Ένα πάρκο διαφορετικό από τα συνηθισμένα προσελκύει καθημερινά, και ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, τους μικρούς σε ηλικία κατοίκους της Νέας Ερυθραίας, αλλά και των όμορων Δήμων.
Ο λόγος για το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 2007 και έκτοτε έχει μεγάλη ανταπόκριση, καθώς το επισκέπτονται έως και 40 παιδιά την ημέρα. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης (ΔΕΑΝΕ) Νίκος Μαραγκουδάκης, που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του πάρκου και ο οποίος μίλησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για την πορεία του και την ανταπόκριση των κατοίκων.
Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος, κατέχει παράλληλα τον τίτλο πάρκο ψυχαγωγίας, ο οποίος ορίστηκε ύστερα από κοινή απόφαση της ΔΕΑΝΕ με τον Δήμο. Έτσι, το πάρκο διαθέτει εκτός από τις διαδρομές με την ειδική σήμανση, μία παιδική χαρά, χώρο πρασίνου και ένα κιόσκι για ξεκούραση.
Όσοι το αναζητήσουν, θα το βρουν στην οδό Ανδρούτσου και Εθνικής Αντιστάσεως. Η εντύπωση που προκαλεί στον επισκέπτη είναι ότι αποτελεί ένα πολύ καλά διατηρημένο πάρκο -γεγονός αξιοσημείωτο, εφόσον σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο τα 40 από τα 80 πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα, λειτουργούν ικανοποιητικά, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μαραγκουδάκη, ορισμένα έχουν κλείσει οριστικά. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι τη λειτουργία του πάρκου έχει αναλάβει η ΔΕΑΝΕ και όχι ο Δήμος, εφόσον κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορούσε να διαθέτει προσωπικό 7 μέρες την εβδομάδα, όπως εμείς», τονίζει ο πρόεδρος.
Το πάρκο είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο και τα ποδήλατα και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διατίθενται δωρεάν για χρήση στο κοινό.
Από τον Σεπτέμβριο μέχρι το Μάιο, διοργανώνονται επισκέψεις σχολείων, όπου εκπαιδευτές από σχολές οδήγησης ή υπάλληλοι από την Τροχαία Κηφισιάς εκπαιδεύουν τα παιδιά στη σωστή και ασφαλή οδήγηση. «Από τη Νέα Ερυθραία έχουμε στείλει σε συνεργασία με το υπουργείο Συγκοινωνιών δύο υπεύθυνους σχολών οδήγησης για να εκπαιδευτούν ειδικά στα μικρά παιδιά και έχουν λάβει σχετικό πιστοποιητικό», αναφέρει ο κ. Μαραγκουδάκης.
Παρόντες στο πάρκο την ημέρα της επίσκεψης της «Α» στο χώρο, ήταν οι προαναφερόμενοι υπεύθυνοι σχολών οδήγησης, Γιάννης Παλαμίδης και Λευτέρης Τσίλογλου, οι οποίοι εκπαίδευαν ορισμένους μαθητές από σχολείο της Ροδόπολης.
Γενικά, οι ηλικίες των παιδιών που μετέχουν στην εκπαίδευση ξεκινούν από το Νηπιαγωγείο και φτάνουν μέχρι τα παιδιά της Α’ Γυμνασίου.
Ο εξοπλισμός που έχουν στη διάθεσή τους οι εκπαιδευτές είναι 34 ποδήλατα με ή χωρίς βοηθητικές ρόδες και 15 ηλεκτρικά αυτοκίνητα μικρού μεγέθους, που αφορούν σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Αν και ο πρόεδρος της ΔΕΑΝΕ δηλώνει πως η αλλαγή που θα επιθυμούσε να επιτύχει κάποτε στη λειτουργία του πάρκου είναι η αγορά περισσοτέρων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που να χρησιμοποιούνται από παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών, ωστόσο, οι εκπαιδευτές υποστηρίζουν ότι τα ποδήλατα αποτελούν καλύτερο όχημα για εκπαίδευση, εφόσον «αναγκάζουν» τα παιδιά να λειτουργήσουν πάνω σε δύο ρόδες παρά σε τέσσερις.
Όταν μπαίνει το καλοκαίρι και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι εκπαιδεύσεις τελειώνουν και τότε το πάρκο παραμένει ανοιχτό για το κοινό και τα πρωινά και όχι μόνο τα απογεύματα, όπως συμβαίνει το χειμώνα.
