Ρεπορτάζ: Ξένια Γιαννάκου
Με τον δήμαρχο Κηφισιάς να «βγάζει» είδηση αλλά και την παρουσία σημαντικών εκπροσώπων συλλόγων και φορέων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Πολιτισμού καθώς και πολιτών, υλοποιήθηκε η συνάντηση-ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της δημιουργίας Κέντρου Πολιτισμού στην Κηφισιά.
Η Ένωση Πολιτών «Φίλοι του Κέντρου Πολιτισμού Κηφισιάς» η οποία έχει «πάρει επ’ ώμου» το σημαντικότατο αυτό θέμα, διοργάνωσε, υπό την αιγίδα του Δήμου, την 4η παρουσίασή της, προς αιρετούς και πολίτες, με στόχο «να μοιραστούμε ιδέες και να χαράξουμε στρατηγικές και να ενώσουμε τις φωνές μας για έναν κοινό σκοπό. Να διεκδικήσουμε τον χώρο που μας αξίζει και να εργαστούμε συλλογικά να γίνει πραγματικότητα».
Και για μια ακόμα φορά, οι «πρωτεργάτες» αυτής της κίνησης, πέρασαν το σύνθημα ότι «ο στόχος της δημιουργίας ενός Κέντρου Πολιτισμού στην Κηφισιά είναι επιτεύξιμος», τονίζοντας ότι οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ για να γίνει πραγματικότητα το όραμα αυτό.
Όλοι οι ομιλητές, Β. Ξυπολυτάς, Χ. Καλός, Μ. Μάστρακας, Ε. Κούτση, Α. Αλιπράντης, Ι. Λάκατζης, Λ. Ρακιτζής και Α. Κουρέπης, αναφέρθηκαν στα όσα έχουν επιτευχθεί έως τώρα καθώς και στις ενέργειες που πρόκειται να ακολουθήσουν για την κατ’ αρχάς παραχώρηση στον Δήμο Κηφισιάς του αναγκαίου χώρου για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού.
Τις απόψεις και προτάσεις τους παρουσίασαν επίσης, ο π. δήμαρχος Γ. Θωμάκος (με έγγραφο μήνυμά του), οι δημοτικοί σύμβουλοι Σ. Ζαπάντης και Ν. Βλάχου και από τους Συλλόγους, οι πρόεδροι «Κεφαλλήνων» Δ. Κεκάτος και «Φίλων Μουσικής» Φ. Βιανέλο.
Σημειώνεται ότι από την συνάντηση, η οποία φιλοξενήθηκε στην αίθουσα «Δήμαρχος Δημήτρης Γκατσόπουλος» του Δημαρχείου Κηφισιάς, το βράδυ της Πέμπτης 3 Απριλίου, απουσίαζαν -όπως τόνισαν οι διοργανωτές- οι εκπρόσωποι της Πολιτείας (Υπ. Εργασίας, ΔΥΠΑ, κλπ.) που είχαν κληθεί.
Έφη Κούτση: «Ουσιαστική ανάγκη ο Πολιτισμός»
«Σε μια εποχή που ο Πολιτισμός δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά ουσιαστική ανάγκη, η έλλειψη ενός τέτοιου χώρου, περιορίζει τις δυνατότητες καλλιτεχνικής έκφρασης, εκπαίδευσης και συμμετοχής της κοινότητας στη δημιουργία και την απόλαυση των παραστατικών Τεχνών», σημείωσε «ανοίγοντας» την εκδήλωση η Έφη Κούτση, εκ των ιδρυτών και διαχειριστών της Ένωσης Πολιτών «ΦΚΠΚ».
Χαρακτήρισε δε τον χώρο που οραματίζεται η Ένωση, σαν «όχι απλά έναν χώρο παραστάσεων αλλά ένα ζωντανό κύτταρο Πολιτισμού, ανοιχτό στη δημιουργία, τη συνεργασία και τον διάλογο. Ένα σημείο συνάντησης καλλιτεχνών, θεατών και φορέων που θα λειτουργεί σαν μοχλός ανάπτυξης και έμπνευσης για όλους».
