Η αντίστροφη μέτρηση για τη συζήτηση του μεγάλου θέματος της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Κηφισιάς έφτασε, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο Νίκο Χιωτάκη, έως τα τέλη Μαρτίου θα έρθει προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο η τελική μελέτη της δημοτικής αρχής.
Πρόκειται για μελέτη που εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου Κηφισιάς, με υπεύθυνο τον αντιδήμαρχο Έργων Νίκο Παναγιώτου, σύμφωνα, μάλιστα, με τον οποίο η καθυστέρηση στην εδώ και καιρό φημολογούμενη κατάθεση συνολικής μελέτης σημειώθηκε επειδή υπάρχουν αρκετές υπό ένταξη στο ΓΠΣ εκτάσεις που βρίσκονται στο Δασαρχείο, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως «δασικές» ή μη…
Η ανακοίνωση του δημάρχου, πάντως, προκάλεσε την άμεση αντίδραση όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας, με τους εκπροσώπους τους να εκφράζουν την αντίθεσή τους τόσο με την διαδικασία εκπόνησης της μελέτης, όσο και με το περιεχόμενό της.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΖΟΣ: «Εξ αρχής αντίθετοι με τις προτάσεις»
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής του συνδυασμού «Όμορφη Κηφισιά» Παναγιώτη Μπόζου, σύμφωνα με τον οποίο οι προτάσεις του κ. Παναγιώτου και των υπηρεσιών του Δήμου δεν εκφράζουν τους περισσότερους.
«Πραγματικά δεν γνωρίζουμε ποιος τελικά είναι ο πατέρας αυτού του σχεδίου, αφού κάποιοι ακόμη και από τη δημοτική αρχή, αποστασιοποιούνται από το περιεχόμενό του». Όπως υποστήριξε, «κληθήκαμε στο γραφείο του αντιδημάρχου, μαζί τους συναδέλφους Μανώλη Κουρμαδιά εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας και Παναγιώτη Κανακάκη (σ.σ.: επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία Πολιτών Κηφισιάς»). Σε αυτή τη συνάντηση μάς παρουσιάστηκαν απλώς κάποιες σκέψεις της δημοτικής αρχής πάνω στο θέμα του Γενικού Πολεοδομικού, οι οποίες, μάλιστα, ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι δεν μας εκφράζουν και μάλιστα ζητήσαμε να αποσυρθεί το θέμα, προκειμένου να γίνει ολοκληρωμένη μελέτη».
Ο κ. Μπόζος χαρακτήρισε το θέμα ως «πολύ σοβαρό, που θα ακολουθεί την πόλη και την εξέλιξή της για τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια», ενώ τόνισε ότι αναμένονται αντιδράσεις και σε επίπεδο συλλόγων και φορέων της Κηφισιάς.
«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται όσα γίνονται ως προς το ΓΠΣ και αντιδρούν με οξύτητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγαίνουμε σε διάφορες εκδηλώσεις συλλόγων και τα ακούμε για τα καλά», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος και στη συνέχεια άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή τόσο για το περιεχόμενο, όσο και την διαδικασία των προτάσεων. «Ο ίδιος ο κ. Παναγιώτου παραδέχτηκε ότι ακόμη δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ποιες περιοχές είναι δασικές και ποιες όχι. Το θέμα, επομένως, έρχεται πρόχειρα και αποσπασματικά», υπογράμμισε ο κ. Μπόζος.
Παράλληλα, πρότεινε να γίνει ανάθεση της αναθεώρησης του ΓΠΣ σε μελετητικό γραφείο, καθώς «δεν μπορούμε να λέμε ότι κάνουμε οικονομία στο βασικότερο για την πόλη θέμα». Προέβλεψε, μάλιστα, ότι «η πρόταση της διοίκησης δεν πρόκειται να προχωρήσει».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ: «Να υπάρξει δημόσιος διάλογος»
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον συνάδελφό του κινήθηκε και ο κ. Παναγιώτης Κανακάκης. Επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συνάντηση στο γραφείο του κ. Παναγιώτου και ότι εκεί κατατέθηκαν ορισμένες σκέψεις πάνω στο ΓΠΣ, ωστόσο υποστήριξε ότι «ποτέ δεν υπήρξε και μια δεύτερη συνάντηση, σν κσι με αυτή την εντύπωση είχαμε φύγει από το γραφείο του αντιδημάρχου».
Παράλληλα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το χρονικό όριο που έβαλε ο δήμαρχος για κατάθεση της τελικής πρότασης, εκφράζοντας την απορία του «αν οι αποφάσεις του Δασαρχείου θα είναι μέσα στις επόμενες ημέρες έτοιμες προκειμένου να ενταχθούν στη μελέτη».