Πάνω από δύο ώρες συζήτησης χρειάστηκαν κατά τη πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να καταλήξει το Σώμα στη διαπίστωση ότι οι κατά τόπους κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση, όταν εκκρεμούν συνολικές μελέτες για τις διάφορες περιοχές της Κηφισιάς.
Η αρχή έγινε με την προ ημερησίας διατάξεως επισήμανση από την πλευρά της μειοψηφίας, όπως αυτή διατυπώθηκε από το μέλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρο Μούρκο, ότι διαπιστώνονται προβλήματα στην κυκλοφορία ως προς τις πρόσφατες τροποποιήσεις-ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στην περιοχή της Κάτω Κηφισιάς.
Ο δημοτικός σύμβουλος έκανε λόγο για «πάνω από 700 υπογραφές που έχουν μαζέψει οι κάτοικοι της οδού Αθ. Διάκου, τονίζοντας ότι ειδικά τις ώρες αιχμής είναι πολύ δύσκολο ακόμη και να περάσει κανείς από εκεί», Παράλληλα υποστήριξε ότι «με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει σε οδούς όπως η Ψαρρών, η Όθωνος κ.λπ., έχουν αποκλειστεί περιοχές και η πρόσβαση στην Νέα Κηφισιά γίνεται μετά πολλών εμποδίων».
Η άποψή του, μάλιστα, βρήκε ανταπόκριση και στα έδρανα της πλειοψηφίας, καθώς δημοτικοί σύμβουλοι όπως οι Χρήστος Καλός και Μαρία Κεφαλά συμφώνησαν στο γεγονός ότι «κάτι δεν πάει καλά με τις τροποποιήσεις που εφαρμόσαμε, καθώς γινόμαστε συνεχώς δέκτες παραπόνων από τους κατοίκους της περιοχής». Όπως, μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλός, «προσπαθώντας να αποτρέψουμε τη διαμπερή κυκλοφορία, ενδεχομένως δυσχεράναμε κάποιους δημότες που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση από και προς τα σπίτια τους». Πρότεινε, μάλιστα, την προσωρινή ανάσχεση των κυκλοφοριακών μέτρων:
«Ίσως, εκεί όπου οι μελετητές δείχνουν ότι υπάρχει χαμηλός κυκλοφοριακός φόρτος, να έπρεπε να κάνουμε λίγο πίσω στα μέτρα αυτά, προκειμένου να διευκολύνουμε τους κατοίκους».
«Χρειάζεται υπομονή»
Αντίθετη άποψη είχε η αντιδήμαρχος Άννα Κορογιαννάκη, η οποία ζήτησε από όλους να κάνουν υπομονή, έως ότου διαμορφωθεί ολοκληρωμένη εικόνα για την περιοχή. «Σε αυτές τις παρεμβάσεις χρειάζεται να περάσει χρόνος για να δούμε, αν αυτή η μικρή ταλαιπωρία που όλοι μας ζούμε καθημερινά, αξίζει τον κόπο προκειμένου η συνολική κυκλοφοριακή παρέμβαση για την περιοχή να είναι αποτελεσματική, λύνοντας τον φόρτο της διαμπερούς κυκλοφορίας».
Λίγο αργότερα, το Σώμα κλήθηκε να συζητήσει την έγκριση τμήματος της Κυκλοφοριακής Μελέτης που έχει εκπονηθεί για την περιοχή του Κεφαλαρίου. Η περιοχή που τέθηκε επί τάπητος είναι το τμήμα που εφάπτεται στην περιοχή της Άνω Κηφισιάς, ωστόσο το Δημοτικό Συμβούλιο αναλώθηκε σε διαδικαστικά θέματα, καθώς ο μελετητής εμφανίστηκε στην αίθουσα έτοιμος να παρουσιάσει ολόκληρη τη μελέτη για την περιοχή του Κεφαλαρίου, πληροφορημένος λανθασμένα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σώματος Γιώργος Παπαδόπουλος. Αρκετή από την ώρα της συνεδρίασης αναλώθηκε για να αποφασίστει αν τελικά θα παρουσιαστεί το τμήμα ή ολόκληρη η μελέτη ή αν το θέμα θα πρέπει να αποσυρθεί.
«Πρώτα η δημόσια διαβούλευση»
Το μεγαλύτερο μέρος των συμβούλων της πλειοψηφίας τάχθηκε, εν τέλει, με την πρόταση της αναβολής, με το επιχείρημα που αρχικά ανέφερε η πρόεδρος του «Κηφισέα» Χριστίνα Κοσμά. Η δημοτική σύμβουλος υποστήριξε ότι καμία αποσπασματική τροποποίηση δεν μπορεί να έρθει προς συζήτηση και έγκριση από το Σώμα, αν προηγουμένως δεν έχει γίνει δημόσιος διάλογος με τους φορείς και τους πολίτες για το συνολικό περιεχόμενο της μελέτης.