Βασίλης Ξυπολυτάς: «Κοιτάμε τη λύση οικοπέδου στο ΚΑΤ»
Την προσπάθεια απόκτησης ενός χώρου κοντά στο Νοσοκομείο ΚΑΤ αποκάλυψε ο δήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς κατά την ομιλία του.
Αρχικά ο δήμαρχος Κηφισιάς τόνισε ότι «από το 1980 έως σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα πολεοδομικά στον Δήμο. Όταν άλλες περιοχές αναπτύχθηκαν, με πολιτιστικά κέντρα, αθλητικούς χώρους, μετρό, περιφερειακούς δρόμους, Αττικές Οδούς, ο Δήμος Κηφισιάς παρέμεινε στη λάμψη του παρελθόντος, χωρίς όμως να μπορέσει να δει στρατηγικά, τα επόμενα χρόνια, το πώς θα αναπτυχθεί και πώς θα μπορέσει να διατηρήσει την αξία του και την αίγλη του.»
Όπως ανέφερε, «φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει Κηφισιώτης, Ερυθραιώτης ή Εκαλιώτης, που να μην θέλει ο Δήμος του να έχει ένα αξιοπρεπές Πολιτιστικό Κέντρο. Και υπάρχουν και κάποιοι, σαν εσάς και την κίνησή σας (σ.σ. “Φίλοι ΚΠΚ”), που όχι απλά το θέλουνε, αλλά το επιδιώκουν και το απαιτούν από τις εκάστοτε δημοτικές Αρχές.» Έφτασε λοιπόν αυτά τα δεδομένα να εξετάσουμε για ποιον λόγο δεν έχουμε πολιτιστικό κέντρο στον Κηφισιά.
Αναφερόμενος στους λόγους που δεν έχει η Κηφισιά Πολιτιστικό Κέντρο, ο δήμαρχος τόνισε ότι «το βασικό είναι η έλλειψη χώρου. Γιατί χρήματα, πιστέψτε με, μπορούμε να έχουμε. Απλά να σας αναφέρω ότι ο Δήμος Κηφισιάς, μόνο για το 2024, άντλησε από δωρεές, ευκατάστατων συμπολιτών μας, 2,7 εκατομμύρια και από ΕΣΠΑ, 40 εκατομμύρια ευρώ. Και ενδεικτικά θα σας πω ότι την προηγούμενη δεκαετία, έχει αντλήσει 20. Χρήματα θα βρεθούν, ακόμα και με δανεισμό καθώς ο Δήμος μπορεί να “σηκώσει” έναν δανεισμό, 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Το θέμα λοιπόν είναι, πού μπορεί να στεγαστεί ένας τέτοιος χώρος. Οι χώροι που έχει ο Δήμος Κηφισιάς είναι ελάχιστοι και μικροί. Ποιοι είναι οι δημοτικοί χώροι; Ένα οικόπεδο στο Κεφαλάρι, στη Χαριλάου Τρικούπη, όχι πάνω από ένα στρέμμα, που είναι η Βίλα Στουδίτη και κάποια μικρά οικόπεδα στο ΒΙΠΑ στο Κηφισιάς αλλά κανένα από αυτά δεν θα μπορούσε να στεγάσει ένα Πολιτιστικό Κέντρο που χρειάζεται ο Δήμος μας.
Γενικότερα στην περιοχή έχουμε -όχι ως Δήμος- έναν χώρο στην Αχαρνών, τα δύο οικόπεδα που διεκδικούν για πάρα πολλά χρόνια οι δημοτικές Αρχές. Επιχειρήθηκε και φέτος να γίνουν κοινωνικές κατοικίες. Με την αντίδραση της δημοτικής Αρχής και του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτό δεν προχώρησε. Κάναμε δύο συναντήσεις με τη διοίκηση της ΔΥΠΑ, έτσι ώστε να διατεθούν στον Δήμο Κηφισιάς, για πολιτιστικό κέντρο και για κατασκευή – μεταστέγαση του 2ου Λυκείου αλλά και στις δύο περιπτώσεις η αντιμετώπιση ήταν αρνητική.
