3) Οι ιδιωτικοποιήσεις συμβαδίζουν πάντα με την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ένα από τα πρώτα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση για να ανοίξει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν η κατάργηση των δρομολογίων. Δρομολόγια προσβάσιμα στα πιο φτωχά στρώματα της Ελληνικής επαρχίας κόπηκαν.
Στις ΗΠΑ, τη Μέκκα του καπιταλισμού, όπως θα δείτε στο ντοκιμαντέρ, συνέβη το μεγαλύτερο Black out μέχρι τότε ηλεκτρικής ενέργειας, ακριβώς λόγω της ιδιωτικοποίησης.
Γιατί συνέβη το εξής απλό: Όταν άνοιξε η αγορά, όπως θέλουν να γίνει και εδώ, κανένας δεν πήγε να επενδύσει στην παραγωγή ρεύματος. Όλοι νοίκιαζαν χώρο από τα καλώδια της «ΔΕΗ», και συναγωνίζονταν ποιος θα εξαπατήσει περισσότερο τον κόσμο πουλώντας του ένα προϊόν που όλο και λιγότερο παραγόταν, επειδή απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις για να ανοίξεις λιγνιτικές μονάδες.
4) Ιδιωτικοποιήσεις σημαίνουν πλήγμα στα δημόσια έσοδα, όξυνση της δημοσιονομικής κρίσης. Ο νεοφιλελευθερισμός λέει το εξής απλό: Να ξεπουλήσουμε, να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά. Είναι πολιτική απάτη αυτό το επιχείρημα. Θυμηθείτε σε πόσες ΔΕΚΟ εμείς ως φορολογούμενοι έχουμε πληρώσει άπειρα χρήματα για να προωθηθούν προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, επιχειρησιακά σχέδια που στόχευαν στο να έχουν αυτές οι επιχειρήσεις μια παραγωγική επάρκεια. Κι όταν έρχεται η στιγμή που αυτά τα σχέδια πρέπει να αποδίδουν, τότε ακριβώς πουλιούνται στους ιδιώτες αντί πινακίου φακής τις περισσότερες φορές.
Όταν το Δημόσιο θα μπορούσε να αρχίζει να εισπράττει, τότε αυτές οι επιχειρήσεις πηγαίνουν στους ιδιώτες. Εμείς βάλαμε το κόστος των επενδύσεων και ο ιδιώτης έρχεται να εισπράξει τα έσοδα. Χαρακτηριστική περίπτωση για τη ζημιά που προκαλούν οι ιδιωτικοποιήσεις στα δημόσια έσοδα είναι το παράδειγμα του ΟΠΑΠ. Το ΟΠΑΠ μεταξύ τους τον χαρακτηρίζουν ATM. Είναι μια μηχανή που παράγει ρευστό. Και αντί αυτή τη μηχανή να την κρατήσουμε για να έχουμε σχολεία, δρόμους και νοσοκομεία, τη χαρίζουνε στους ιδιώτες με σκανδαλώδη μάλιστα τρόπο, οξύνοντας στο μέλλον τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας. Δηλαδή, τα επόμενα χρόνια, αν ολοκληρωθεί αυτό το εφιαλτικό πρόγραμμα που συγκρίνεται μόνο με την εποχή του Γιέλτσιν στη Ρωσία και στην ανατολική Γερμανία, το Ελληνικό δημόσιο θα βυθιστεί σε μια χρόνια δημοσιονομική κρίση, γιατί δεν θα έχει από πουθενά αλλού έσοδα πέραν της δικής μας φορολογίας.
5) Ιδιωτικοποιήσεις σημαίνουν διαφθορά, μίζες και αρπαχτή.
Εάν στη Γερμανία που παρουσιάζεται σαν υπόδειγμα πειθαρχίας, αξιοκρατίας, λογοδοσίας κ.λπ., η Treuhand ταυτίστηκε με τη μεγαλύτερη διαφθορά και αρπαχτή επί Γερμανικού εδάφους, φανταστείτε τι θα γίνει στην Ελλάδα, όπου ήδη οι επιχειρηματίες καραδοκούν.
Πχ. το ΤΑΥΠΕΔ, το ταμείο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, που φτιάχτηκε κατ’ εικόνα και ομοίωση της Treuhand, έχει στελεχωθεί όλο από στελέχη της Eurobank. Τη διαφήμισή του την έχει αναλάβει η εταιρεία του γιού του Βαρβιτσιώτη.
Ο πρόεδρός του έχει διατελέσει στη ΔΕΗ την εποχή που αυτή προχώρησε σε μια σειρά από στρατηγικές συνεργασίες με την ομοειδή Γερμανική επιχείρηση.
6) Ιδιωτικοποιήσεις σημαίνουν μονοπώλια. Όταν πρόκειται να τσακίσουν τις αμοιβές επικαλούνται τον ελεύθερο ανταγωνισμό και τις ανοιχτές αγορές.
