Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 25/11/2023
H συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για προσωρινή εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων αποτελεί την πρώτη θετική εξέλιξη στα όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες 45 μέρες, ύστερα δηλαδή από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Έως την ώρα ωστόσο που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν ακόμη ξεκάθαρο εάν το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί, άρα και η συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι η Χαμάς θα απελευθερώνει έναν συγκεκριμένο αριθμό Ισραηλινών ομήρων κάθε μέρα και ταυτόχρονα οι ισραηλινές δυνάμεις θα πάψουν να σφυροκοπούν τη Γάζα, όπου οι Παλαιστίνιοι μιλούν για ανθρωπιστική κρίση.
Το «χαρτί» των ομήρων
Η συμφωνία ήρθε ασφαλώς και ως αποτέλεσμα της διεθνούς μεσολάβησης, καθώς οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί και οι μάχες έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους. Η έλλειψη εμπιστοσύνης ωστόσο είναι υπαρκτή εκατέρωθεν και γι’ αυτό τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα και η ειρήνευση στην περιοχή μια αρκετά μακρινή προοπτική. Ακόμη και η προσωρινή αυτή εκεχειρία με την απελευθέρωση ομήρων που περιλαμβάνει και την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη και εύθραυστη και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η συμφωνία δεν αποτελεί τίποτε άλλο αυτή τη στιγμή παρά μια αχτίδα φωτός και ένα πρώτο βήμα σε μια πολύ μακρινή διαδρομή με στόχο την ειρήνευση.
Τα πάντα ρει…
Ούτως ή άλλως, ακόμη και αν ευοδωθεί το πιο αισιόδοξο σενάριο, η λέξη «ειρήνευση» είναι πολύ σχετική, δεδομένου πως τίποτε δεν θα είναι ίδιο ξανά στην περιοχή. Εξάλλου, παραμένει ανοιχτό το μεγάλο ζήτημα του ελέγχου στις περιοχές της Γάζας, με τη διεθνή κοινότητα να (ξανα)σκέφτεται εάν αυτός πρέπει να δοθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή ή να περάσει σε κάποιες περιοχές στους Ισραηλινούς, όπως αξιώνουν οι ίδιοι, αυξάνοντας τις εντάσεις. Η χρονική στιγμή της επίτευξης της συμφωνίας άλλωστε συμπίπτει με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ισραηλινής επιχείρησης για τον έλεγχο μεγάλου τμήματος της βόρειας Γάζας, η οποία είναι αλήθεια ότι είχε προσδώσει ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα στο Ισραήλ, αφού σ’ αυτό το σημείο φέρονται να βρίσκονται τα κρησφύγετα των δυνάμεων της Χαμάς, ενώ οι μάζες των αμάχων έχουν ήδη μετακινηθεί προς τη νότια πλευρά της Γάζας μετά την ισραηλινή επέμβαση.