Αναβλήθηκε, για τυπικούς λόγους, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, η λήψη απόφασης για αναστολή έκδοσης νέων αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περιοχές της Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας. Παρ’ όλα αυτά, η σχετική εισήγηση του δημάρχου Νίκου Χιωτάκη, λόγω υπερκορεσμού στη Ζώνη ΙΙ του παραδοσιακού κέντρου Κηφισιάς, αλλά και στο Ο.Τ. 346 του εμπορικού κέντρου Νέας Ερυθραίας, συναντάει αντιδράσεις εντός της πλειοψηφίας, με προεξάρχουσα τη διαφορετική άποψη «κατά της αναστολής» που διατυπώνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, Νίκος Παναγιώτου, στη διπλανή σελίδα της «Α».
Το τυπικό κώλυμα για την αναβολή του θέματος, την προηγούμενη Τετάρτη 26 Ιουνίου, αφορούσε στην καθυστερημένη λήψη απόφασης από την Επιτροπή Διαβούλευσης, καθώς στην πρώτη της συνεδρίαση δεν επιτεύχθηκε απαρτία. Με εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, έπειτα, αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήδη τα Κοινοτικά Συμβούλιο των δυο Δημοτικών Ενοτήτων έχουν εκφράσει ομόφωνα τη σύμφωνη γνώμη τους.
Βάσει της εισήγησης του δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο, «παγώνουν» για ένα χρόνο οι άδειες για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις συγκεκριμένες περιοχές της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας. Η χωροθέτηση και λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα προβλήµατα που καλείται να αντιµετωπίσει σήµερα η δηµοτική αρχή. Σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν συστηµατικά πηγή όχλησης των κατοίκων, αιτία προστριβών και αντιθέσεων µεταξύ των τελευταίων και των καταστηµαταρχών ή και των θαµώνων των σχετικών χώρων.
Καθημερινά υποβάλλονται στον Δήμο Κηφισιάς βεβαιώσεις παραβάσεων από ελεγκτικές αρχές, έπειτα από καταγγελίες και μηνύσεις κατοίκων, αλλά και του ίδιου του Δήμου. Στην πλειονότητά τους, αφορούν σε παραβίαση των ωρών κοινής ησυχίας, λόγω χρήσης µουσικής ή µουσικών οργάνων άνευ αδείας ή καθ’ υπέρβαση της αδείας, την οχλαγωγία από τη συγκέντρωση ανθρώπων σε πεζοδρόµια, πεζοδρόµους και οδούς κατά τις βραδινές και µεταµεσονύκτιες ώρες. Επίσης, στην παράνοµη αλλαγή χρήσης λειτουργίας ορισµένων καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος, καθώς και την παράνοµη κατάληψη του δηµόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσµατα ή παρανόµως σταθµευµένα αυτοκίνητα.
Πρόκειται για συνθήκες όχλησης, που έχουν επανειλημμένως καταγγείλει οι κάτοικοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, ως κύριο παράγοντα υποβάθµισης της ποιότητας ζωής τους. Εύλογα αναρωτιούνται οι ίδιοι: «Πώς γίνεται να συνεχίζουν να λειτουργούν μπαρ με μουσική μέχρι τα ξημερώματα, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας κι ενώ έχουν υποβληθεί εκατοντάδες μηνύσεις; Τελικά, ποιος είναι αρμόδιος για τον έλεγχο και τη νομιμότητα λειτουργίας τους, αλλά και τη βεβαίωση των παραβάσεων; Ο Δήμος που μάς στέλνει στην Ελληνική Αστυνομία, ή οι αστυνομικές αρχές που με τη σειρά τους μάς παραπέμπουν στον Δήμο Κηφισιάς, ως αρμόδιο για την έκδοση των αδειών»;
Αλλά και η αναστολή για ένα χρόνο σε άδειες για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν πρόκειται να λύσει το «γόρδιο δεσμό», όπως έχει εξελιχθεί, για κατοίκους, δημοτική αρχή και ελεγκτικούς μηχανισμούς, αν δεν υπάρξει απόφαση και βούληση για τη διευθέτηση της υφιστάμενης κατάστασης.Διαφορετικά, τα «νησιώτικα σοκάκια» της Κηφισιάς και η «Μύκονος» της Νέας Ερυθραίας, θα εξακολουθούν να παραγάγουν ίδιου τύπου παρενέργειες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Στάθης Κύρλος, μόνο με την παρέμβαση του Δήμου έχουν κατατεθεί 45 μηνύσεις σε τέτοιου είδους καταστήματα, ενώ 11 επιχειρηματίες έχουν οδηγηθεί στο Αυτόφωρο. Βάσει των στοιχείων, εξάλλου, που παρουσίασε ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, 61 νέα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έλαβαν άδειες τα δυο τελευταία χρόνια, μόνο στο Παραδοσιακό Κέντρο της Κηφισιάς. Οι άδειες τραπεζοκαθισμάτων στη Ζώνη ΙΙ ανέρχονται συνολικά σε 7.129 εσωτερικές και 7.126 εξωτερικές.
Σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου Κηφισιάς, που αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την έκδοση σχετικής Κανονιστικής Απόφασης: «Δεν επιτρέπεται, λόγω υπερκορεσμού για ένα έτος, η χορήγηση νέων αδειών ίδρυσης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με αλλαγή χρήσης και λειτουργίας για κέντρα διασκεδάσεως, μπαρ, open bar, σνακ μπαρ (ζυθοπωλεία, μπιραρίες, ουζοπωλεία, ουζερί), ψητοπωλεία, οβελιστήρια, καφετέριες και αναψυκτήρια, καταστήματα με καθίσματα».
Κάτοικοι από τη Νέα Ερυθραία διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το νυχτερινό «εφιάλτη» τους
«Χάσαμε τον ύπνο μας, είναι θέμα επιβίωσης»
Από τη «Μύκονο» της Νέας Ερυθραίας, αυτή τη φορά, ορμώμενοι οι κάτοικοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, εξέφρασαν έντονα τις διαμαρτυρίες τους σε δημοτικούς συμβούλους, για το «πρόβλημα επιβίωσης» που αντιμετωπίζουν, με τη μουσική των μπαρ στη διαπασών και άλλες καταστάσεις που συνοδεύουν τη λειτουργία τους, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Όσους, τουλάχιστον δημοτικούς συμβούλους μπόρεσαν να βρουν, καθότι η συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης 26 Ιουνίου ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση, αφού δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία. Οι κάτοικοι που δηλώνουν αποφασισμένοι για «πιο δυναμικές παρεμβάσεις, αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα», έλαβαν το λόγο, έστω και εκτός διαδικασίας, περιγράφοντας το νυχτερινό «εφιάλτη», από τον οποίον έχουν χάσει κυριολεκτικά τον ύπνο τους.
Σε έντονο τόνο για την «ολιγωρία του Δήμου» απευθύνθηκαν και προς τον δήμαρχο Νίκο Χιωτάκη, κατά την άφιξή του στην αίοθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ «θερμό επεισόδιο» απειλήθηκε μεταξύ κατοίκου και του αντιδημάρχου Νέας Ερυθραίας, Στάθη Κύρλου, έξω από το Δημαρχείο.
Στο κείμενο που έχουν καταθέσει με δεκάδες υπογραφές οι κάτοικοι της περιοχής, προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, υποστηρίζουν τα εξής: «Είμαστε μόνιμοι κάτοικοι της Νέας Ερυθραίας εδώ και 40 έτη και διαμένουμε όλοι πλησίον του εμπορικού κέντρου αυτής. Εδώ και δυο έτη αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα διαμονής και γενικά επιβίωσης, λόγω της δημιουργίας των καταστημάτων (bar) στον εν λόγω χώρο. Ο Δήμος έδωσε άδεια για μουσική, η οποία σταματά τις πρωινές ώρες (6-7) με αποτέλεσμα όλοι οι κάτοικοι να βρίσκονται σε απόγνωση. Οι εμπλεκόμενοι είναι:
Οι καταστηματάρχες, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους και δεν τους ενδιαφέρει αν ο μόνιμος κάτοικος ενοχλείται. Οι άνθρωποι κάνουν εκμετάλλευση κεφαλαίου, ενώ εμείς εκμετάλλευση ζωής.
Οι θιγόμενοι μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι ενημερώνουν καθημερινά, ο καθένας ξεχωριστά, την Αστυνομία, για τα συμβάντα (καταντήσαμε γραφικοί).
Η Αστυνομία, η οποία κάνει τη δουλειά της και ενημερώνει τον Δήμο για τις ενέργειες που πραγματοποιεί.
Ο Δήμος, ο οποίος μάς διαβεβαιώνει ότι κάνει το καλύτερο για εμάς. Από τον Δήμο μάς είπαν ότι μέχρι τη 01.00 το βράδυ η μουσική θα περιορίζεται ή θα σταματά, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Εμείς δεν ζητάμε τίποτε άλλο, παρά την εφαρμογή του νόμου περί κοινής ησυχίας. Οι παρενέργειες των αδειών που δώσατε, είναι:
Ρύπανση στους πέριξ δρόμους και μπροστά στις εισόδους των σπιτιών, φωνασκίες, τσακωμοί, ξυλοδαρμοί μεταξύ των θαμώνων, χαοτική κίνηση (δρόμοι, πεζοδρόμια) και άλλες ενέργειες που αδυνατούμε να περιγράψουμε (λεπτομέρειες ζητήστε από τους κατοίκους). Κάθε βράδυ, λοιπόν, λέμε πώς θα περάσει και αυτή η νύχτα. Άυπνος εγκέφαλος, επικίνδυνος εγκέφαλος. Αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα θα επανέλθουμε πιο δυναμικά πλέον, γιατί είναι θέμα επιβίωσης».