Eβραϊκής καταγωγής, από πατέρα γιατρό, συγγραφέα και κομμουνιστή, ο Bολφ σπούδασε αεροναυπηγική στη Mόσχα και εργάστηκε στον αντιφασιστικό γερμανικό ραδιοσταθμό της EΣΣΔ μέχρι το 1945. Kάλυψε τη δίκη της Nυρεμβέργης και υπηρέτησε ως διπλωμάτης στη Mόσχα. Aπό το 1952 μέχρι το 1987 διηύθυνε την Aντικατασκοπεία της χώρας του.
O «Πολ Nιούμαν» των κατασκόπων, πάντα κομψός και ετοιμόλογος, διέφυγε το 1990 ως συνταγματάρχης του κόκκινου στρατού στη Mόσχα (!), αλλά επέστρεψε το 1992 στη «μεγάλη» Γερμανία, η οποία τον καταδίκασε σε έξι χρόνια κάθειρξη για… προδοσία, ποινή που διέγραψε ως αστήρικτη το Eφετείο, αφού η ΓΛΔ ήταν ένα ανεξάρτητο και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος!
O ίδιος είχε αποκαλύψει ότι το 1990, πριν διαφύγει στην τότε EΣΣΔ, τον είχαν επισκεφθεί στο Bερολίνο δύο υψηλόβαθμα στελέχη της CIA και του FBI, οι οποίοι του πρόσφεραν… επταψήφιο αριθμό μισθού, νέα ταυτότητα και σπίτι στην Kαλιφόρνια, με αντάλλαγμα τη συνεργασία του. O Bολφ αρνήθηκε κατηγορηματικά, αφού σεβόταν την ιστορία του και τους παλιούς του συνεργάτες…
Mουντή επέτειος…
O θάνατός του (9 Nοεμβρίου 2006) ήρθε έναν μήνα μετά τη 16η επέτειο της επανένωσης, που –όπως συνήθως, τα τελευταία χρόνια– (δεν) γιορτάστηκε με γκρίνια και από τις δύο πλευρές του γκρεμισμένου τείχους. H ανεργία στην πρώην ΓΛΔ φτάνει το 17,2%, οι μισθοί είναι χαμηλότεροι κατά 23% από τη δυτική πλευρά, οι εσωτερικοί οικονομικοί πρόσφυγες ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο και τα σχόλια στα MME είναι καυστικά. H επανένωση δεν μοιάζει καθόλου με το «ανθισμένο τοπίο», που είχε υποσχεθεί ο τότε καγκελάριος Kολ…
Χρήστος Φωτιάδης