Πράγματι, στην περίπτωση του «διαζυγίου» της Βρετανίας από την ΕΕ, αποδεικνύεται ότι… η έξοδος είναι πολύ πιο περίπλοκη από την είσοδο, ακριβώς όπως στον μύθο των θυμάτων του συμπαθούς Μινώταυρου! Η σφοδρή αντιπαράθεση για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και τις μελλοντικές τους σχέσεις, τα αμείωτα παζάρια και το θολό τοπίο με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά, καθρεφτίζουν τα πολλά διαφορετικά αντικρουόμενα συμφέροντα που είναι δύσκολο έως και αδύνατο να συμβιβαστούν.
Εξαιτίας των οξυμένων εσωτερικών αντιθέσεων, μέσα στη Βρετανία (ακόμα και στο εσωτερικό των κομμάτων της!), μέσα στην ΕΕ, αλλά και της ΕΕ με άλλα διεθνή ανταγωνιστικά κέντρα, η κόντρα και οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μπαίνουν καθημερινά σε νέα φάση, εκφράζονται σε πολλά μέτωπα. Η ΕΕ προσπαθεί – αν υποτεθεί ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί το Brexi t- να εξασφαλίσει τις στενότερες δυνατές μελλοντικές σχέσεις (οικονομικές, στρατιωτικές, γεωπολιτικές κ.λπ.) με τη Βρετανία, ανησυχώντας τόσο για τις «φυγόκεντρες» τάσεις που εκφράζονται στο εσωτερικό της όσο και για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με άλλες μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα κ.λπ.).
Εσωτερικό χάος
Από την άλλη, στη Βρετανία συγκρούονται διαφορετικές «γραμμές», για «ήπιο» ή «καθαρό» Brexit, και τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ, ακόμα και για παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση. Χαρακτηριστικές οι αντιθέσεις στο ίδιο το Συντηρητικό Κόμμα, που εκφράστηκαν με την πρόταση δυσπιστίας κατά της Τερέζας Μέι για αντικατάστασή της στην ηγεσία. Η «πύρρειος νίκη» της Τ. Μέι (με μόλις 300 θετικές ψήφους) επιβεβαιώνει πόσο δύσκολα θα «περάσει» η συμφωνία αποχώρησης ΕΕ – βρετανικής κυβέρνησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Η συμφωνία αποχώρησης πρέπει να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή έως τις 21 Ιανουαρίου και για να εγκριθεί απαιτούνται 320 ψήφοι. Με τα σημερινά δεδομένα, ακόμη και με την υποστήριξη ορισμένων Εργατικών βουλευτών (που υποστηρίζουν ένα «ήπιο» Brexit), δύσκολα θα συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες ψήφοι. Τα σενάρια για το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που δεν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο η συμφωνία, είναι πολλά.
Με «άδεια χέρια» έφυγε η Τ. Μέι από τις Βρυξέλλες
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ζήτησε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ορισμένες εγγυήσεις για το λεγόμενο «backstop» (αποφυγή «σκληρών συνόρων» μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας, που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδίας) στο οποίο αντιδρούν οι Συντηρητικοί και άλλοι υπέρμαχοι ενός «καθαρού» Brexit. Επέμεινε ακόμα ότι μόνο με αναθεωρήσεις στη συμφωνία ΕΕ – βρετανικής κυβέρνησης «θα περάσει από το Κοινοβούλιο». Σε ψήφισμα όμως που εξέδωσε η Σύνοδος της ΕΕ, ξεκαθαρίζεται ότι δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί η συμφωνία αποχώρησης και επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΕ «για τη στενότερη δυνατή μελλοντική εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο». Παράλληλα, δηλώνει ότι η ΕΕ προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε ότι «είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο αυτήν τη στιγμή, γιατί η συζήτηση είναι μερικές φορές νεφελώδης και ασαφής και χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις»!