«Περί αναστολής χορήγησης νέων αδειών»
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κηφισιάς Νίκος Παναγιώτου προτείνει τη μη έκδοση απόφασης για καταστήματα Υ.Ε.
ΘΕΜΑ: Πρόταση για τη μη έκδοση απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο «περί αναστολής χορήγησης νέων αδειών ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος» στη Ζώνη ΙΙ του παραδοσιακού τμήματος της Δ.Ε, Κηφισιάς, ως και στο Ο.Τ. 346 της Δ.Ε. Νέας Ερυθραίας».
Κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να καταθέσω στο Σώμα τις θέσεις μου, για το θέμα που έχει ανακύψει τον τελευταίο καιρό, ήτοι τη λήψη απόφασης από το Συμβούλιό μας, «περί αναστολής εκδόσεως νέων αδειών λειτουργίας ΚΥΕ», που έχει προτείνει ο κ. Δήμαρχος, με την αιτιολογία της «υπερσυγκέντρωσης» και του «κορεσμού» από ΚΥΕ, στη Ζώνη ΙΙ του παραδοσιακού τμήματος πόλεως της Δ.Ε. Κηφισιάς, καθώς και στο Ο.Τ. 346 της Δ.Ε. Νέας Ερυθραίας. Οι θέσεις μου εστιάζουν στη νομική πλευρά του θέματος και πιο συγκεκριμένα στη νομιμότητα της ενέργειας αυτής. Επίσης, όπως θα θίξω και παρακάτω, η οποιαδήποτε απόφασή μας «περί αναστολής νέων αδειών λειτουργίας ΚΥΕ» καθίσταται προβληματική και ως προς το χρόνο λήψης της.
Αρχικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ.73 του Ν.3852/2010 (Καλλικράτης), που αφορά στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προβλέπεται ρητά ως το εισηγητικό όργανο για σχέδιο κανονιστικών αποφάσεων. Επίσης, στο αρ.79 του Ν.3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) και στην παρ. 1 ορίζεται «ότι οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές ρυθμίζουν θέματα (…), θέτουν κανόνες» και «προσδιορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία καταστημάτων, επιχειρήσεων και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, ενώ για τη χορήγηση της άδειας είναι αρμόδιες, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις…».
Μάλιστα, σχετικά με το χρόνο και τον τρόπο λήψης μίας τέτοιου είδους κανονιστικής απόφασης προβλέπονται τα παρακάτω: Στο αρ.79 του Ν.3463/2006 και στην παρ. 2 αναφέρεται ότι «οι αποφάσεις της ανωτέρω παραγράφου λαμβάνονται από τα δημοτικά ή κοινοτικά συμβούλια με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών τους, το συντομότερο δυνατό διάστημα από την έναρξη της δημοτικής ή κοινοτικής περιόδου». Επίσης, στην παρ.2 επισημαίνεται: «εάν η κανονιστική διάταξη αφορά αποκλειστικά την περιφέρεια ενός τοπικού διαμερίσματος ή οικισμού, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής διαμορφώνει την εισήγησή της, μετά από γνώμη του οικείου τοπικού συμβουλίου».
Παράλληλα, «για τη διαμόρφωση της εισήγησης, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις των αρμόδιων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων και ομάδων πολιτών της περιφέρειας του Δήμου, με τους οποίους έρχεται σε διαβούλευση, καθώς και τυχόν ειδικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για την αντιμετώπιση των ανωτέρω ζητημάτων». Συνοπτικά, δηλαδή, θα έπρεπε να ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία:
α. Εισήγηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας, β. Πρόσκληση και συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όλων των εμπλεκόμενων φορέων, γ. Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, δ. Εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη της απόφασης με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του.
