Κοινωνικό Φροντιστήριο
«Η αρχή έγινε το 2003 με την ίδρυση του κοινωνικού αναγνωστηρίου. Μετά από έρευνα που κάναμε ως Κοινωνική Μέριμνα, στην περιοχή των εργατικών κατοικιών, διαπιστώσαμε πως υπήρχαν παιδιά αλλοδαπών οικογενειών, που δε μιλούσαν καν την ελληνική γλώσσα και δεν πήγαιναν σχολείο», πληροφορεί η κ. Κεφαλά και συνεχίζει: «Θέλοντας να βοηθήσουμε, λοιπόν, αυτά τα παιδιά, τα εντάξαμε σε δημοτικά σχολεία της περιοχής μας και δημιουργήσαμε το κοινωνικό αναγνωστήριο, όπου και αποτελεί την πρώτη δράση, εκτός ροής, της κοινωνικής μας υπηρεσίας». Έτσι κάθε απόγευμα στο αναγνωστήριο της Κηφισιάς πραγματοποιούνταν η μελέτη σχολικών μαθημάτων και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.
Μέσα σε ένα χρόνο 45 μαθητές Δημοτικού, αλλοδαποί και μη, προερχόμενοι από οικονομικά ασθενείς οικογένειες παρακολουθούσαν μαθήματα από εθελοντές δασκάλους. «Το εν λόγω πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας έγινε γνωστό και γρήγορα εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και από μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», αναφέρει η κ. Κεφαλά. Έτσι παιδιά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα ιδιωτικής φροντιστηριακής εκπαίδευσης, ξεκίνησαν να παρακολουθούν μαθήματα από εθελοντές καθηγητές στο κοινωνικό αναγνωστήριο καθημερινά ως και τις 21:30 το βράδυ.
Πέρυσι και εν συνεπεία της κρίσης, όπως μας πληροφορεί η πρόεδρος, το ενδιαφέρον των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αυξήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό και το κοινωνικό αναγνωστήριο δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες τους. Έτσι η Κοινωνική Μέριμνα του Δήμου, μετά από συνεννόηση με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής και τον δημοτικό σύμβουλο και καθηγητή Γιώργο Σκορδίλη, ίδρυσε το «κοινωνικό φροντιστήριο» Γυμνασίου-Λυκείου στο 2οΓυμνάσιο και 2οΛύκειο Κηφισιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η κ. Κεφαλά, πέρυσι ο αριθμός των μαθητών ήταν 80 και φέτος αυξήθηκε σε 120, ενώ οι εθελοντές καθηγητές είναι 30.
Η κ. Κεφαλά τονίζει πως το πρόγραμμα αφορά μόνο σε ευπαθείς δημότες της Κηφισιάς και πως επειδή η ζήτηση είναι μεγάλη, αναγκάζονται να είναι πολύ τυπικοί, ως προς τα κριτήρια συμμετοχής, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά.
Κοινωνικές δομές μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος
Το κοινωνικό παντοπωλείο, τα συσσίτια και το κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Κηφισιάς είναι τρεις από τις πέντε νέες κοινωνικές δομές του Δήμου, που αποσκοπούν στη στήριξη τουλάχιστον 1.000 απόρων, ανέργων και αστέγων απόρων. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) με διακιούχο τον ΜΚΟ ΦΑΡΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ και σε συνεργασία με την Κοινωνική Μέριμνα του Δήμου Κηφισιάς.
«Στον Δήμο μας κοινωνικό παντοπωλείο είχαμε δημιουργήσει ήδη από το 2009 και το λειτουργούσαμε βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων», μάς εξηγεί η κ. Κεφαλά, συμπληρώνοντας: «Επειδή, όμως, δεν μπορούσαμε να προσλάβουμε κόσμο και χωρίς κόσμο δεν μπορούσαμε να στηρίξουμε τη δομή μας, αποφασίσαμε να μπούμε σε ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα». Εικοσιοχτώ νέοι κάτω των 29 ετών προσλήφθηκαν από τον ΜΚΟ ΦΑΡΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ, με 2ετή σύμβαση, για την απασχόληση στις εξής πέντε κοινωνικές δομές: κοινωνικό παντοπωλείο, σισσίτια, κοινωνικό φαρμακείο, τράπεζα χρόνου και γραφείο διαμεσολάβησης.
«Έτσι η δομή του κοινωνικού παντοπωλείου συνέχισε να λειτουργεί, ενώ ταυτοχρόνως δημιουργήθηκαν και άλλες κοινωνικές δράσεις για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων του Δήμου μας», αναφέρει η πρόεδρος.
Οι λειτουργία των εν λογω δομών ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου του 2013 και η στέγασή τους γίνεται, όπως και στην περίπτωση του Δημοτικού Πολυιατρείου, στην Κάτω Κηφισιά, στην οδό Μ. Αντύπα 3. «Πρόκειται για μία υποβαθμισμένη περιοχή της Κηφισιάς, με κατοίκους που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και που θέλαμε να βοηθηθούν άμεσα, έχοντας εύκολη πρόσβαση σε όλες τις δομές μας», τονίζει ξανά η ίδια.
Η κ. Μαρία Κεφαλά – Σαλματάνη εξαίρει, τέλος, το πόσο σημαντική είναι η συμβολή των εθελοντών της Κοινωνικής Μέριμνας, ειδικά σε μία περίοδο, όπως αυτή που το προσωπικό του Δήμου έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και προτρέπει όσους δημότες είναι σε θέση, να προσφέρουν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν σε τέτοιου είδους κοινωνικές δράσεις.