Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Νοέμβρη εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς με θέμα «Οι επιπτώσεις του 3ου μνημονίου και η αναγκαία απάντηση του κινήματος». Εισηγητής στη συζήτηση ήταν ο οικονομολόγος και δημοσιογράφος Λεωνίδας Βατικιώτης. Η συζήτηση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς στη Νέα Ερυθραία, «Βίλα Κώστα». Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου ήταν ασφυκτικά γεμάτη, με ορισμένους να παρακολουθούν τη συζήτηση όρθιοι.
Η εισήγηση του Λ. Βατικιώτη
Μετά από σύντομη εισαγωγή από τον Νίκο Κωνσταντίνου εκ μέρους της Επιτροπής, το λόγο πήρε ο Λεωνίδας Βατικώτης, που είπε μεταξύ άλλων:
Ξεκινώντας μια αποτίμηση του 3ου μνημονίου, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για το χειρότερο μνημόνιο που έχει έρθει ποτέ από το 2010 και μετά. Αυτή η φράση προκάλεσε πολλές αντιπαλότητες, έριδες και διαφωνίες, θεωρήθηκε πολιτικά φορτισμένη κ.λπ.
Αυτόματος μηχανισμός λήψης νέων μέτρων
Πριν σας πω με τη μορφή επικεφαλίδων τα θέματα που πιάνει το τελευταίο μνημόνιο, επιτρέψτε μου να σας διαβάσω ορισμένες παραγράφους του μνημονίου, για να καταλάβουμε από τώρα γιατί το επόμενο διάστημα θα ακούσουμε άπειρες φορές αυτό που επαναλάμβαναν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ το 2010: «Να μείνουμε στο μνημόνιο και μη ζητάτε τίποτα παραπάνω».
Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εισηγείται στον Υπουργό Οικονομικών ημιαυτόματα μέτρα περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, και ειδικότερα μηνιαίων / τριμηνιαίων στόχων σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής…
Σε περίπτωση κατά την οποία σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης εμφανίζονται σημαντικές αποκλίσεις από τον τριμηνιαίο στόχο, ενεργοποιείται διορθωτικός μηχανισμός ύστερα από σχετική γνώμη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Ο διορθωτικός μηχανισμός συνίσταται στην κάλυψη της απόκλισης είτε με περικοπή δαπανών είτε με ανάληψη δράσεων για την ενίσχυση των εσόδων.
Ένα άλλο απόσπασμα στη σελίδα 298 λέει: Οι όροι θα επικαιροποιούνται σε τριμηνιαία βάση, λαμβανομένης υπόψη της επιτευχθείσας προόδου όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Σε κάθε επανεξέταση, θα εξειδικεύονται πλήρως, με λεπτομέρειες και χρονοδιαγράμματα, τα συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και τα λοιπά μέσα για την επίτευξη αυτών των ευρύτερων στόχων που παρατίθενται στο παρόν έγγραφο… Επομένως, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει οποιαδήποτε μέτρα ενδέχεται να κριθούν κατάλληλα για το σκοπό αυτόν, καθώς οι περιστάσεις μεταβάλλονται.
Είναι μια διατύπωση η οποία βγάζει μάτια. Έχει μπει εμβόλιμη, μόνο και μόνο, για όποιον δεν κατάλαβε ότι οποιοδήποτε μέτρο αν χρειαστεί θα πρέπει να λαμβάνεται χωρίς αντιρρήσεις. Και ένα τρίτο σημείο επιτρέψτε μου να διαβάσω στη σ. 305: Η Ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και θα λάβει αντισταθμιστικά μέτρα στο βαθμό που αυτό απαιτείται για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.
Αν τυχόν δηλαδή βγει μια απόφαση του ΣτΕ για παράδειγμα, η οποία νομιμοποιεί τις προσφυγές των συνταξιούχων ενάντια στις περικοπές, το κόστος που θα επέλθει θα μετακυλιστεί στους δημόσιους υπαλλήλους.
Η ίδια η σύμβαση σε ένα άλλο σημείο, απαγορεύει οποιονδήποτε άλλο δανεισμό επιχειρήσει η κυβέρνηση. Ορίζει σε 100 εκατομμύρια το πέναλτι της πρόωρης αποπληρωμής. Αυτό υπήρχε στα ιδιωτικά συμφωνητικά και απαγορεύτηκε μετά από ένα σημείο, εδώ υπάρχει. Και θυμηθείτε τη φιλολογία περί εταίρων, βοήθειας κλπ. Λογικά θα έπρεπε να δίνονται κίνητρα για την έγκαιρη αποπληρωμή του δανείου.
Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία τέτοιου ύφους στη δανειακή σύμβαση, που είναι εντελώς νεοαποικιακή.
Τα μέτρα του 3ου μνημονίου
Αν θέλαμε εν είδει τίτλων να πούμε μερικά πράγματα για το 3ομνημόνιο, θα ξεχώριζα τα εξής:
1. Φορολογία: Αύξηση του ΦΠΑ, με σημαντικότερη τη μετακύλιση προϊόντων διατροφής στο 23%, όπου συνήθως έμπαιναν προϊόντα όχι άμεσης ανάγκης.
