Η κατάθεση τελικής πρότασης αναθεώρησης του υφιστάμενου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η οποία, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νίκο Χιωτάκη, θα έλθει προς συζήτηση και έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο στα τέλη Μαρτίου, έχει ως επακόλουθο, όπως είναι φυσικό, την κατάθεση απόψεων και από την πλευρά της μειοψηφίας.
Πολιτική θέση ως προς το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο έλαβε, με εκτενή του ανακοίνωση, ο συνδυασμός «Όμορφη Κηφισιά» του κ. Παναγιώτη Μπόζου, η οποία και παρατίθεται αυτούσια παρακάτω.
Σύμφωνα με την παράταξη «Όμορφη Κηφισιά», χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο αναθεώρησης του ΓΠΣ, στο οποίο θα πρέπει να αποσαφηνίζεται αν η Κηφισιά θα εξακολουθήσει να προστατεύει τον χαρακτήρα της αμιγούς κατοικίας και το πράσινο ή θα εξελιχθεί σε μια πόλη με υπερτοπικές χρήσεις και αυξανόμενη επιχειρηματική και κατασκευαστική δραστηριότητα.
«Τι πόλη θέλουμε;»
Ο κ. Μπόζος εκφράζει, επίσης, την ανησυχία και τον προβληματισμό του ως προς τις προτάσεις της δημοτικής αρχής. Προτείνει, μάλιστα, τη διενέργεια δημοτικού δημοψηφίσματος, προκειμένου να αποφασίσουν οι Κηφισιώτες αν οι παραπάνω προτάσεις γίνονται αποδεκτές. Σε διαφορετική περίπτωση ζητά την απόσυρση της πρότασης της δημοτικής αρχής, την οποία και χαρακτηρίζει, μάλιστα, ως «Κηφισοκτόνο»!
Αναλυτικά στην ανακοίνωση του συνδυασμού «Όμορφη Κηφισιά» αναφέρονται τα εξής:
«Ύστερα από 6 χρόνια που η δημοτική αρχή του κ. Χιωτάκη διοικεί την Κηφισιά παρουσίασε τις προτάσεις της για την τροποποίηση του ΓΠΣ, καθώς και την τροποποίηση των διαταγμάτων που ισχύουν για το παραδοσιακό τμήμα της Κηφισιάς.
Οι προτάσεις αυτές εύλογα έχουν κινήσει το ενδιαφέρον και την ανησυχία των Κηφισιωτών, διότι τυχόν εφαρμογή τους θα αλλάξει άρδην όλη τη μέχρι σήμερα φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα της πόλης.
Η Κηφισιά είναι όμορφη, έλκει το ενδιαφέρον νέων οικιστών, επιχειρηματιών, εμπορικών δραστηριοτήτων. Είναι πόλη που εξελίσσεται με έντονους ρυθμούς. Το πρώτο και το κύριο ερώτημα είναι προς τα πού πρέπει να οδηγηθεί αυτή η δυναμική. Είναι ανάγκη να απαντηθεί το ερώτημα : “Τι πόλη θέλουμε”»;.
«Κάντε δημοψήφισμα»!
«Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα πρέπει να υποστηρίζει ένα γενικό στόχο, ο οποίος θα απαντά στο ερώτημα “Θέλουμε μια πόλη που να αναδεικνύει το φυσικό κάλλος, να προστατεύει την αμιγή κατοικία, το δικαίωμα των πολιτών για περίπατο, το δικαίωμα των πολιτών για εύκολη πρόσβαση προς όλες τις συνοικίες και τις οδούς που οδηγούν σε άλλες πόλεις και γενικώς μία πόλη στην οποία να μειώνονται τα προβλήματα της καθημερινότητας ή μια πόλη που να αναπτύσσεται με την παρουσία υπερτοπικών επιχειρήσεων, βιοτεχνιών και αποθηκών εμπορικών καταστημάτων χονδρικής πώλησης;”
Το ερώτημα αυτό θα πρέπει να τεθεί σε Δημοτικό Δημοψήφισμα και θα αποτελεί τον βασικό στόχο για το προς ποια κατεύθυνση θέλουμε να οδηγηθεί η πόλη μας.
Ότι και αν αποφασίσουμε, πρέπει πρώτα απ’ όλα να το σχεδιάσουμε. Πρέπει να προνοήσουμε το Σχέδιο Πόλης, τις χρήσεις γης, τον χαρακτήρα και το μέγεθος των κτηρίων, τις συγκοινωνιακές εξυπηρετήσεις την εν γένει λειτουργία της πόλης.
Στη συνέχεια όλες οι παρεμβάσεις επί του ΓΠΣ θα πρέπει κατά ομάδες να θέτουν τον επί μέρους στόχο που υπηρετούν και να τεκμηριώνεται πώς υπηρετείται αυτός ο στόχος.
Επίσης, δεν θα πρέπει να εντάσσονται νέες περιοχές στο ΓΠΣ χωρίς προηγουμένως να υπάρχει οικονομική και τεχνική μελέτη δημιουργίας ή συμπλήρωσης υποδομών σε ενέργεια, απορροή λυμάτων, μεταφορές και ρυθμίσεις κυκλοφοριακού. Ιδιαίτερα για επαγγελματικές χρήσεις οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των κατοίκων».
«Άμυνα στα συμφέροντα»
«Η δυναμική ανάπτυξη της Κηφισιάς χρειάζεται ένα σχέδιο άμυνας για την απόκρουση των “επιθέσεων” από τη στενόμυαλη, κοντόφθαλμη και μικρό-συμφεροντολογική συμπεριφορά πολλών, όπως και εκείνων που εκπροσωπούν μεγάλα συμφέροντα και δεν υπολογίζουν ότι οι “επενδύσεις” τους αλλοιώνουν και καταστρέφουν τον χαρακτήρα της πόλης.
Σε τι από τα παραπάνω απαντά η πρόταση της δημοτικής αρχής ;