Μη νόμιμη απόφαση
ΟΛΑ τα παραπάνω, όμως, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να γίνουν αυτήν τη χρονική στιγμή, καθόσον «οι αποφάσεις της ανωτέρω παραγράφου λαμβάνονται από τα δημοτικά ή κοινοτικά συμβούλια με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών τους, το συντομότερο δυνατό διάστημα από την έναρξη της δημοτικής ή κοινοτικής περιόδου». Επίσης, δεν προβλέπεται η δυνατότητα από τον Δήμο της ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ έκδοσης αδειών λειτουργίας καταστημάτων. Το μόνο που προβλέπεται είναι ο καθορισμός όρων και προϋποθέσεων, οι οποίοι θα πρέπει είναι σύμφωνοι με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
Επομένως, η λήψη μιας απόφασης περί αναστολής αδειών θα είναι άμεσα ακυρώσιμη, ως μη νόμιμη και θα δίνει δυνατότητα στους θιγόμενους για άσκηση αγωγών αποζημίωσης για την πράξη αυτή. Επιπρόσθετα, από το διαδικτυακό ιστότοπο του Δήμου Κηφισιάς, περί έκδοσης κανονιστικής απόφασης αναστολής χορήγησης νέων αδειών ΚΥΕ, γίνεται αναφορά σε «κορεσμένες περιοχές» από ΚΥΕ, όμως, δεν αναφέρονται πουθενά αντικειμενικά μεγέθη και κριτήρια, βάσει των οποίων κρίνεται μία περιοχή ως «κορεσμένη».
Επίσης, δεν εξετάζεται πουθενά αν μερίδα των υφιστάμενων επιχειρήσεων είναι παραβατικές, τι είδους παραβάσεις διαπράττουν, σε τι συχνότητα ανά έτος, ποιες είναι αυτές (επωνυμία και οδός) και ποιες είναι οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί. Ακόμα, εφόσον αποδεχόμαστε ότι σήμερα υπάρχουν κάποια καταστήματα, τα οποία παραβιάζουν τη νομοθεσία και εξαιτίας της συμπεριφοράς αυτής υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων, με μία αναστολή έκδοσης αδειών θα δώσετε προστιθέμενη αξία στις υφιστάμενες παραβατικές επιχειρήσεις, επικροτώντας έτσι τη συμπεριφορά τους.
Αντίθετα, με την ύπαρξη και νέων επιχειρήσεων καλλιεργείται κλίμα υγιούς ανταγωνισμού και οι επιχειρηματίες που παρανομούν, θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν με τη νομιμότητα, είτε οικειοθελώς, είτε με την αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Άδικη αντιμετώπιση
Ταυτόχρονα, το Δημοτικό Συμβούλιο προκαλεί μία ασφαλώς άδικη και ανισομερή αντιμετώπιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος (άρθρο 17 Σ. περί προστασίας της ιδιοκτησίας) της αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων πολιτών με πλήρη στοιχεία νομιμότητας και μάλιστα σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης και ύφεσης. Με την τακτική της αναστολής αδειών λειτουργίας ΚΥΕ σε κάποιες συγκεκριμένες και οριοθετημένες περιοχές, όπως εν προκειμένω, απλά μετατοπίζεται το πρόβλημα προς άλλα οικεία σημεία και σε καμία περίπτωση δεν επιλύεται το πρόβλημα που υφίστανται σήμερα οι κάτοικοι από τη λειτουργία των υφιστάμενων παραβατικών επιχειρήσεων.
Η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί μέσα από την εφαρμογή του αυστηρού πλαισίου περιφρούρησης του τρόπου λειτουργίας των ΚΥΕ και τις επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες. Οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις για τα καταστήματα που παρανομούν, είναι ιδιαιτέρως αυστηρές. Πιο συγκεκριμένα, όταν διαπιστωθούν σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος τρεις παραβάσεις εντός ενός έτους, όπως η λειτουργία μουσικής χωρίς άδεια, λειτουργία μουσικής με ανοιχτές πόρτες, μετά το προβλεπόμενο ωράριο, πάνω από 80 db και άλλες, έχει ως αποτέλεσμα την προσωρινή αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 10 έως 60 ημέρες. Δηλαδή, σφραγίζεται το κατάστημα για το παραπάνω διάστημα. Αν κάποιος επιχειρηματίας αγνοήσει τη σφράγιση που του επιβλήθηκε και την παραβιάσει, εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία και οδηγείται το κατάστημα σε οριστική σφράγιση, ενώ δεν μπορεί να ανοίξει ξανά κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τρία έτη.
