Ο Παγκηφισιακός και ο Π.Ο. Δάφνη Κηφισιάς
Στην Κηφισιά, εκτός από τον Α.Ο.Κ. εμφανίζονται και άλλες ομάδες μικρότερες, όπως η Ένωση, ο Ατρόμητος και κυρίως ο Παγκηφισιακός και η Δάφνη Κηφισιάς.
* Ο Παγκηφισιακός κάνει αισθητή την παρουσία του την περίοδο 1938-1940, διακόπτει τις δραστηριότητές του στις αρχές του 1939, επανέρχεται τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και διαλύεται οριστικά το 1940, λόγω του πολέμου. Μερικοί αγώνες του 1938-1940, με Άφοβο 5-0, με Α.Ο.Κ. 4-3, Ένωση Νέας Ερυθραίας 0-2 (αγώνας επεισοδιακός) Βικτώρια 2-4, Ελλάς Πετραλώνων 2-1 και Κεραυνό Λεύκας 4-1. Ποδοσφαιριστές του οι Περδικούρης, Ζωμόπουλος, Ρούσος, Πατρινέλης, Πανανός, Κασινέσης, Σπυρόπουλος, Ρουμπέσης, Κοκκινάκης, Σαββατιανός, Μιχαϊλίδης, Κιλισμάνης, Τσιρικολιάς, Δέδες, Σπανός, Μελετίου. Τα γραφεία της ομάδας ήταν στο Ζηρίνειο Γυμναστήριο.
* Ο Π.Ο. Δάφνη Κηφισιάς (ΠΟΚ) ιδρύεται την ίδια περίοδο και σταματά τις δραστηριότητές του το1940, επανιδρύεται μετά το τέλος του πολέμου, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Τα γραφεία του ήταν αρχικά στην οδό Λεβίδου 4, στο κατάστημα (φούρνος) Μαλακόντα και αργότερα σε χώρο κάτω από τις εξέδρες του Ζηρινείου. Καταστράφηκαν ύστερα από τυχαία πυρκαγιά που συνέβαλλε στη διάλυση της ομάδος. Μερικά αποτελέσματα, με Δάφνη Ποσειδώνας Αθηνών 4-6, Ολυμπιάδα Αμαρουσίου 2-1, Βικτώρια 6-4, Β’ Πανερυθραϊκού 2-0. Ποδοσφαιριστές της ήταν οι Ψαράς, Μπίλλης, Διονυσιώτης, Φιλλιπίδης, Σταματόπουλος, Γιαβάσογλου, Μαλακόντας, Αγγελίδης, Ραβάνης, Βαλιούσης, Πιπίδης,Τουρκοσιάν, Χατζάκης, Τσιρικολιάς Ι και ΙΙ, Σακελλαρίου, Στεργίου, Κατσαρός, Αϊβαζόπουλος, Σιάννος.
* Επισημαίνεται ότι οι ομάδες αυτές χρησιμοποιούσαν ως γήπεδο ένα χώρο που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα στη νότια πλευρά του κοιμητηρίου της Κηφισιάς, κατά μήκος της σημερινής οδού Ευγένιου Σπαθάρη. Σήμερα ο χώρος έχει κατοικηθεί, ενώ στο βόρειο άκρο του έχει δημιουργηθεί μικρό δημοτικό πάρκο με παιδική χαρά.
Ο κλασικός αθλητισμός της Κηφισιάς
Το τμήμα στίβου του Α.Ο.Κ. μετά το κλείσιμο του Ζηρινείου, από τον Ιούνιο του 1936 μέχρι τον Απρίλιου του 1938, σταματάει τις δραστηριότητές του και θα επαναλειτουργήσει στα τέλη της δεκαετίας του 50. Μοναδικές σποραδικές εμφανίσεις του το καλοκαίρι του 1940 στο Ζηρίνειο:
* Στις 3/6/1940, στους αγώνες εγκαινίων εξέδρας του Ζηρινείου με νίκες στη Β’ Κατηγορία αθλητών: Στο μικρό Μαραθώνιο (Λ. Μαραθώνος-Ζηρίνειο) Νομικός 1.13.12, στα 100 μ. Σαββατιανός 12΄ και 3΄΄ και 400 μέτρα Φασουλάκης 56΄ 01΄΄. Στις 28/7 στη διασυλλογική οργάνωση Α.Ο.Κ. – Αιολικός Τζιτζιφιών (62,05-52,5) με νίκες στα 400 μ. Φασουλάκης 56΄ 00΄΄, Ιμπλιξιάν στο ύψος 1.55 μ, και στο δίσκο Λ.(Π).Λάλης 33.40 μ. Στις 28/7 στους τρισυλλογικούς Α.Ο. Νέας Σμύρνης 101β, ΑΕΚ Παγκρατίου 87β, Α.Ο.Κ. 79β με νίκες 5000μ. Νομικός 17.34, μήκος Κομνηνάκης 6.08 μ., ύψος Φλωρεντζάτος 1.55 μ. και στο δίσκο Λάλλης 35.11 μ.
* Αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς η εμφάνιση της δωδεκάχρονης τότε Φωφώς Σαββατιανού στους αγώνες της 3/6/1940 στο Ζηρίνειο: Δεύτερη στα 100 μ. με 15΄ 00΄΄, καθώς και στις 7/7 σε ημερίδα της ΕΟΝ πάλι στο Ζηρίνειο: Τρίτη στα 100 μ. με 14΄ και 5΄΄. Έτσι, η Φωφώ Σαββατιανού είναι χρονολογικά η πρώτη γυναίκα αθλήτρια της Κηφισιάς. Αργότερα, από το 1949-1954, με τη γυναικεία ομάδα του Α.Ο.Κ. θα αναδειχθεί σε κάτοχο πανελληνίου ρεκόρ, πολλές φορές πανελληνιονίκης και με συμμετοχή σε Βαλκανικούς Αγώνες, με σπουδαίες επιδόσεις στους δρόμους, στα άλματα, αλλά και στις ρίψεις.
* Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ίδρυση του Αθλητικού Συνδέσμου Κηφισιάς στο στίβο (πρόεδρος Κουτζουρής, γραμματέας Κοκκινάκης, γεν. αρχηγός Παναγόπουλος με γραφεία στο κατάστημα Vault στον Πλάτανο). Οι αθλητές του ήταν οι δρομείς: Παναγόπουλος, Ρουσσάκης, Κοκκινάκης, Σαββατιανός, Βόλκος, Μαλακόντας, Καλαμπόκας, οι άλτες: Κοκκινάκης, Χριστοδούλου, Λιβιτσάνος, Ρουμπέσης, οι ρίπτες: Τουρκολιάς και Πέτρου, ενώ δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την περαιτέρω δραστηριότητα του συνδέσμου.
●●●
* Ο Νίκος Καραφωτίου γεννήθηκε στη Νέα Ερυθραία. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και κατόπιν φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Τελείωσε τη Ναυτική Σχολή Πολέμου και την Ανωτάτη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Αποστρατεύτηκε το 2001 με το βαθμό Οικονομικό Υποναυάρχου. Μετά την αποστρατεία του από το Ναυτικό, ασχολείται ενεργά με τα κοινά της πόλης. Διετέλεσε αντιδήμαρχος στον Δήμο Νέας Ερυθραίας την περίοδο 2007 – 2010. Παράλληλα αρθρογραφεί, ζωντανεύοντας ξεχασμένες ανθρώπινες ιστορίες της πόλης.





































































































