Ανταπόκριση από το Μινσκ: Νίκος Μπαλιδάκης
Φέτος, η 17η Νοεμβρίου υπήρξε ημέρα σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη Λευκορωσία, αφού την ημέρα αυτή πραγματοποιήθηκαν οι πρόωρες εκλογές για την ανάδειξη του Κοινοβουλίου της χώρας. Οι Λευκορώσοι μετέβησαν μαζικά στις κάλπες, ασκώντας το εκλογικό τους δικαίωμα, χωρίς παρατράγουδα και εκπλήξεις.
Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν, για πολλοστή φορά, την εμπιστοσύνη του λαού της Λευκορωσίας προς τον πρόεδρο της χώρας, τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, και την ακολουθούμενη πολιτική, τόσο στα θέματα που άπτονται της εσωτερικής πολιτικής όσο και σε αυτά της εξωτερικής. Η επικράτηση των κομμάτων που στηρίζουν τον πρόεδρο Λουκασένκο, καθώς και των ανεξαρτήτων υποψηφίων με παρόμοιο προσανατολισμό, υπήρξε καθολική. Η αντιπολίτευση, που είχε καταφέρει στις προηγούμενες εκλογές να εκλέξει 2 βουλευτές, αυτήν τη

φορά έμεινε χωρίς εκπροσώπηση.
Πρώτη σε δύναμη παράταξη ήταν και πάλι αυτή του Κομμουνιστικού Κόμματος και μάλιστα με αυξημένα ποσοστά σε ψήφους και βουλευτικές έδρες. Έχοντας κατεβάσει υποψηφίους σε 50 από τις 110 εκλογικές περιφέρειες, απέσπασε ποσοστό 10,62% και 11 έδρες, 3 περισσότερες από τις εκλογές του 2016. Το ποσοστό όσων επέλεξε να ψηφίσει εναντίον όλων των υποψηφίων ανήλθε στο 8,48%, ενώ τα κόμματα τις αντιπολίτευσης συγκέντρωσαν συνολικά το… αστρονομικό ποσοστό του 5,9%! Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία κινήθηκε λίγο πάνω από το 77%, με τον λευκορωσικό λαό να συμμετέχει ενεργά σε αυτήν τη γιορτή της Δημοκρατίας.
Γιορτή με όλη τη σημασία της λέξης, αφού σε κάθε εκλογικό τμήμα υπήρχαν πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις χειροτεχνίας μαθητών, μπουφέδες με φαγητά και πολλά δρώμενα. Οι εκλογικές επιτροπές, που ήταν επιφορτισμένες με την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, επέδειξαν έντονο ζήλο, με αποτέλεσμα τα πάντα να κυλήσουν εξαιρετικά, διασφαλίζοντας ότι η φωνή των πολιτών θα ακουστεί και θα καταγραφεί χωρίς παρεμηνείες. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, προκαλεί εύλογες απορίες το γεγονός ότι οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ, σε ανακοίνωσή τους την επομένη των εκλογών, διέγνωσαν ότι αυτές υπολοίπονταν των κριτηρίων, ώστε να χαρακτηριστούν «ελεύθερες» και «αντιπροσωπευτικές»!
Οι λόγοι που προτάχθηκαν αυτή τη φορά δεν είχαν να κάνουν τόσο με την εκλογική διαδικασία την Κυριακή των εκλογών, αλλά με… την προεκλογική διαδικασία και τις δραστηριότητες των υποψηφίων. Οι οποίες, κατά τους «εγκεφάλους» του ΟΑΣΕ ήταν υποτονική, χωρίς μεγάλες συγκεντρώσεις και χωρίς ιδιαίτερη προβολή. Λες και ο τρόπος διεξαγωγής μιας προεκλογικής εκστρατείας είναι προκαθορισμένος από τις αντιλήψεις των δυτικών, ως προς το πώς θα πρέπει αυτή να διεξάγεται! Δικαιολογημένα, λοιπόν, ο εκπρόσωπος του Υπ. Εξωτερικών, κ. Α. Γκλαζ, δήλωσε ότι οι εκλογές διενεργούνται για τον λαό και τη χώρα και όχι για το χατήρι εξωγενών παραγόντων.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον ΟΑΣΕ και τα φερέφωνα της Δύσης στη χώρα, τα οποία προσπάθησαν να κάνουν το άσπρο μαύρο, καταγγέλοντας περιστατικά με κάλπες που γέμιζαν ψηφοδέλτια εκ των προτέρων, ψηφοφόρους-φαντάσματα και εξαναγκασμούς φοιτητών και κρατικών υπαλλήλων να ψηφίσουν κατά τη φάση του early voting. Μόνο που η αλήθεια δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από αυτές τις καταγγελίες. Και φέτος επισκεφθήκαμε περισσότερα από 10 εκλογικά τμήματα και ήμασταν παρόντες στη διαδίκασία καταμέτρησης των ψήφων σε ένα εξ αυτών, εξετάζοντας ιδίοις όμμασι και από πρώτο χέρι την όλη διαδικασία.