Για αυτόν τον λόγο θα καταθέσω και εδώ στο Σύλλογο, πρωτοκολλημένη επιστολή προς τον διοικητή της ΔΥΠΑ, τον Ιανουάριο του 2025, όπου ζητούμε τα οικόπεδα για μία ακόμα φορά, για τους σκοπούς αυτούς. Η λογική του να προσθέσουμε τα σχολεία έχει να κάνει με τον καταστατικό σκοπό της ΔΥΠΑ, ως ενός οργανισμού κοινωνικής ωφέλειας. Και πιθανόν θα μπορούσε να υπάρξει και μία σύμπραξη, με την ΚΤΥΠ ώστε στο ένα οικόπεδο να γίνει το 2ο Λύκειο, για να μπορέσουμε τουλάχιστον να μην έχουμε την επαναφορά, της συζήτησης για εργατικές κατοικίες.
Είμαστε λοιπόν σε πορεία διεκδίκησης. Έχει αναφερθεί το θέμα πάρα πολλές φορές στην υπουργό. Φυσικά, αν αυτά οικόπεδα διατεθούν, σας υπόσχομαι ότι θα γίνει δανεισμός και στη συνέχεια, μέσω ειδικού τέλους, θα ξεκινήσουμε την κατασκευή του Κέντρου.»
Ο Βασίλης Ξυπολυτάς αποκάλυψε στη συνέχεια ότι ο Δήμος επιχειρεί να αποκτήσει ένα οικόπεδο, που βρίσκεται στο πάνω κομμάτι του ΚΑΤ, το οποίο όπως τόνισε «είναι κατά την άποψή μου ο καλύτερος χώρος για κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου Κηφισιάς. Γιατί είναι επί της Λεωφόρου Κηφισίας, είναι κοντά στο τρένο, στην είσοδο της πόλης και είναι πολύ μεγαλύτερης έκτασης και μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά, εννοώντας υπόγειες θέσεις πάρκινγκ. Και αυτό το οικόπεδο το έχουμε διεκδικήσει από το ΕΦΚΑ. Μάλιστα, έχουμε συνάντηση παρουσία ενός πολύ διακεκριμένου αρχιτέκτονα, τη Δευτέρα, με την κυρία Κεραμέως, ώστε να συζητήσουμε τη διεκδίκηση του οικοπέδου αυτού.»
Σημειώνεται εδώ, ότι σε σχετική ερώτηση της Αμαρυσίας μετά τη συνάντηση αυτή, ο δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι «βρισκόμαστε εν αναμονή της απάντησης της υπουργού, μετά την παρέμβαση που κάναμε».
Ως άλλη λύση, ο δήμαρχος ανέφερε οικόπεδα -και πάλι του ΕΦΚΑ- που βρίσκονται «στη Μπακογιάννη και στη Χαριλάου Τρικούπη κι άλλα ανεκμετάλλευτα οικόπεδα τα οποία όμως δεν έχουν την εμπορικότητα της εκμετάλλευσης όπως αυτά της Λεωφόρου Κηφισίας μπροστά στη Βίλα Καζούλη. Και τα τρία τα διεκδικούμε, τα προσπαθούμε και ελπίζουμε να τα επιτύχουμε.»
Όπως σημείωσε, «η προσέγγιση αυτής της δημοτικής Αρχής είναι πολύ πιο φιλελεύθερη από οποιαδήποτε άλλη διοίκηση και εκτιμώ ότι έχουμε αρκετές πιθανότητες να καταφέρουμε να πάρουμε κάποια χρήματα και να μπορέσουμε να έχουμε ένα οικόπεδο να χτίσουμε».
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε την Ένωση Πολιτών «για τη στήριξη της προσπάθειας και τη συστηματική αναμόχλευση του συστήματος» και ζήτησε να δώσουν στους πολίτες τις αποφάσεις που θα λάβει το επόμενο διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να συγκεντρωθούν υπογραφές για να ασκηθεί πίεση «όσο ακόμα τα πράγματα είναι ευκολότερο να προχωρήσουν πολιτικά, δεδομένου ότι πολλοί από τους υπουργούς, εκλέγονται στην περιφέρεια της Κηφισιάς».