Αν και αρκετοί ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι που θέλησαν να μπουν στην ουσία της συζήτησης, καταθέτοντας απόψεις και προτάσεις για τις οδούς που περικλείονται στο συγκεκριμένο κομμάτι (Μπακογιάννη, Πεύκων, Ιφιγενείας, Ισμήνης κ.λπ.), εν τέλει το Σώμα, μετά από πρόταση μεγάλης μερίδας του Δημοτικού Συμβουλίου και κατόπιν ψηφοφορίας που διενέργησε ο πρόεδρος Γιώργος Παπαδόπουλος, αποφάσισε ν’ αποσύρει το θέμα, προκειμένου να έρθει η συνολική μελέτη για την περιοχή του Κεφαλαρίου προς συζήτηση και έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η ίδια ακριβώς κατάσταση επικράτησε και στο αμέσως επόμενο θέμα, που αφορούσε στην αντίστροφη μονοδρόμηση των οδών Ηροδότου και Δρυάδεων στην περιοχή της Πολιτείας.
Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της οδού Δρυάδων για τις ισχύουσες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή αυτή τη φορά έφτασαν και μέχρι την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Τουλάχιστον τρεις εξ αυτών βρέθηκαν στη συνεδρίαση και διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τις αλλαγές που επέφερε στην περιοχή τους η σημειακή κυκλοφοριακή τροποποίηση που είχε αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο πριν από λίγο καιρό.
«Χρειαζόμαστε… πυξίδα για να πάμε σπίτι μας», ήταν η πιο χαρακτηριστική από τις ατάκες που ακούστηκαν από τους κατοίκους, οι οποίοι ζήτησαν να επανέλθουν οι δύο δρόμοι στην πρότερη μορφή τους, δηλαδή να είναι διπλής κατευθύνσεως, έως ότου παρουσιαστεί η συνολική μελέτη για την περιοχή.
Και σε αυτή την περίπτωση, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, με πρωτοστάτες την τριάδα Χριστίνα Κοσμά, Χρήστο Καλό και Μαρία Κεφαλά, πρότειναν και η μελέτη για την Πολιτεία, όπως νωρίτερα κι εκείνη για το Κεφαλάρι, να τεθούν συνολικά σε δημόσιο διάλογο και έπειτα να έρθουν προς ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο.
«Όχι σε μεμονωμένες ρυθμίσεις»
Ενδεικτική είναι και η τοποθέτηση της προέδρου της «Ανθοκομικής Έκθεσης» Ελευθερίας Λιαπάκη, η οποία τόνισε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά δεν πρόκειται να ξαναψηφίσω ποτέ μεμονωμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, επειδή παρατηρείται συνεχώς το ίδιο πράγμα».
Υπέρ του αιτήματος των κατοίκων τάχθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Όμορφη Κηφισιά» Παναγιώτης Μπόζος, ζητώντας να γίνει δεκτό από τη δημοτική αρχή, «τουλάχιστον για να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα οι κάτοικοι, έως ότου παρουσιαστεί ολόκληρη η κυκλοφοριακή πρόταση για την περιοχή».
Ο συνάδελφός του, Γιώργος Σκορδίλης, τάχθηκε υπέρ της επιστημονικής προσέγγισης των υπηρεσιών και του μελετητή, οι οποίοι με γραπτή τους τοποθέτηση, επέμειναν στην αρχική πρότασή τους στις οδούς Δρυάδων και Ηροδότου, αν και ζήτησε από τον μελετητή να εξετάσει και την περίπτωση της αντίθετης μονοδρόμησης.
Από την πλευρά της, η Χριστίνα Κοσμά έκανε μια γενική τοποθέτηση ως προς τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, δηλώνοντας απαισιόδοξη. Όπως ανέφερε, «καμία παρέμβαση δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ρζικά τον κυκλοφοριακό φόρτο, ειδικά όταν ο πληθυσμός, αλλά και η συνεχής αγορά αυτοκινήτων, αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς». Η κ. Κοσμά επικαλέστηκε το παράδειγμα της Κηφισιάς, η οποία, όπως ανέφερε, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, θα φτάσει στους 120.000 κατοίκους, υπογραμμίζοντας ότι «τα πράγματα, είτε έτσι είτε αλλιώς, θα γίνουν ακόμη χειρότερα από πλευράς κυκλοφορίας στους δρόμους της πόλης.
Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από ψηφοφορία, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αποσυρθεί το θέμα, προκειμένου να εξεταστεί συνολικά η κυκλοφοριακή μελέτη για την Πολιτεία, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Γιάννης Μπεθάνης