Ο πρόεδρος εξηγεί ότι οι γονείς επιλέγουν να φέρουν τα παιδιά τους σε αυτό τον χώρο, επειδή είναι περιφραγμένος και συνεπώς ασφαλής. Παράλληλα, έχει κιόσκι στο οποίο οι γονείς μπορούν να κάθονται, όση ώρα τα παιδιά τους παίζουν.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός, ότι μεγάλη μερίδα είναι αλλοδαποί, Άγγλοι, Γερμανοί και Ιταλοί. Ο κ. Ν. Μαραγκουδάκης αποδίδει το γεγονός καθαρά στην εγγύτητα: «Στην Εκάλη και την Πολιτεία κατοικούν πολλοί ξένοι, οι οποίοι, όπως φαίνεται, το έχουν πάρει μυρωδιά περισσότερο από τους ντόπιους!». Για τον λόγο αυτό, η ΔΕΑΝΕ τυπώνει οδηγίες για το πάρκο και στην αγγλική γλώσσα.
(Πληροφορίες στα τηλέφωνα:
210 6254283 – 210 6251026).
Τα λειτουργικά έξοδα του πάρκου
Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της ΔΕΑΝΕ Νίκο Μαραγκουδάκη, το κόστος συντήρησης και ανανεώσης του εξοπλισµού ανέρχεται στις 2.000 – 3.000 ευρώ τον χρόνο.
Ο λόγος είναι ότι «κάθε χρόνο περίπου τα µισά ποδήλατα πρέπει να αντικαθίστανται, εξαιτίας της έντονης χρήσης», αναφέρει.
Πέραν του εξοπλισµού, όµως, τα λειτουργικά έξοδα περιλαµβάνουν τους µισθούς του προσωπικού, τη συντήρηση του πρασίνου, το βάψιµο των διαγραµµίσεων, την επισκευή των πινακίδων, µε αποτέλεσµα να ανέρχονται γύρω στις 50.000 ευρώ το χρόνο. Το παραπάνω ποσό διατίθεται στη ΔΕΑΝΕ από τον Δήµο.
Ενθουσιασµένοι οι καθηγητές
Ενθουσιασμένοι δήλωσαν οι εκπαιδευτικοί με το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ μίλησε με δασκάλους από το Δημοτικό Σχολείο Ροδόπολης, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει επίσκεψη και δήλωσαν ότι «τα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο γνωστά τα τελευταία χρόνια και πολλοί δάσκαλοι πλέον τα επιλέγουν».
Σημειώνεται, εν τω μεταξύ, ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΑΝΕ, οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι επισκέπτονται μαζί με τις τάξεις τους το πάρκο, είναι συνήθως νεαρής ηλικίας. Μια δασκάλα του σχολείου, η οποία είχε επισκεφτεί ξανά τον χώρο με σχολείο του Διονύσου δήλωσε ότι σε σύγκριση με παλαιότερα υπήρχε βελτίωση στο πρόγραμμα της εκπαίδευσης, το οποίο χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό, επειδή μέσω αυτού τα παιδιά μαθαίνουν κάποιες βασικές αρχές, όπως το να ελέγχουν τον δρόμο και κατόπιν να τον διασχίζουν είτε ως πεζοί είτε ως οδηγοί».
Η δασκάλα ανέφερε ότι, αν όλα τα παιδιά είχαν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τότε η εκπαίδευση θα γινόταν καλύτερα, εφόσον η αίσθηση της οδήγησης θα ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα. Εντούτοις, για τις μικρότερες ηλικίες, υποστήριξε ότι το ποδήλατο είναι καλύτερο, επειδή τους είναι πιο οικείο.
Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης, οι δάσκαλοι τόνισαν ότι «τα παιδιά μαθαίνουν να ελέγχουν τον δρόμο, να συγκρατούνται και να οδηγούν σωστά. Φανταστείτε, λοιπόν, τη νέα γενιά ύστερα από αυτή την εκπαίδευση, σε σύγκριση με εμάς που δεν είχαμε ποτέ μια τέτοια εμπειρία».
