Μια μακρά εκκρεμότητα για τον Δήμο Κηφισιάς δείχνει να φτάνει στο τέλος της. Η αντίστροφη μέτρηση για τη διάσωση του σπιτιού του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά ξεκίνησε στις 6 Μαΐου, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς αποφάσισε ομόφωνα την ανάδειξή του σε Εθνικό Μνημείο.
Ουσιαστικά πρόκειται για την έγκριση της πρόσφατης απόφασης του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά για το πεπαλαιωμένο κτίσμα της οδού Τατοΐου 50, καθώς στις αρχές Μαρτίου είχε θέσει ως στόχο το χαρακτηρισμό του ως μνημείο. Το υπουργείο εξέδωσε και ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «για πολλά χρόνια, δυστυχώς, το σπίτι όπου έζησε ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς στην Κηφισιά (Τατοΐου 50), και απ΄ όπου το 1904 έφυγε για τον Μακεδονικό Αγώνα, είχε αφεθεί σε πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη».
Και η ανακοίνωση συνέχιζε ως εξής: «Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, το ζήτημα της οικίας Μελά θα εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, με στόχο το χαρακτηρισμό της ως μνημείου.
Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι, μετά τον χαρακτηρισμό, να κινηθούν οι διαδικασίες για την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 3028/02».
Ως εκ τούτου, το Δημοτικό Συμβούλιο της 6ης Μαΐου ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση.
Σύμφωνα με το πρόεδρο του Σώματος Γιώργο Παπαδόπουλο, το υπουργείο Πολιτισμού θα ανακατασκευάσει με δικά του έξοδα το κτίσμα, επισημαίνοντας ότι «το γεγονός της ανακήρυξής του ως Εθνικό Μνημείο σημαίνει ότι θα έχει ακόμη καλύτερη μεταχείριση από πλευράς χρηματοδότησης».
Ωστόσο, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιώργος Θωμάκος επισήμανε ότι ενδεχομένως θα πρέπει ο Δήμος Κηφισιάς να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται το ιστορικό σπίτι, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αν ο ιδιώτης το επιθυμούσε, τότε θα είχε παραχωρήσει τον χώρο εδώ και αρκετά χρόνια. Πιστεύω ότι ο Δήμος Κηφισιάς θα πρέπει να στραφεί στην κατεύθυνση της απαλλοτρίωσης».
Ωστόσο, η συνάδελφός του Χριστίνα Κοσμά έσπευσε να επισημάνει ότι «και μόνο η ανακήρυξη από το υπουργείο Πολιτισμού του σπιτιού ως Εθνικό Μνημείο σημαίνει ότι άμεσο επακόλουθο θα είναι η κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του χώρου και, μάλιστα, με χρήματα του υπουργείου Πολιτισμού, αφού αυτό ζητάει τον χώρο.
Το σπίτι όπου έζησε ο Μακεδονομάχος, σχεδίασε ο ίδιος ο Παύλος Μελάς, το οποίο κτίστηκε στο διάστημα 1894-1897, και, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί ιδιαίτερο και μοναδικό δείγμα εξοχικής κατοικίας στο τέλος του 19ου αιώνα στα αθηναϊκά προάστια. Αποτέλεσε την εξοχική κατοικία της οικογένειας Μελά μέχρι το 1903, οπότε και εγκαταστάθηκε μόνιμα σε αυτή.
Όπως ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο βασικός εισηγητής του θέματος Αντώνης Βάρδας, «το σπίτι του Μακεδονομάχου αγωνιστή έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το 1982 και γι’ αυτό έχει διασωθεί μέχρι σήμερα».
Γιάννης Μπεθάνης