Πτώση του τζίρου το πρώτο τρίμηνο του 2009, δίχως, όμως, δραματικές συνέπειες (κλείσιμο επιχειρήσεων, απολύσεις προσωπικού) στην κίνηση της αγοράς, αλλά και δυσαρέσκεια των καταστηματαρχών καταγράφει έρευνα στην Κηφισιά. Η πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς, κατά τον περασμένο Απρίλιο, σε διάφορα καταστήματα της πόλης.
Οι έμποροι δηλώνουν, μεταξύ άλλων, μη ικανοποιημένοι από την αστυνόμευση του εμπορικού κέντρου, ενώ σε πολύ μεγάλο ποσοστό διαφωνούν και ως προς τα έργα πεζοδρόμησης στο κέντρο, πιστεύοντας ότι δεν πρόκειται να τονώσουν την αγοραστική κίνηση.
Εντύπωση προκαλεί ότι, παρά τα αρκετά πάρκινγκ που λειτουργούν στην περιοχή, οι καταστηματάρχες εντοπίζουν πρόβλημα ως προς τις θέσεις στάθμευσης, ενώ σε μεγάλο ποσοστό δεν εγκρίνουν ούτε το επερχόμενο μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης.
Ενδιαφέρουσα, επίσης, είναι και η σχετική πτώση του τζίρου στον τομέα της διασκέδασης, ενώ αύξηση του τζίρου σημειώνεται στα ήδη πρώτης ανάγκης.
Ο σκοπός της έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς ήταν η συλλογή πληροφοριών για την αντίληψη των εμπόρων σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος Κηφισιάς, την πορεία της αγοραστικής κίνησης και του τζίρου, καθώς και η καταγραφή των αδύνατων σημείων του εμπορικού κέντρου της Κηφισιάς, με τα μάτια των καταστηματαρχών.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εισαγωγή, επιδίωξη του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς είναι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας να λειτουργήσουν ως πηγή πληροφόρησης για τους αρμόδιους φορείς της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας,
Η μεθοδολογία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είναι η εξής:
Στους καταστηματάρχες χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο, το οποίο αποτελείται από 10 ερωτήσεις που χωρίζονται στις τέσσερις παρακάτω κατηγορίες:
● Γενικά στοιχεία εμπόρων
● Οικονομικά στοιχεία εμπόρων
● Ικανοποίηση εμπόρων
● Στοιχεία Χωροταξίας Δήμου
Η έρευνα ήταν ανώνυμη και σε αυτή συμμετείχαν 200 καταστήματα που βρίσκονται στους εμπορικότερους δρόμους της Κηφισιάς και της Νέας Κηφισιάς. Από αυτά, απάντησαν στο ερωτηματολόγιο τα 170.
Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα 6 – 11 Απριλίου 2009, από εξειδικευμένο προσωπικό που επισκέφθηκε τα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της πόλης και στην περιοχή της Άνω Κηφισιάς και συμπλήρωσε επιτόπου τα ερωτηματολόγια μαζί με τους καταστηματάρχες.
Οι βασικές κατηγορίες καταστημάτων που περιελήφθηκαν στην έρευνα ήταν:
● Ένδυση – Υπόδηση
● Είδη οικιακής χρήσης
● Καφετέριες – Εστιατόρια
● Λοιπά είδη
● Είδη πρώτης ανάγκης
Συμπεράσματα για την οικονομία
Από την έρευνα προέκυψαν τα εξής κυριότερα συμπεράσματα που αποτυπώνουν την οικονομική κατάσταση της αγοράς στην Κηφισιά τη δεδομένη χρονική στιγμή:
● Το 76% των επαγγελματιών που απάντησαν στις ερωτήσεις της έρευνας ήταν υπεύθυνοι καταστήματος και το 21% ήταν ιδιοκτήτες.
● Ο κλάδος ένδυσης – υπόδησης ήταν αυτός που είχε το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα συμμετοχής με ποσοστό πάνω από 46%, με δεύτερο τον κλάδο με τις καφετέριες και τα εστιατόρια, με ποσοστό 9,41%. Σημειώνεται ότι η κατηγορία λοιπά είδη (που περιελάμβανε είδη δώρων, βιβλιοπωλεία, κοσμήματα, ανθοπωλεία, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ταξιδιωτικά γραφεία κ.λπ.), παρόλο που αποτελεί το 30% του συνολικού αριθμού των καταστημάτων, δεν μπορούσε για πρακτικούς λόγους να εξειδικευτεί.
Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι οι κατηγορίες ένδυσης – υπόδησης και λοιπών ειδών, με αθροιστικό ποσοστό άνω του 75%, αντιπροσωπεύουν ξεκάθαρα την εμπορική κατάσταση στην Κηφισιά.
Παρατηρώντας με βάση τα στοιχεία της έρευνας τη μεταβολή του τζίρου μεταξύ των ετών 2007 και 2008, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η ευρύτερη οικονομική κρίση «έφτασε» τελευταία στο εμπόριο (όπως φαίνεται, πρώτα επηρεάστηκαν οι «μεγάλες» επιχειρήσεις), αφού μόλις το 25,29% δήλωσε μείωση τζίρου. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και τα τέλη του 2008 ο καταναλωτής διέθετε χρήμα στην αγορά διότι μόνο «άκουγε» για την κρίση αλλά δεν τη βίωνε.
Παράλληλα, μελετώντας τις κατηγορίες των καταστημάτων, διαπιστώνεται ότι στα είδη πρώτης ανάγκης αυξήθηκε ο τζίρος, ενώ στον ρουχισμό η αύξηση και η μείωση ήταν ισορροπημένη.
● Ως «μη αναμενόμενο» δεδομένο εντοπίζεται το γεγονός ότι στον τομέα της διασκέδασης (εστιατόρια – καφετέριες) παρατηρήθηκε μια μικρή κάμψη, καθώς οι περισσότεροι επαγγελματίες δήλωσαν ότι είχαν ίδιο ή και μικρότερο τζίρο σε σχέση με το 2007.
● Φτάνοντας στην πιο πρόσφατη περίοδο και παρατηρώντας τις πωλήσεις του 1ου τριμήνου του 2009, σε σχέση με αυτές της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους, παρατηρήθηκε ότι κυριαρχεί σε μεγάλο ποσοστό μείωση των πωλήσεων (το 51,17%), τη στιγμή που μόλις το 10% δηλώνει αύξηση (οι περισσότεροι προέρχονται από τον χώρο της ένδυσης – υπόδησης, που έχουν εκπτώσεις μέσα σε αυτή την περίοδο των πρώτων τριών μηνών της χρονιάς).
Το παρήγορο στοιχείο (τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή της έρευνας) είναι ότι το απασχολούμενο προσωπικό στα καταστήματα της Κηφισιάς δεν κλονίστηκε, αφού μόλις το 11,76% των ερωτηθέντων δήλωσε μείωση του προσωπικού.
Κάτι που, όπως εκτιμάται, μπορεί να μεταβληθεί, όσο η κρίση βρίσκεται σ’ εξέλιξη κι αποτελεί απτή πραγματικότητα.