Οι δάσκαλοι δήλωσαν ότι επιδιώκουν να επαναλαμβάνουν τις επισκέψεις σε κάθε τάξη, ξεκινώντας από τις μικρότερες ηλικίες και συνεχίζοντας στις μεγαλύτερες.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μαραγκουδάκη, αν οι τάξεις πραγματοποιούσαν επίσκεψη στο πάρκο κάθε δίμηνο, τότε τα αποτελέσματα στη συμπεριφορά των μελλοντικών οδηγών θα είναι ακόμη καλύτερα.
Οι δάσκαλοι, από τη δική τους πλευρά, υποστήριξαν ότι είναι δύσκολο χρονικά να γίνεται τόσο συχνή πραγματοποίηση των επισκέψεων στο πάρκο, αλλά ότι επιδιώκουν να την επαναλαμβάνουν σε κάθε τάξη. Τόνισαν, παράλληλα, ότι συχνά παίζει ρόλο και η ευχέρεια στο πρόγραμμα του πάρκου.
Ως προς την ανταπόκριση των παιδιών, οι δάσκαλοι δηλώνουν ότι ενθουσιάζονται περισσότερο με την επιλογή τέτοιων κέντρων παρά με τα μουσεία, στα οποία απλά ακούν και παρακολουθούν παθητικά, χωρίς να ενεργούν και να συμμετέχουν.
«Δύσκολη η ανατροπή εικόνων»
«Σκληρή δουλειά» χρειάζεται για να αλλάξει η οδηγική συμπεριφορά που έχουν λάβει ως εικόνα από τους γονείς τους τα παιδιά, σύμφωνα με τους εκπαιδευτές σε σχολές οδηγών Γιάννη Παλαμίδη και Λευτέρη Τσίλογλου.
Οι δύο εκπαιδευτές έχουν λάβει πιστοποιητικό από το υπουργείο Συγκοινωνιών και βρίσκονται μεταξύ των 250 ατόμων που έχουν παρακολουθήσει μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τίτλο «Παιδαγωγική ψυχολογία και κυκλοφοριακή αγωγή».
Οι εκπαιδετυτές αναλαμβάνουν να διδάξουν στα παιδιά θεωρία και πράξη. Πριν ξεκινήσει, όμως, η οδήγηση, οι εκπαιδευτές μαθαίνουν στα παιδιά να ρυθμίζουν σωστά το κράνος και να εξετάζουν τα φρένα και τα λάστιχα του ποδηλάτου.
Οι εκπαιδευτές υποστηρίζουν ότι μπορεί η εκπαίδευση με ποδήλατα και όχι με ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι πιο δύσκολη για \εκείνους, αλλά ότι είναι καλύτερη για τα παιδιά, επειδή η δυσκολία της ισορροπίας πάνω σε δύο ρόδες, τα βοηθά να αναπτύξουν τα αντανακλαστικά τους.
Ο κ. Λ. Τσίλογλου εξηγεί ότι στη\ν ηλικία του Δημοτικού λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό το μιμητικό στάδιο.
«Είναι δύσκολο να ανατρέψεις μέσα σε μια μέρα τις εικόνες που βλέπει ένα παιδί από τη γέννησή του», τονίζει και προσθέτει: «Δυστυχώς στις μέρες μας, οι γονείς προσέχουν πιο πολύ να μην πέσει το παιδάκι από την καρέκλα, παρά να είναι ασφαλές στο αμάξι. Δεν λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να το κρατήσουν στο μπροστινό κάθισμα χωρίς ζώνη με τη δικαιολογία ότι μπορούν να το προσέχουν και να το ελέγχουν καλύτερα!».
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Τσίλογλου για τις εικόνες που βλέπουν τα παιδιά είναι η ερώτηση που του κάνουν συχνά: «Μα γιατί να σταματήσω στα STOP; Εμένα ο μπαμπάς μου δεν σταματά». Η απάντηση του εκπαιδευτή είναι ότι για να οδηγείς με ασφάλεια πρέπει να σταματάς, αλλά όπως δήλωσε, «ακόμη και αν τα παιδιά το αποδεχτούν, στη συνέχεια δεν καταφέρνουν να ασκήσουν επιρροή στους γονείς τους».
Τελευταία παρατήρηση των εκπαιδευτών είναι ότι τα παιδιά από τα ιδιωτικά σχολεία είναι πιο υπάκουα και ενημερωμένα από εκείνα στα δημόσια, γεγονός που αποδόθηκε στην επιλογή των καθηγητών να διδάσκουν το μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής στην ευέλικτη ώρα που διαθέτουν.