Στον Δήμο Κηφισιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κοινωνικής Μέριμνας, οι ανάγκες των δημοτών που απευθύνονται στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου για τα στοιχειώδη, έχουν τετραπλασιαστεί(!), εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Ρεπορτάζ: Ελένη Βερυβάκη
Δήμος, εθελοντές και κοινωνικοί φορείς, που βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη σε τοπικό επίπεδο, αναλαμβάνουν δράση και «βάζουν πλάτη» για να απαλύνουν τις συνέπειες μιας πρωτόγνωρης κατάστασης, εν έτει 2013, η οποία δείχνει να έχει και μακρά συνέχεια.
«Οι ανάγκες των δημοτών μας μέσα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης έχουν, δυστυχώς, τετραπλασιαστεί. Το έργο και η συνεισφορά μας είναι πιο σημαντικά από οποτεδήποτε άλλοτε. Τα προβλήματα είναι πολλά και μαζί με τους εθελοντές μας κάνουμε ηρωικές προσπάθειες, ώστε να βοηθήσουμε επαρκώς όλο αυτόν τον κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ η κ. Μαρία Κεφαλά – Σαλματάνη, πρόεδρος της Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Κηφισιάς.
Η Κοινωνική Μέριμνα Δήμου Κηφισιάς, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και λειτουργεί ως μία σύγχρονη Κοινωνική Υπηρεσία από το 1995. Έχει επιδείξει έργο σε ποικίλους τομείς κοινωνικής δράσης, διαθέτοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και δραστηριοτήτων. Σκοπός της Κοινωνικής Μέριμνας είναι η εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο και η ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και στήριξης προς τους δημότες και κατοίκους Κηφισιάς.
Οι δράσεις και τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, πρόληψης και αντιμετώπισης ψυχοκοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων έχουν αυξηθεί, όπως μας εξηγεί η κ. Κεφαλά, ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, που καθώς φαίνεται πλήττει ακόμη και τα λεγόμενα προνομιούχα προάστια.
Η «Α» μίλησε για τις νέες αυτές κοινωνικές δομές με την πρόεδρο της Κοινωνικής Μέριμνας και τις επισκέφτηκε.
Δημοτικό Πολυϊατρείο
Το πολυϊατρείο του Δήμου Κηφισιάς λειτουργούσε στην οδό Τατοΐου 11, από το 1988 έως και το 2011, οπότε και έκλεισε αιφνιδίως, εξαιτίας πώλησης του ενοικιαζόμενου κτιρίου, όπου και στεγαζόταν. «Η έννοια η δική μου, αλλά και του δημάρχου ήταν να ξαναστήσουμε το πολυιατρείο», μάς τονίζει η κ. Κεφαλά, για να καταλήξει: «Και τα καταφέραμε»! Το Δημοτικό Πολυιατρείο λειτουργεί και πάλι εδώ και ενάμιση μήνα σε νέα διεύθυνση, επί της οδού Μ. Αντύπα 3, στην Κάτω Κηφισιά και αποτελεί δωρεά της οικογένειας του Διονυσίου Βαρελά, ενώ επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας GALENICA. Διαθέτει σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και εθελοντές γιατρούς όλων των ειδικοτήτων που παρέχουν δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα σε μεγάλο αριθμό δημοτών.
«Στην περιοχή αυτή ζουν 3.500 άνθρωποι δυσμενούς οικονομικής κατάστασης, μεταξύ των οποίων 800 περίπου παιδιά και θεωρήσαμε πως προτεραιότητά μας θα έπρεπε να είναι την η άμεση εξυπηρέτησή τους», ενημερώνει η κ. Κεφαλά, ενώ υπογραμμίζει πως έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε παιδιάτρους.
Η πρόεδρος της Κοινωνικής Μέριμνας Κηφισιάς εξηγεί πως στο δημοτικό πολυϊατρείο «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΒΑΡΕΛΑΣ» εξυπηρετούνται εντελώς δωρεάν άποροι, που είναι καταγεγραμμένοι στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, ανασφάλιστοι δημότες, γονείς πολυτέκνων (και οι ίδιοι και τα παιδιά τους) και όλοι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.
«Δυστυχώς τις εποχές που ζούμε αντί να είμαστε αρωγοί σε δομές, που είναι υπέρ των αδυνάμων, κάνουμε θόρυβο και φασαρία με αρνητικά και ανυπόστατα σχόλια», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Α» η ίδια, εκφράζοντας το παράπονό της για τη φήμη περί επιβολής εισιτηρίου 5 ευρώ σε απόρους και ανασφάλιστους, για κάθε επίσκεψή τους στο δημοτικό πολυιατρείο Κηφισιάς και διευκρινίζει: «Τα 5 ευρώ υποχρεούνται να πληρώσουν όσοι δημότες έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.000 ευρώ και πάνω και αυτό μόνο και εφόσον ο εκάστοτε γιατρός κάνει συνταγογράφηση». Σύμφωνα πάντα με την ίδια, αν και όλοι οι γιατροί προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους και δωρεάν, πρέπει να υπάρχει ένα ανταποδοτικό τέλος για τα αναλώσιμα, αλλά και για τα τρία άτομα προσωπικού (γραμματέας κ.α.), που εργάζονται στο πολυιατρείο.«Το εισοδηματικό όριο φτώχειας σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι μικρότερο των 7.200 ευρώ, παρ’όλα αυτά εμείς το καθορίσαμε στις 12.000 ευρώ, ώστε να πληρώνει ένα πολύ μικρό ποσοστό δημοτών το εισιτήριο των 5 ευρώ», λέει η κ. Κεφαλά και συνεχίζει: «Στο διοικητικό συμβούλιο αποφασίσαμε να μην επιβαρύνονται με το εν λόγω ποσό ούτε όσοι είναι κάτοχοι κάρτας ανεργίας κι ας είχαν υψηλό εισόδημα το 2012».
Η πρόεδρος καταλήγει, γνωστοποιώντας μας ότι η επισκεψιμότητα στο δημοτικό πολυιατρείο είναι πολύ μεγάλη και υπερθεματίζει λέγοντας ότι έως τώρα μόνο δύο ασθενείς έχουν πληρώσει το εισιτήριο.