Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας, 2/04/2022
Oι ιστορικές παραινέσεις του Μπίσμαρκ, του Κέναν και του Κίσινγκερ να μη δείξει η Δύση υπεροψία και περιφρόνηση προς τα ρωσικά στρατηγικά συμφέροντα, αγνοήθηκαν από τους «μικρούς» ηγέτες των μεγάλων χωρών της ΕΕ λόγω ανικανότητας, ενώ η Ουάσιγκτον τους έσπρωξε σκόπιμα στην καταστροφή, με την προοπτική βραχυπρόθεσμων κερδών, που θα αποδειχτούν ως η αρχή του τέλους. Πράγματι, αν η Δύση είχε μια ελπίδα να διατηρήσει αφενός το αδικαιολόγητα υψηλό της βιοτικό επίπεδο και αφετέρου την όποια αίγλη της, αυτή βρισκόταν αποκλειστικά στη διατήρηση ισορροπιών μεταξύ αυτής και των ραγδαία ανερχόμενων νέων δυνάμεων ισχύος. Η σύγκρουση στην Ουκρανία οδήγησε στο ακριβώς αντίθετο σημείο! Και μπορεί η Δύση να πανηγυρίζει αυτάρεσκα για την… «πρωτοφανή ενότητα εναντίον της Ρωσίας», όμως ανάμεσα στα 50 κράτη που ΔΕΝ στήριξαν το σχέδιο ψηφίσματος εναντίον της βρίσκονταν όλες οι ανερχόμενες δυνάμεις, ακόμα και παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως οι αραβικές μοναρχίες και η «πολύφερνη νύφη» Ινδία! Επιπλέον, πολλές χώρες που το υπερψήφισαν για λόγους αρχής, αφενός απορρίπτουν κατηγορηματικά τις «κυρώσεις» και αφετέρου η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του Νότου κάθε άλλο παρά μοιράζεται την πρωτοφανή εχθρότητα της Δύσης προς τη Ρωσία και τον Πούτιν.
Στρατηγική ανασφάλεια
Οι φωνές λογικής χάθηκαν στην Ευρώπη των 27, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στους ήδη αναβαθμισμένους τα τελευταία χρόνια ακραίους ρωσοφοβικούς κύκλους, που επί 32 χρόνια ταυτίζονταν με νεοφασιστικά αφηγήματα έντονου ρατσιστικού χαρακτήρα! Το ανεκδιήγητο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου -που ταύτιζε τον κομμουνισμό με τον φασισμό και τον Στάλιν με τον Χίτλερ- ήταν η απόλυτη προειδοποίηση, που πέρασε απαρατήρητη. Έτσι, μια κρίση που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αφέθηκε να οδηγηθεί σε μετωπική σύγκρουση, με συνέπειες που θα μετρηθούν σε μεγάλο βάθος χρόνου.
Η «νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας» που ζητούσε επιτακτικά η Ρωσία, δεν εύρισκε κατανόηση στην αντίπερα όχθη, αντίθετα χλευάστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή ή διασκεδάστηκε με μισόλογα καφενείου από τους Σολτς και Μακρόν! Έτσι οδηγηθήκαμε σε μια εκτεταμένη καταστροφή, ανθρωπιστική, πολιτιστική και οικονομική, προφανώς τη χειρότερη από το 1945! Τίποτε και ποτέ πια δεν θα είναι το ίδιο στην ευρύτερη ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι έντονες διεργασίες στον ευρασιατικό χώρο, τις οποίες περιγράφουμε εδώ επί πολλά χρόνια λεπτομερώς ως αναπόφευκτες και δρομολογημένες, τώρα θα απογειωθούν! Ελάχιστοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος των συνεπειών για τους λαούς της ΕΕ, αφού όλοι είναι εύλογα απασχολημένοι με το εν θερμώ εξελισσόμενο δράμα των ανθρώπων στο μέτωπο. Όμως ο πόλεμος κάποια στιγμή θα τελειώσει, και τότε θα μετρηθούν οι επιπτώσεις του και κυρίως οι ζημίες. Ας δούμε ποιες θα είναι αυτές…
«Είναι η οικονομία», δυστυχώς
Παρά την αντιρωσική υστερία, πολλοί διεθνείς και Έλληνες οικονομικοί αναλυτές ξεκαθάρισαν ωμά ότι οι οικονομικές συνέπειες για την ΕΕ θα είναι το ίδιο καταστροφικές όπως και οι πολιτικές. Δεκάδες έγκυρες αναλύσεις το επιβεβαιώνουν και καμία απολύτως δεν το αμφισβητεί. Επιλέγοντας ορισμένες μόνον επισημάνσεις, αρχίζουμε ήδη να βλέπουμε με φρίκη ακόμα και το πιο αισιόδοξο σενάριο:
• Παρά τον μεγάλο θόρυβο που γίνεται για την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και την υποτιθέμενη αντίστοιχη εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές αυτές, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν μόλις το 20% των συνολικών ρωσικών εξαγωγών, ενώ το πετρέλαιο κάπου το 40%. Αλλά ακόμη κι αν η ΕΕ καταφέρει με πολύ πόνο και κόστος να μειώσει τις ροές ρωσικού αερίου, αυτό θα διοχετευτεί εύκολα προς την Κίνα, την Ινδία, αλλά και άλλες χώρες μέσω της ανοιχτής αγοράς!