Μέσα όμως από κάθε πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων όλοι οι πόροι συγκεντρώνονται στα χέρια ελάχιστων κολοσσών.
Δείτε πως δημιουργήθηκε η Marfin, ένα «υπερμονοπώλειο», που έχει από νοσοκομεία και ναυτιλιακές εταιρείες, μέχρι τράπεζες, ταχυφαγεία και αεροπορική εταιρεία. Ας δούμε τι έγινε με την Ολυμπιακή και την Aegean. Ήθελαν να ξεπουλήσουν την Ολυμπιακή, γιατί το κρατικό μονοπώλιο είχε ως αποτέλεσμα να στρεβλώνεται η αγορά. Και τώρα οι ίδιοι αυτοί, θα δημιουργήσουν ένα ιδιωτικό μονοπώλιο.
7) Ειδικά τώρα δεν πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, γιατί αυτή τη στιγμή οι αποτιμήσεις τους βρίσκονται στο χαμηλότερο δυνατό σημείο. Μόλις την άνοιξη είχε βγει μια έκθεση, που την είχαν μάλιστα πρωτοσέλιδο οι κυριακάτικες εφημερίδες, που υπολόγιζε ότι η αξία όλου αυτού του προγράμματος σήμερα είναι 6,9 δισ.
Την άνοιξη του 2011 το είχαν υπολογίσει 50 δισ. Θα πουληθεί δηλαδή ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει για ένα ελάχιστο κλάσμα των χρημάτων που θα μπορούσαν να πάρουν οποιαδήποτε άλλη περίοδο. Εάν λειτουργούσαν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δεν έπρεπε αυτή τη στιγμή να πουλήσουν τίποτα.
Η τρόικα όμως επιμένει αυτή τη στιγμή να πουληθούν όλα, ώστε αυτή τη στιγμή οι δικές τους επιχειρήσεις να πάρουν τις Ελληνικές επιχειρήσεις έναντι πινακίου φακής.
Εδώ, ας κρατήσουμε μια οσμή απέραντων σκανδάλων, με παρεμβάσεις πρεσβειών και ξένων κρατών.
Τα νερά δηλαδή φαίνεται να υπάρχει συμφωνία να περάσουν στους Γάλλους, ο ΟΣΕ υπέγραψε συμφωνία με τη Deutsche Bahn, τους Γερμανικούς σιδηροδρόμους, η Deutsche Bank, η Γερμανική μεγάλη τράπεζα, έχει οριστεί σύμβουλος για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, η Lufthansa έχει αναλάβει σύμβουλος για την ιδιωτικοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων. Ήδη υπάρχει ένα σχέδιο που προχωράει, και θα προχωρήσει πολύ καλά για τη Γερμανία αν τώρα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, που οι τιμές των Ελληνικών ΔΕΚΟ είναι στα χαμηλότερά τους σημεία.
8) Τα έσοδα πάνε στους πιστωτές. Τα έσοδα δεν πάνε στον Ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, δεν θα γίνουν συντάξεις ούτε νοσοκομεία. Με ειδική ρύθμιση που ψηφίστηκε πέρυσι, και το τελευταίο ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις πηγαίνει στους πιστωτές, δεν θα το πιάνουν καν στα χέρια τους οι Έλληνες κρατικοί αξιωματούχοι, θα πηγαίνει για την αποπληρωμή του χρέους.
9) Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν το σημαντικότερο πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα ακόμα και στο δικαίωμα του συνδικαλισμού.
Δεν είναι μόνον η Θάτσερ που επέλεξε τους ανθρακωρύχους για να ξεκινήσει την επίθεση ή ο Ρήγκαν που επέλεξε τους ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας.
Ας θυμηθούμε και εδώ στην Ελλάδα γιατί ο Μητσοτάκης είχε επιλέξει την ΕΑΣ, θέλοντας να πλήξει ένα ισχυρό σωματείο του δημόσιου τομέα, μάλιστα όχι με την καλύτερη φήμη ανάμεσα στην εργατική τάξη, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι ξεχάστε αυτά που ξέρατε για ωράρια, σταθερές σχέσεις εργασίας, ακόμα και για το δικαίωμα του συνδικαλισμού. Αρκεί να δούμε ότι ταυτόχρονα με τις ιδιωτικοποιήσεις, παντού καταργείται η έννοια της μονιμότητας, και επέρχεται μια αναίρεση όλων των συλλογικών συμβάσεων αυτών των χώρων, που ήταν πολύ πιο προωθημένες από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα.
10) Τέλος, αυτό που προωθείται μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα προτεκτοράτο περιορισμένης κυριαρχίας από τους πιστωτές της, όπου φυσικά υπάρχουν και σημαντικά κομμάτια της ντόπιας οικονομικής ελίτ που θα ωφεληθούν τα μέγιστα, προωθώντας συνεργασίες με τους Γερμανούς ή τους Γάλλους, μέσα από τη ραγδαία υποβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στο διεθνή καταμερισμό.