Σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η συμμετοχή και διεκδίκηση του Δήμου Κηφισιάς για τέσσερα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα. Εκτός αυτών, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας, και για το νέο ΕΣΠΑ;
Ο Δήμος Κηφισιάς δεν είχε καθόλου προγράμματα και πρέπει να γράψει τέτοια προγράμματα στο ιστορικό του. Είναι πολύ κάτι σημαντικό. Η συμμετοχή, επίσης, σοβαρών φορέων στα προγράμματα, είναι κάτι που κοιτάζω ιδιαίτερα, για να μη γίνεται τσάμπα δουλειά και για να υπάρχει καλύτερη συνεργασία και βοήθεια. Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) αποτελούν εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών συγκεκριμένων χωρικών ενοτήτων. Ήδη έχουμε συστήσει εταιρική σχέση με Δήμους της Περιφέρειας Βόρειου Τομέα (Μαρούσι, Πεντέλη, Λυκόβρυση – Πεύκη, κ.α.) για διεκδίκηση προγραμμάτων από το νέο ΕΣΠΑ από κοινού ή κατά μόνας, από την Περιφέρεια (ΠΕΠ Αττικής) σε συνδυασμό με κομμάτια των πέντε τομεακών. Αφορούν σε χωροταξικό σχεδιασμό, αστική αναζωογόνηση και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, για παράδειγμα, σε ρέματα, σε εργατικές κατοικίες, κ.α., ανάλογα με τα κοινά ενδιαφέροντα των δήμων που μπορούν να συστήνουν ομάδες. Έχει ήδη δημιουργηθεί ομάδα εργασίας στους δήμους μας και συνεργαζόμαστε, καθώς χρειαζόμαστε δουλειά, σχεδιασμό, ιδέες, επιλεξιμότητες, κ.α.
Για το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη (Creative Europe) ο Δήμος μας υπέβαλλε πρόταση πριν από τρεις εβδομάδες μαζί με το Κάλιαρι της Ιταλίας και τη Σόφια Βουλγαρίας. Πρόκειται για διαπολιτισμικό πρόγραμμα, από το οποίο διεκδικούμε 200.000 ευρώ με ίδια συμμετοχή 40%. Ουσιαστικά, όμως, αυτή η συμμετοχή μας θα αφορά στην απασχόληση προσωπικού του Δήμου και κάποια χρήματα από εισιτήρια. Γίνεται ανταλλαγή πολιτισμικών ιδεών, νέων καλλιτεχνών, κ.α. και ο Δήμος μας τίθεται επικεφαλής σε αυτό το πρόγραμμα. Προσπαθούμε να αναβιώσουμε και ένα παλιό όραμα για την Κηφισιά, πολιτιστικές δράσεις σε ιδιωτικές αυλές σπιτιών, καθότι η πόλη μας διαθέτει βίλες, διατηρητέα κτίρια και χώρους γι’ αυτόν το σκοπό. Έχουμε περιγράψει δράσεις για τα αλογάκια της Κηφισιάς, το Άλσος Κηφισιάς, κ.α.
Το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς χρηματοδοτήθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα σε προσωπικό και ενστάσεις. Είχαμε 290 προνήπια και 45 βρέφη με προϋπολογισμό προγράμματος 864.500 ευρώ. Επίσης, τρέχουμε τμε την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ο πρόγραμμα «Στέγη και Επανένταξη» από το νέο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 103.440 ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου παρέχουμε την πληρωμή ενοικίου ή επιδιόρθωση οικίας και σίτιση σε 12 οικογένειες. Βρήκαμε αστέγους στην Κηφισιά και αυτό δεν είναι καθόλου αστείο. Συμμετέχουμε και στο επισιτιστικό πρόγραμμα του Βόρειου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής. Έχουμε συνολικά 229 ωφελούμενους.
Εγκρίθηκαν τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα οποία ποτέ δεν είχαν ενεργοποιηθεί στον Δήμο Κηφισιάς. Αναμένουμε τη νέα προγραμματική περίοδο και είμαστε καθόλα έτοιμοι για να ξεκινήσουμε κι εμείς, όπως οι υπόλοιποι δήμοι. Τέλος, στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Κηφισιάς με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) για την «Ανάπτυξη Δικτύου Υπηρεσιών Πληροφόρησης, Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων» που υλοποιεί το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στο Πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013», επιμορφώθηκαν συνολικά 100 άτομα, στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι του Δήμου Κηφισιάς.
Νωρίτερα, κάνατε λόγο για το «ναρκοπέδιο» που παραλάβατε στον Δήμο, τον Σεπτέμβριο του 2014. Διακρίνετε σκοπιμότητα ή αμέλεια της προηγούμενης διοίκησης;
Όταν παραλάβαμε, άνθρωπος της προηγούμενης διοίκησης δεν υπήρχε, όπως και δεν υπήρξε ενημέρωση ούτε και φάκελος έργων. Το τι συνέβαινε σε αυτόν τον Δήμο με ευρωπαϊκά προγράμματα ήταν τραγικό. Έργα «μηδέν», εκτός χρονοδιαγραμμάτων και παρατημένα, που δεν τα γνώριζαν ούτε στην Τεχνική Υπηρεσία, δεν υπήρχαν κωδικοί για τα έργα αυτά, γιατί τους είχαν αιρετοί, που τα χειρίζονταν, αλλά δεν τα «έτρεχαν». Για να δώσω ένα παράδειγμα, ο Δήμος μας δεν μετείχε στο Σύμφωνο των Δημάρχων, που αποτελείται από 111 μεγάλους δήμους της Ελλάδας και παραπάνω από 5.000 δήμους της Ευρώπης και το οποίο θα είναι πλέον μια απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι ποτέ ο Δήμος Κηφισιάς δεν είχε ενταχθεί σε κάτι, το οποίο τρέχει εδώ και δέκα χρόνια. Με εισήγησή μου το προχωράμε. Από την άλλη πλευρά, βλέπω συνέντευξη του πρώην δημάρχου Κηφισιάς με προτάσεις του να ενταχθούμε στο Σύμφωνο των Δημάρχων και να γίνουμε μέτοχοι στην ΠΕΤΑ Α.Ε. («Πληροφόρηση – Επιμόρφωση – Τοπική Ανάπτυξη», αναπτυξιακή εταιρεία που εξειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών, μελετητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών με επίκεντρο την τοπική ανάπτυξη που ιδρύθηκε το 1990 από φορείς της Αυτοδιοίκησης), η οποία υπάρχει εδώ και 15 χρόνια. Τώρα τα ανακάλυψαν. Από το Πράσινο Ταμείο μάς ενημέρωσαν τελευταία ότι έχουμε ως Δήμος 900.000 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τις απαλλοτριώσεις του Τριγώνου Εθνικής Αντίστασης. Τώρα προσπαθούμε να πάρουμε 120.000 ευρώ, γιατί τόσο είναι τελικά οι απαλλοτριώσεις. Ξαφνικά ο κ. Χιωτάκης παρουσιάζεται ως ειδήμων σε ευρωπαϊκά θέματα και έρχεται ο πρώην δήμαρχος να μας παρουσιάσει την ευρωπαϊκή του εμπειρία και να μας δώσει συμβουλές. Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται.