρόγραμμα που τους επιβάλλουν οι γονείς τους, «κυνηγώντας τις δικές τους τελικά φιλοδοξίες». Ο κ. Ρηγούτσος υποστηρίζει ότι «η άποψη πως “οι καλοί αθλητές δεν γίνεται να είναι και καλοί μαθητές” είναι εσφαλμένη, καθώς “νους υγιής εν σώματι υγιεί”». Μάλιστα, αναφέρει και συγκεκριμένα ονόματα αθλητών που συμμετείχαν στον Πανερυθραϊκό και διέπρεψαν επαγγελματικά, καθώς έγιναν γιατροί, επιστήμονες, αλλά και προσωπικά, καθώς έγιναν καλοί οικογενειάρχες. «Μέσα από τον αθλητισμό πειθαρχείσαι, χτίζεις φιλίες, μαθαίνεις τη λέξη αλληλεγγύη, αλλάζεις παραστάσεις και τελικά γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος».
Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Ρηγούτσος εμμένει στην άποψη, ότι το «Σπίτι του Αθλητισμού» θα πρέπει να διατεθεί εξ ολοκλήρου για τους σκοπούς που δημιουργήθηκε, δηλαδή, για τον αθλητισμό. Όσον αφορά στον ίδιο τον Πανερυθραϊκό, ο πρόεδρος οραματίζεται κάποια στιγμή να στεγαστεί και να αποτελέσει μία «αθλητική κυψέλη, στην οποία θα μαζεύονται οι νέοι της πόλης». Μέσα στον ίδιο χώρο, ο πρόεδρος επιθυμεί να υπάρξει αθλητικό μουσείο με την ιστορία του συλλόγου, αθλητική βιβλιοθήκη και αθλήματα όπως σκάκι και πινγκ πονκ. Μία ακόμη ιδέα που έχει είναι να υπάρχουν προβολές αθλητικών αγώνων, στις οποίες «οι νέοι να έχουν τη δυνατότητα να σχολιάζουν διάφορες φάσεις με τον προπονητή τους και όχι απλά να παρακολουθούν τους αγώνες στις καφετέριες καπνίζοντας».
«Μεταβατική η περίοδος της κατασκευής των ποδηλατοδρόμων»
Ο κ. Ρηγούτσος, ως πρόεδρος και του τμήματος ποδηλασίας, τοποθετήθηκε επί του θέματος της κατασκευής των ποδηλατοδρόμων στην πόλη, το οποίο «έχει ανάψει φωτιές» το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Απόλυτα θετικός, λοιπόν, απέναντι στην κατασκευή τους είναι ο πρόεδρος, καθώς «έτσι η Νέα Ερυθραία θα γίνει μία πόλη προσβάσιμη για τον πολίτη που θέλει να περπατήσει». Όσον αφορά στις ενστάσεις που έχει προβάλει μερίδα πολιτών αλλά και η πλειονότητα των εμπόρων για τον περιορισμό των θέσεων στάθμευσης, ο κ. Ρηγούτσος υποστηρίζει ότι «θα έπρεπε πράγματι να προβλεφθούν πρώτα χώροι στάθμευσης και μετά να κατασκευαστούν οι ποδηλατόδρομοι».
Και πάλι, όμως, είναι αισιόδοξος, επειδή «υπάρχουν μελλοντικά σχέδια για επέκταση του τρένου μέχρι τη Νέα Ερυθραία, επέκταση του συγκοινωνιακού δικτύου της ΕΘΕΛ και εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης». Ο πρόεδρος, επομένως, χαρακτηρίζει την περίοδο αυτή «μεταβατική, η οποία σύντομα θα αφήσει όλους τους Ερυθραιώτες ικανοποιημένους».
Τέλος, τονίζει την ανάγκη καταγραφής των οχημάτων που ανήκουν στους καταστηματάρχες και στους υπαλλήλους των τραπεζών στο κέντρο της πόλης, καθώς εικάζει ότι αυτά είναι που επιβαρύνουν κατά βάση την κυκλοφοριακή κατάσταση.
Αμάλθεια Καραλή