Ένα ζωντανό χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά έχει καταφέρει να θεσμοθετήσει ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου μέσω της παιδικής βιβλιοθήκης.
Το ιστορικό…
Η ιδέα ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια και έκτοτε χρειάστηκαν αρκετά χρήματα και θυσία προσωπικού χρόνου τόσο από τους γονείς όσο και από ορισμένους δασκάλους, για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.
Ο χώρος, που επιλέχτηκε, αποτελεί στην ουσία επέκταση της αίθουσας εκδηλώσεων, η οποία παλαιότερα χρησιμοποιείτο για το ολοήμερο σχολείο. Οι γονείς έπρεπε να κάνουν μόνοι τους τη μετακόμιση, να αγοράσουν τα έπιπλα και στη συνέχεια τα βιβλία. Σημειώνεται, βέβαια, ότι ένα ποσοστό της τάξης του 20% των χρημάτων για την αγορά των βιβλίων διατέθηκε από το Δήμο.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Βίκυ Σαρρή, «οι δασκάλες έκατσαν εθελοντικά μέσα στην κρύα αίθουσα μέρες ολόκληρες και Σαββατοκύριακα μέχρι να καταγράψουν όλους τους τίτλους».
Αναφερόμενη στη βιβλιοθήκη, η ταμίας του Συλλόγου Ευαγγελία Σωτηροπούλου διευκρινίζει ότι αποτελείται από τρεις άξονες. Ο πρώτος είναι η λειτουργία της ως δανειστική, ο δεύτερος ως χώρος δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος και ο τρίτος ως αίθουσα εκδηλώσεων τα Σαββατοκύριακα ή τα απογεύματα.
Και νέοι τίτλοι
Σήμερα οι τίτλοι των βιβλίων είναι περίπου 700, αλλά σύμφωνα με την ταμία, το υλικό πρέπει να εμπλουτιστεί. «Εκτός από τις δωρεές των γονέων, η βιβλιοθήκη μας εμπλουτίζεται από τα έσοδα από τις εκθέσεις βιβλίου, που διοργανώνουμε κάθε χρόνο», σημειώνει.
Για να βελτιωθεί η λειτουργία της βιβλιοθήκης, ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι πρέπει να προσληφθεί ένας βιβλιοθηκονόμος. «Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από το Δήμο να προσλάβει έναν βιβλιοθηκονόμο, επειδή θεωρούμε ότι αυτή η θέση θα απελευθέρωνε τους δασκάλες από τη γραμματειακή δουλειά του δανεισμού και θα τους άφηνε ελεύθερο χρόνο για να προβάλλουν τη βιβλιοθήκη και για να βοηθήσουν τους μαθητές στις επιλογές τους», δηλώνει η πρόεδρος.
Όσον αφορά στις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος, τις έχει αναλάβει η φιλόλογος – συγγραφέας Νικολέτα Σκάλκου, η οποία πληρώνεται αποκλειστικά από τον Σύλλογο.