• Αντίθετα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εξάρτηση 50 έως 100% από το ρωσικό αέριο και σε περίπτωση αναπροσαρμογής έστω και μικρού μέρους των ποσοτήτων αυτών, οι ήδη κλονισμένες πληθωριστικές οικονομίες τους θα επιστρέψουν στο 2008! Το ίδιο θα συμβεί και με το ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο ρέει άφθονο μέχρι τις… πόρτες των Ευρωπαίων καταναλωτών. Αποδείχτηκε πανηγυρικά πόσο δύσκολη είναι μια τέτοια αναπροσαρμογή, όταν πρόσφατα ο Μπάιντεν χτύπησε χωρίς επιτυχία την πόρτα του μισητού… Μαδούρο, για να αναπληρώσει την απώλεια του ρωσικού αργού, που έως τώρα αντιπροσώπευε μόλις το 8% των αμερικανικών εισαγωγών!
• Τεράστιες είναι ήδη οι συνέπειες στις αγορές σιτηρών, αλουμινίου, άνθρακα και πολλών βιομηχανικών μετάλλων -τομείς… πρωταθλητισμού των ρωσικών εξαγωγών- όπως και άγνωστων στο ευρύ κοινό αλλά πολύτιμων για τις ανεπτυγμένες οικονομίες μετάλλων, όπως το νικέλιο, ο χαλκός, η πλατίνα, το ουράνιο, το τιτάνιο, το παλλάδιο, αλλά και η ξυλεία και τα λιπάσματα. Η ΕΕ είναι και σε όλα αυτά εξαρτημένη από τις ρωσικές εξαγωγές, ενώ και εδώ μια «αναπροσαρμογή» θα έχει υψηλό κόστος, σε όποιο βαθμό αυτή είναι εφικτή…
• Ήδη οι «κυρώσεις» του 2014 είχαν χτυπήσει δυνατή καμπάνα στο στρατηγείο της ρωσικής οικονομίας, που οδήγησε αφενός στην περίφημη «υποκατάσταση εισαγωγών» από τη Δύση -με παράλληλη «ανάσταση» και εκτόξευση πολλών ρωσικών βιομηχανικών και γεωργικών τομέων- και αφετέρου στον ρωσικό αναπροσανατολισμό προς την Κίνα, η οποία είναι ήδη ο μεγαλύτερος εμπορικός και εξαγωγικός εταίρος της Ρωσίας, ο μεγαλύτερος δανειστής και σύντομα ο μεγαλύτερος, μακράν, επενδυτής! Η αχανής ρωσική γη, καλλιεργήσιμη ή με το πολύ πλούσιο υπέδαφός της, είναι κυριολεκτικά ανεξάντλητη, κάνοντας τους Κινέζους να τρίβουν τα χέρια τους, βλέποντας ότι εφεξής θα είναι στη διάθεσή τους! Ο συνδυασμός της μεγαλύτερης σε έκταση χώρας με την πιο πολυάνθρωπη θα αποτελέσει την ταφόπετρα των Δυτικών ελπίδων για παραμονή στην κορυφή και σκληρή τιμωρία για τον τρόπο που το επιχειρούν, σπέρνοντας γύρω τους την καταστροφή.
• Τέλος, με φρίκη παρατηρούν οι έγκυροι οικονομολόγοι τα παιχνίδια της Δύσης με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το περίφημο τραπεζικό swift! Ο χώρος δεν επιτρέπει εκτεταμένη ανάλυση, όμως το σύστημα που εφευρέθηκε το 1973 για ταχύτερες και φθηνότερες συναλλαγές και απέκτησε διεθνή μονοπολικό χαρακτήρα, δεν είναι δα κάτι μαγικό και αναντικατάστατο, όπως ίσως νομίζουν όσοι πιστεύουν τα κεντρικά δελτία ειδήσεων… Και πάλι μετά το κρίσιμο 2014, η Ρωσία και η Κίνα ανέπτυξαν τα δικά τους συστήματα για προληπτικούς λόγους, τα οποία ήδη έχουν δοκιμάσει στις εσωτερικές τους συναλλαγές και προτίθενται να το κάνουν και στις διμερείς! Αυτό μπορεί να δελεάσει και πολλές άλλες τρίτες χώρες, που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την εξάρτησή τους από την επιρρεπή σε εχθρότητα Δύση.
• Κλείνουμε την όσο γίνεται πιο λακωνική αυτή λίστα των συνεπειών για την ΕΕ, με το άλλο εναλλακτικό καταφύγιο των Ρώσων, τα περίφημα κρυπτονομίσματα! Με κορυφαίο το Bitcoin, η χρήση του οποίου πριν την εισβολή είχε ήδη διπλασιαστεί στη Ρωσία! Συνοπτικά, κάθε εναλλακτική παράκαμψη της «καθιερωμένης» οδού των συναλλαγών με δολάρια, υπονομεύει σταθερά το «πράσινο μαγικό χαρτάκι» που εξασφαλίζει επί μισό αιώνα στις ΗΠΑ ανεξάντλητη ροή αγαθών, δίχως την παροχή εγγυήσεων.