Κοινωνικό Φαρµακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο και συσσίτια
Εντάσσοντας το κοινωνικό παντοπωλείο – κρεοπωλείο στις νέες δομές του Ευρωπαϊκού Προγράμματος, μαζί με τα σισσίτια, η Κοινωνική Μέριμνα του Δήμου Κηφισιάς υποχρεούται να σιτίζει καθημερινά 200 άτομα από προσφορές, ενώ 150 οικογένειες ωφελούνται από το κοινωνικό παντοπωλείο, όπου και προσφέρονται τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και είδη οικιακής χρήσεως».
Όλα τα προϊόντα του παντοπωλείου, καθώς και το φαγητό των συσσιτίων προέρχονται από δωρεές μεγάλων αλυσίδων super market, καταστήματα οποιουδήποτε υγειονομικού χαρακτήρα, αλλά και απλούς εθελοντές – πολίτες. Καθημερινά ευαισθητοποιημένοι δημότες προσφέρουν στο κοινωνικό παντοπωλείο είδη ρουχισμού κ.α., ενώ πάνω από 20 εθελοντές μαγειρεύουν στο σπίτι τους και δίνουν καθημερινά κάποιες μερίδες φαγητού, μέσω της δομής του συσσιτίου, σε αναξιοπαθούντες συνδημότες τους.
«Ξέρω οτι ο κόσμος υποφέρει και ήθελα να προσφέρω ό,τι δύναμαι», μάς λέει χαρακτηριστικά η κ. Εύα Μιχαηλίδου, εθελόντρια, που συνεισφέρει στο συσσίτιο. «Κάποιες μέρες βγάζω μερικές μερίδες από το μεσημεριανό, που μαγειρεύω και τις φέρνω στην Κοινωνική Μέριμνα», καταλήγει η ίδια.
«Εδώ και δύο μήνες, καθημερινά από τις 8 το πρωί μαζεύουμε τις μερίδες φαγητού, που μας δίνουν οι χορηγοί μας, με το αυτοκίνητο του Δήμου, που είναι δωρεά του Ιδρύματος Λάτση. Από τις 12:30 αρχίζει η διανομή σε όσους από τους ωφελούμενους δημότες μας, που είναι μη αυτοεξυπηρετούμενοι. Είναι περίπου 40 άτομα με σοβαρά ψυχικά προβλήματα, αναπηρίες κ.α», μας ενημερώνει η κ. Κεφαλά και συνεχίζει:
«Η δεύτερή μας υποχρέωση είναι να διανέμουμε τρόφιμα σε 150 οικογένειες μηνιαίως». Τα άτομα αυτά εξηγεί, πως δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη καθημερινής σίτισης, είναι νέοι άνθρωποι κάτω από 65 ετών, που αυτοεξυπηρετούνται και είναι σε θέση να μαγειρέψουν. «Οι υπόλοιποι ωφελούμενοι προμηθεύονται τα προϊόντα από το γνωστό σημείο στην Κάτω Κηφισιά, στην οδό Μ. Αντύπα 3», ολοκληρώνει η πρόεδρος της Κοινωνικής Μέριμνας.
Η δράση του κοινωνικού φαρμακείου ξεκίνησε, επίσης, την 1η Οκτωβρίου του 2013 και απευθύνεται καθαρά και μόνο σε ανασφάλιστα άτομα, καθώς μας ενημερώνει η κ. Κεφαλά και πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Όσοι έχουν ασφαλιστικό φορέα είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν μέσω αυτού, μόνο οι ανασφάλιστοι δημότες μας δικαιούνται φάρμακα από το κοινωνικό φαρμακείο».
Τα φάρμακα που διατίθενται προέρχονται όλα από δωρεές φαρμακευτικών εταιρειών, φαρμακείων ιδιωτών, αλλά και άλλων πολιτών που προσφέρουν δίνοντας φάρμακα, που μπορεί να μην έχουν πλέον ανάγκη. «Ακόμη και μία καρτέλα μπορούμε να δεχτούμε, αρκεί να φαίνεται η ημερομηνία λήξεως», λέει η ίδια και προσθέτει: «είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή και τη συλλογή των φαρμάκων».
Το κοινωνικό φαρμακείο εξυπηρετεί και λειτουργεί κανονικά, αλλά στεγάζεται προς το παρόν σε ένα χώρο που βρίσκεται υπό επισκευή, ο οποίος, όμως, θα είναι έτοιμος έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Άλλες δράσεις
Κατά τα έτη 2011-2013, σύμφωνα με στοιχεία που μας παραχώρησε η υπηρεσία της Κοινωνικής Μέριμνας, υλοποιήθηκαν άλλες 14 δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα:
• Συμβουλευτική – Ψυχολογική – Κοινωνική Στήριξη.
• Γραφείο Ανέργων (Συμβουλευτική στην Απασχόληση, Επαγγελματικός Προσανατολισμός & Εύρεση Εργασίας).
• Προνομιακά & Κοινωνικά Προγράμματα Ενίσχυσης Απόρων Δημοτών.
• Ευρωπαϊκά Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα.
• Καλοκαιρινός Παιδότοπος.
• Συμβουλευτική στα Σχολεία.
• Ερευνητική Δράση και Κοινωνικός Σχεδιασμός.
• Κοινοτική Οργάνωση και Ανάπτυξη.
• Πολυδύναμο Κέντρο «ΛΕΒΕΝΤΕΙΟ».
• Εθελοντικές αιμοδοσίες.
• ΔΡΥΜΠΕΤΕΙΟ.
• Ευαισθητοποίηση στην Κοινότητα – Ενημερωτικές ομιλίες και εκδηλώσεις.
• Συνεργασίες και Δικτύωση με Φορείς – Υπηρεσίες & Προγράμματα.
• Εκπαίδευση φοιτητών και σπουδαστών Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας, Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Σπουδών.
• Διεπιστημονική Ομάδα Εργασίας.
• Εκπαίδευση – Κατάρτιση Επιστημονικού Προσωπικού.
Η κ. Μαρία Κεφαλά – Σαλματάνη, ολοκληρώνοντας, εξαίρει το πόσο σημαντική είναι η συμβολή των εθελοντών της Κοινωνικής Μέριμνας, ειδικά σε μία περίοδο, όπως αυτή που το προσωπικό του Δήμου έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και προτρέπει όσους δημότες είναι σε θέση, να προσφέρουν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν σε τέτοιου είδους κοινωνικές δράσεις.