Λέγοντας «ναι» στην πρόκληση της αρχαίας τραγωδίας, το Λαϊκό Θέατρο Νέας Ερυθραίας «ανεβάζει» για πρώτη φορά το έργο «Αντιγόνη». Οι παραστάσεις, που ξεκίνησαν από τις 2 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 25 του μήνα, θα πραγματοποιούνται κάθε μέρα -εκτός Δευτέρας- στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο (Ιωάννη Δρυμπέτη και Κερκύρας). Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λαϊκό Θέατρο είναι μη κερδοσκοπικός σύλλογος και δραστηριοποιείται από το 1984.
Συνέντευξη στην Αμάλθεια Καραλή
Η ιδέα της «Αντιγόνης» «γεννήθηκε» στον σκηνοθέτη Νίκο Μπουσδούκο, ο οποίος δεν μετάνιωσε για την επιλογή που έκανε, όπως και οι 18 ηθοποιοί που λαμβάνουν μέρος στη φετινή παράσταση. Ας δούμε τι δήλωσε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ:
Κύριε Μπουσδούκο, για ποιον λόγο επιλέξατε να «ανεβάσετε» το έργο «Αντιγόνη» και τι μήνυμα θεωρείτε ότι μπορεί να περάσει στο σύγχρονο κοινό;
Η ιδέα για να ανεβάσουμε αρχαία τραγωδία, «γεννήθηκε» μέσα μου πέρσι κατά τη διάρκεια των τελευταίων παραστάσεων. Εκεί προσπάθησα να σκεφτώ ποιους ρόλους θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί του Λαϊκού Θεάτρου και κατέληξα στην «Αντιγόνη». Παράλληλα, το έργο είναι πασίγνωστο και κορυφαίο.
Επίσης, θεώρησα το έργο επίκαιρο επειδή αποτελεί έναν ύμνο του Σοφοκλή προς τον άνθρωπο. Δυστυχώς, στην εποχή μας έχουμε χάσει την ανθρωπιά μας, την επικοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις. Ως εκ τούτου, έχουμε στραφεί στο χρήμα και την επιτυχία και έχουμε εγκλωβιστεί σε ένα «υπερ-εγώ».
Το έργο, αυτό, λοιπόν, δείχνει ότι υπάρχουν όρια που δεν μπορείς να υπερβείς, όπως κάνουμε εμείς σήμερα και οδηγούμαστε στην ύβρη. Αυτό, δηλαδή, που κάνει στο έργο ο Κρέοντας. Μέχρι ένα σημείο έχει δίκιο, αλλά όταν υπερβαίνει τα όρια, αρχίζει πια η τραγωδία του. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρώ ότι το πιο τραγικό πρόσωπο στο έργο δεν είναι η Αντιγόνη, διότι αυτή λαμβάνει την απόφασή της και πεθαίνει, αλλά ο Κρέοντας, ο οποίος στο τέλος μένει μόνος του και συνεχίζει να βασανίζεται.
Στον απεγκλωβισμό από το «υπερ-εγώ» μας θεωρείτε ότι συμβάλλει η ενασχόληση του σημερινού ανθρώπου με το θέατρο;
Ασφαλώς. Εμείς δεν κάνουμε τέχνη για την τέχνη, αλλά επιδιώκουμε να βελτιώσουμε τους εαυτούς μας και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Μέσα από το θέατρο επικοινωνείς με τον άλλο. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι στη δύσκολη εποχή που ζούμε, η επιστροφή στις ρίζες μας -με την καλή έννοια- είναι πολύ σημαντικό και σπουδαίο. Μάλιστα, θα τολμούσα να πω ότι η στενή ενασχόληση με το θέατρο έχει λειτουργήσει σε εμάς ως αντίδοτο στη μελαγχολία και την κατάθλιψη που έχει καταβάλει γενικώς τη χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Μιλήστε μας λίγο για το έμψυχο υλικό της παράστασης, καθώς και για το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει ο ερασιτεχνισμός το επίπεδο μιας θεατρικής ομάδας;
Η ομάδα μας αποτελείται από όλες τις ηλικίες, αλλά για να παίξεις θέατρο πρέπει να είσαι νέος στην καρδιά κι αυτό το στοιχείο το έχουν όλοι οι συντελεστές της παράστασης.
Πιστεύω ότι οι ηθοποιοί μας είναι πολύ δυνατοί. Ας μην ξεχνάμε ότι ορισμένοι, που έχουν περάσει κατά καιρούς από το Λαϊκό θέατρο Νέας Ερυθραίας, έχουν ασχοληθεί στη συνέχεια επαγγελματικά με αυτή την τέχνη. Τα παιδιά έχουν όρεξη, μεράκι και πάθος για το θέατρο. Κι αυτό φαίνεται περίτρανα από τις αμέτρητες ώρες που ξοδεύουν σε αυτόν τον χώρο, παρά τις ασχολίες και τις εργασίες τους. Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι ξεκινήσαμε με μια πρόβα την εβδομάδα και μέσα σε μισό μήνα κάναμε πρόβα κάθε μέρα! Επομένως, δεν μπορώ να μιλήσω για ασυνέπεια των ερασιτεχνών, αλλά μάλλον για το αντίθετο.
Πέρσι το φθινόπωρο φτιάξατε και ένα χειμερινό θεατράκι…
Ναι ήταν αναγκαίο, γιατί δεν είχαμε κάποιον κλειστό χώρο. Το στούντιο αυτό χωρά 50 θεατές. Και το σημαντικό είναι ότι τον χώρο αυτό τον φτιάξαμε με τα χέρια μας.