Αυτήν, τη φορά, μάλιστα, συνοδεύσαμε μέρος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αποστολής στις περιοδίες τους ανά τα διάφορα εκλογικά κέντρα. Με τον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Στύλιο και τον υπάλληλο του Κοινοβουλίου κ. Γ. Χαμπούρη εξετάσαμε διεξοδικά τα τεκταινόμενα, συνομιλήσαμε με εκλογικούς αντιπροσώπους, μέλη της εφορευτικής επιτροπής, πολίτες και ουδείς είχε να εκφράσει το παραμικρό παράπονο. Ουδείς πλην δύο εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, ενός από το Κόμμα των Πρασίνων (τα ποσοστά του δεν υπερέβησαν το 0,2%) και ενός από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ναι, καλά καταλάβατε.
Το ίδρυμα με έδρα τις Η.Π.Α., που παραδίδει μαθήματα δημοκρατίας σε όλον τον κόσμο εκτός από τις Η.Π.Α. και στο οποίο προ μερικών ετών ο γνωστός και μη εξαιρετέος Τζ. Σόρος είχε δωρίσει 100.000.000 δολάρια). Οι δύο αυτοί, λοιπόν, μας είπαν ότι η εκλογική επιτροπή εμφάνιζε αυξημένα νούμερα προσέλευσης ψηφοφόρων. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι ψηφίζουν… και τα δέντρα. Σε καμμία περίπτωση, όμως, δεν προσκομίστηκε κανένα στοιχείο, ήταν απλώς η εκτίμηση δύο μελών της αντιπολίτευσης.
Μια που αναφερθήκαμε στους κ.κ. Στύλιο και Χαμπούρη προηγουμένως, θα ήταν παράλειψη να μην σημειώσουμε ότι παρόντες εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου ήταν, επίσης, η κ. Γκαρά από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο

κ. Αρβανιτίδης από το ΚΙΝΑΛ. Άπαντες χαρακτήρισαν άψογη τη διαδικασία σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες και αυτό κατέγραψαν και στις εκθέσεις που παρέδωσαν στον ΟΑΣΕ, μετά το πέρας της διαδικασίας. Εντυπωσιάστηκαν από τον επαγγελματισμό όσων διαξήγαγαν τη διαδικασία, αλλά περισσότεο απ’ όλα με την εορταστική ατμόσφαιρα που επικρατούσε, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Μάλιστα, ο κ. Αρβανιτίδης, μεταξύ σοβαρού και αστείου, αναρωτήθηκε μήπως θα πρέπει Λευκορώσοι να έρχονται στην Ελλάδα για να επιβλέπουν τις εκλογές αντι για το αντίθετο… Θα πρέπει να πούμε, επίσης, ότι στις εκλογές υπήρξαν παρατηρητές από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών και από τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης. Αυτοί, λοιπόν, χαρακτήρισαν τις εκλογές ως δίκαιες και ανταγωνιστικές, χωρίς κάποια παρατυπία άξια αναφοράς. Τι κρίμα, που οι ομόλογοί τους του ΟΑΣΕ είχαν διαφορετική… ατζέντα.
Στη κεντρική φωτο: Η εφορευτική επιτροπή, σε ένα από τα πολλά εκλογικά τμήματα που επισκεφθήκαμε