Αναφορικά με τις άδειες μουσικής, σε περίπτωση που κατάστημα παραβιάζει τους όρους της πρέπει να του αφαιρείται προσωρινά η άδεια μουσικής για 15 ημέρες και σε περίπτωση υποτροπής, να γίνεται οριστική αφαίρεση. Ένα δεύτερο σημείο ελέγχου και παρέμβασης αφορά στις άδειες τραπεζοκαθισμάτων. Στα καταστήματα που παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος, πρέπει να πραγματοποιούνται επανειλημμένοι έλεγχοι. Όταν το κατάστημα διαπιστωθεί ότι παραβιάζει περισσότερες από δύο φορές το χώρο που του παραχωρήθηκε, οφείλει ο Δήμος να απομακρύνει τα τραπεζοκαθίσματα που έχουν τεθεί παράνομα. Επίσης, μπορούν να απομακρύνονται και τυχόν εμπόδια (όπως πάσο, γλάστρες, διαχωριστικά κ.λπ.). Οι επιχειρήσεις που επανειλημμένα παραβιάζουν τον κοινόχρηστο χώρο, θα απαγορεύεται την επόμενη χρονιά να λάβουν άδεια κοινόχρηστου χώρου.
Εφαρμογή των νόμων
Η δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία για τη θέσπιση τοπικών κανονιστικών αφορά στην περίπτωση που υπάρχει κενό στο νομικό πλαίσιο. Όταν ένα θέμα ρυθμίζεται συνολικά από την κεντρική εξουσία, χωρίς να αφήνει αρμοδιότητα – διακριτική ευχέρεια στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, η θέσπιση από κάθε Δήμο τοπικών κανονιστικών πράξεων, που έρχονται σε αντίθεση με την ισχύουσα γενική νομοθεσία, κείται σαφώς εκτός του σκοπού του νομοθέτη. Στην προκείμενη περίπτωση, το μόνο που χρειάζεται, είναι να εφαρμοστεί από την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους του Δήμου και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών (π.χ. υγειονομική και πολεοδομική υπηρεσία) η ήδη υφιστάμενη αυστηρή νομοθεσία.
Με δεδομένο το συνταγματικά αναφαίρετο δικαίωμα της επιχειρηματικότητας, της υγιούς ανταγωνιστικότητας, της αύξησης των θέσεων εργασίας, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων για τις δύο εξεταζόμενες περιοχές, οφείλουμε σήμερα περισσότερο από ποτέ να λειτουργήσουμε με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα. Ζητούμενο δεν πρέπει να είναι η χρήση ριζοσπαστικών μέσων που θα δώσουν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά θα βλάψουν την πόλη στο διηνεκές. Αντίθετα, με την αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων μπορούμε να δώσουμε αποτελεσματική λύση στο υπαρκτό πρόβλημα της ποιότητας ζωής των κατοίκων (από οχλούσες χρήσεις), αλλά και την υγιή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Κλείνοντας την τοποθέτησή μου, μπορεί κανείς από τα ανωτέρω εύκολα να συμπεράνει ότι: κακές χρήσεις δεν υπάρχουν, κακοί χρήστες υπάρχουν και πρέπει να απαλλαγούμε από αυτούς και να στοχεύσουμε στην εξάλειψη όλων εκείνων των αιτίων που δημιουργούν την όχληση, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα και χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που μας παρέχει η ειδική και η γενική νομοθεσία. Τότε δεν θα απαιτούμε σεβασμό από τον πολίτη, αλλά θα τον κερδίσουμε και μαζί με αυτόν θα έχουμε αποκτήσει και την αξιοπιστία μας, ανταποκρινόμενοι στο θεσμικό ρόλο που έχουμε αναλάβει.
Ελπίζω με τις θέσεις μου κύριοι συνάδελφοι να συστρατευτούμε και να δώσουμε αποτελεσματική λύση στο υπαρκτό πρόβλημα της ποιότητας της ζωής των κατοίκων (όχληση), αλλά και την υγιή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, θέτοντας και εφαρμόζοντας κανόνες λειτουργίας του καλλικρατικού Δήμου Κηφισιάς. Επιτέλους, να απαλλαγούμε από την όχληση και να απολαμβάνουμε την Κηφισιά, όπως την θέλουμε.
ΚΗΦΙΣΙΑ 25-6-2013
Νίκος Ι. Παναγιώτου
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