Τέλος ο Βασίλης Ξυπολυτάς τόνισε ότι «πρέπει να περάσει σαν κουλτούρα πλέον στον μέσο Κηφισιώτη, το ότι η Κηφισιά πρέπει να συμπεριφέρεται ως μητροπολιτική πόλη σε όλα της. Αν συμπεριφερθούμε έτσι, θα μπορέσουμε σιγά σιγά να πάρουμε περισσότερα πράγματα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο προβάλλεις την πόλη σου, ο οποίος σε βοηθά να διεκδικήσεις περισσότερα».
Χρήστος Καλός: «Η πόλη μας πρέπει να γίνει κέντρο πολιτισμού»
«Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κηφισιάς, κέντρο δραστηριότητας, ψυχαγωγίας και κυρίως πολιτιστικής επιμόρφωσης. Έτσι το ονειρευόμαστε», σημείωσε στην παρέμβασή του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, τονίζοντας ότι «η πόλη μας πρέπει να γίνει κέντρο πολιτισμού καθώς η πολιτιστική πραγματικότητα έχει αλλάξει. Ο αστικός ιστός τροφοδοτεί αυτή την πραγματικότητα, από αυτόν εξαρτάται πλέον η ψυχαγωγία και ο πολιτισμός. Γιατί η ζωή μας, η ζωή του δημότη Κηφισιάς, έχει πλέον αλλάξει καθημερινές ταχύτητες, ο τρόπος που εργαζόμαστε, έχει κάνει πλέον αναγκαιότητα, θα έλεγα, να βρεθεί μια στέγη πολιτισμού μέσα στον χώρο στο οποίο κινούμαστε.
Η μετακίνηση στο πλησιέστερο εξωτερικό ιστό, αυτό που λέγαμε στο παρελθόν, πάω στην Αθήνα για να δω θέατρο, πάω στην Αθήνα για να δω κινηματογράφο, κατεβαίνω στο κέντρο για να δω ένα μουσείο, να επισκεφθώ μια πινακοθήκη, αυτό πλέον πρέπει να λήξει. Ο τόπος μας, με αυτό το σκεπτικό, χάνει τελείως την οικειότητα του. Η σύνδεση με την πόλη μας, με τα βιώματα, μας έχει κάνει αντί για τόπο δράσης, τόπο αναγκαστικής διαμονής. Οι δημότες βγαίνουν από την αδράνεια, όταν η δημοτική Αρχή, τους δίνει τα ερεθίσματα και τα ερεθίσματα αυτά δεν μπορούν να υπάρξουν, όσο και να προσπαθούμε, εάν δεν υπάρξει αντικείμενο, υποδομές δηλαδή. Χρειαζόμαστε ένα Πολιτιστικό Κέντρο, όπου θα μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα, το οποίο και προεκλογικά είπαμε, αλλά και οι ίδιοι σκεφτήκαμε ότι υπάρχει ανάγκη. Πρέπει δε να δώσουμε ίση βαρύτητα σε κλειστές, ειδικές χρήσεις, σε ανοιχτές χρήσεις, σε δημόσιες χρήσεις, ακόμα και μεταβατικές.
Και πάνω σε αυτό, στηριχτήκαμε για να βασίσουμε το σχεδιασμό ενός νέου κτηριακού πολιτιστικού συγκροτήματος. Αυτό είναι, κατά την άποψή μας, το βασικό. Παράλληλα, το κεντρικό κτηριακό πολιτιστικό συγκρότημα, θα πρέπει να καλύπτεται και από άλλα περιφερειακά», συμπλήρωσε ο Χρήστος Καλός, κάνοντας αναφορά σε άλλους χώρους (στις οδούς Δρυμπέτη, Φραγκοπούλου κλπ.).