Διαιώνιση του ΕΝΦΙΑ, που η κατάργησή του ήταν ένα από τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανατροπή της ρύθμισης των 100 δόσεων, που σημαίνει ότι όσες επιχειρήσεις και ελ. Επαγγελματίες ήταν στην κόψη του ξυραφιού και με αυτή τη ρύθμιση είχαν μια ελπίδα να μείνουν με κεφάλι πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, τη χάνουν οριστικά.
Τεράστιο πλήγμα στους αγρότες. Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο μέχρι την άμεση φορολογία που επιβάλλεται και την εκτόξευση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Αυτό που θα γίνει είναι δεκάδες χιλιάδες αγρότες να φύγουν από την ύπαιθρο για να πάνε για τρίτη φορά στα αστικά κέντρα. Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι της πόλης που πήγαν στα χωριά. Αυτή η τάση ακυρώνεται. Μισανθρωπισμός; Όχι, οικονομικά συμφέροντα: Επιδιώκουν, και μέσα στο χωριό, να επικρατήσει μια ταξική πόλωση, να φύγουν τα μεσαία στρώματα, οι εργατοαγρότες, από τα χωριά, ώστε τα μεγάλα συμφέροντα να αλώσουν όλο το κύκλωμα, από την παραγωγή, την εμπορία, την κτηνοτροφία κ.λπ.
Αύξηση στην άμεση φορολογία των επιχειρήσεων και ελ. Επαγγελματιών.
2. Ασφαλιστικό: Ακόμα και τα μέτρα του Γιαννίτση ήταν πολύ καλύτερα από το τελευταίο ασφαλιστικό, γιατί δεν ανέτρεπαν τη βάση του ασφαλιστικού, που παρέμενε ανταποδοτικό, δεν ήταν κεφαλαιοποιητικό, και έτσι μπορούσες να διεκδικήσεις περισσότερες παραχωρήσεις και παροχές από το κράτος, μικρότερες εισφορές κλπ. Με την αλλαγή που επέρχεται μέσα από την επιτροπή σοφών Κατρούγκαλου, της οποίας ο βασικός κορμός ήταν σημειώματα από το υπουργείο, όχι σκέψεις των «σοφών», αλλάζει άρδην ο χαρακτήρας της.
Αυτό που θα γίνει, θα το περιγράψω με κάτι που συμβαίνει στις ΗΠΑ: Στα σούπερ μάρκετ βάζουν τα πράγματα σε σακούλες των πελατών άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, που δεν μπορούν να τη βγάλουν με τη σύνταξη, και κάνουν τέτοιες δουλειές για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Στα φανάρια επίσης υπάρχουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, που καταφεύγουν στη ζητιανιά. Στην Ευρώπη, παρά τη φτώχεια των τελευταίων χρόνων, υπήρχε ένα συνεκτικό δίκτυ ασφαλείας για την 3η ηλικία, επειδή δεν ήταν κεφαλαιοποιητικό. Πλέον αυτό αλλάζει.
Η επιχειρηματολογία της επιτροπής σοφών είναι ακριβώς τα επιχειρήματα της Μέρκελ την άνοιξη, ότι έχετε το μεγαλύτερο ποσοστό δαπανών στις συντάξεις, 14,6%. Η απάντηση τότε από την Ελληνική πλευρά ήταν ότι αυτό είναι εικονικό,λόγω της καθίζησης του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια κατά 25%, το ποσό των συντάξεων, ανέκαθεν χαμηλό, εμφανίζεται αυξημένο σαν ποσοστό, επειδή μειώθηκε ο παρανομαστής. Και έρχεται τώρα η επιτροπή του υπουργείου να υιοθετήσει ατόφια την επιχειρηματολογία της Μέρκελ και στη βάση αυτή να προτείνει αλλαγή στο ασφαλιστικό.
Κρατήστε επίσης ότι το μνημόνιο δεν προβλέπει αλλαγή της βάσης του ασφαλιστικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό. Αυτό είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Προφανώς ξέρουν ότι αν δεν κάνουν τώρα τέτοια ριζική τομή, δε θα μπορέσουν να την κάνουν μετά από 1 – 2 χρόνια, που θα έχουν ροκανιστεί τα θεμέλια αυτής της κυβέρνησης.
3. Πλειστηριασμοί: Ας μην είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθεί μια μέση λύση όπως προ διετίας με το Δένδια, δηλ. να πεταχτούν στην αρένα ένα 10 – 20% όσων προστατεύονταν μέχρι σήμερα από πλειστηριασμούς, ενδέχεται να έχουμε μια πιο δραστική λύση, για ένα και μόνο λόγο: Γιατί πιέζει η κατάσταση με τις τράπεζες. Οι τράπεζες έχουν 2 προβλήματα: Θέλουν να καθαρίσουν από τα προβληματικά δάνεια.