Γιώργος Θωμάκος: «Να συνεχίσει ο Δήμος την πιεστική διεκδίκηση»
Σε γραπτό του μήνυμα, που διάβασε το ιδρυτικό μέλος της Ένωσης και πρώην αντιδήμαρχος Αχιλλέας Κουρέπης, ο πρώην δήμαρχος Κηφισιάς ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Στην κορύφωση προηγουμένων πιέσεων, βοηθούσης της προεκλογικής περιόδου των εθνικών εκλογών, ο τότε αλλά και νυν διοικητής της ΔΥΠΑ κ. Πρωτοψάλτης είχε απαντήσει με επιστολή του τον Φεβρουάριο 2023 ότι “όσον αφορά στα οικόπεδα στην Κάτω Κηφισιά, η ΔΥΠΑ θα προωθήσει την κατασκευή κατοικιών για νέους και θα εξετάσει όλες τις προτάσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, προς όφελος της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης για τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου.” Από αυτή την αφετηρία πρέπει ο Δήμος μας να συνεχίσει την πιεστική διεκδίκηση με καθαρή θέση για χρήση Κέντρου Πολιτισμού και όχι ανάμειξη χρήσεων που προκαλούν σύγχυση και αποδυναμώνουν την διεκδίκηση», κατέληξε ο Γιώργος Θωμάκος.
Μάρκος Μάστρακας: «Απαιτούμε την υλοποίηση του έργου»
«Δεν αιτούμε αλλά απαιτούμε την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου», τόνισε στην ομιλία του, ο Μάρκος Μάστρακας (ιδρυτικό μέλος και αυτός των «Φίλων ΚΠΚ» και διαχειριστής της Ένωσης), επισημαίνοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει «το συντομότερο δυνατό, αρχής γενομένης εντός του τρέχοντος έτους με την παραχώρηση στον Δήμο μας από την Πολιτεία του υπάρχοντος χώρου της ΔΥΠΑ των περίπου 8,5 στρεμμάτων στην Κάτω Κηφισιά».
Ο υποναύαρχος Π.Ν. (ε.α.) έκανε μια αναδρομή στις κινήσεις της Ένωσης Πολιτών, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «εξετάσαμε 14 χώρους» και παρουσίασε εικόνες μιας θεωρητικής πρόταση Κέντρου Πολιτισμού, με χάρτη και σχέδιο κτηρίου και εσωτερικών χώρων.
Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το κόστος κατασκευής του «θα καλυφθεί από χορηγούς, ούτε μια δραχμή δεν θα δώσει ο Δήμος, το υπογράφουμε εμείς που έχουμε έρθει σε επαφή με μεγάλες προσωπικότητες του χρήματος, οι οποίοι διακαώς επιθυμούν το όνομά τους να μείνει στην ιστορία.»
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, επεφύλασσε ένα εξαιρετικό μουσικό-θεατρικό δρώμενο από δύο καταξιωμένες καλλιτέχνιδες, την ηθοποιό Πέμη Ζούνη και την πιανίστα Ευγενία Παπαδήμα.
Οι παρόντες
Εκτός από τους ομιλητές, στη συνάντηση έδωσαν το «παρών», οι αντιδήμαρχοι Αθλητισμού και Νέας Γενιάς Λίλα Δραγώνα, Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Διεθνών Σχέσεων Γιάννης Παντελεάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίνα-Ασπασία Βλάχου, Γιώργος Σκορδίλης, Αγγελική Παπάζογλου, ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Βάρσος, οι πρόεδροι των Συλλόγων «Μουσιγέτη» Ο. Μπισκίνη, «Τροβαδούρων» Φ. Χίου, «Κηφισιωτών» Β. Τσαλαβούτα, «Μικρασιατών» Κ. Μουστάκη, «Κεφαλαρίου» Σ. Κουλουριώτη & «Πολιτείας» Λ. Αλιπράντη, η καθηγήτρια και συγγραφέας Βασιλική Πιτούλη, η εικαστικός Ειρήνη Λιναρδάκη, ο αντιναύαρχος (εα) Δ. Πλαμαντούρας, οι υποναύαρχοι (εα) Σ. Βασιλείου & Κ. Μάρδας, η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Κηφισιάς Τ. Στασινοπούλου, η λυρική καλλιτέχνης Μ. Θρασυβουλίδου και η αρχιτέκτονας Α. Συνοδινού.
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook