Στις ΗΠΑ ήταν η Lehman Brothers που αποκάλυψε τη γύμνια του αμερικανικού καπιταλισμού. Στην Ευρώπη ήταν η Ισλανδία και στην Ευρωζώνη η… Ελλάδα. Σε όλες τις περιπτώσεις έγιναν μεγάλες προσπάθειες να απομονωθούν οι «ένοχοι», ώστε να μην εξαχθούν τα αυτονόητα συμπεράσματα περί δραματικής αποτυχίας του συστήματος.
Σταδιακά άρχισαν να αναδεικνύονται οι λεπτομέρειες της φρικώδους αρχιτεκτονικής του σύγχρονου καπιταλισμού, που άρχισε να μεταλλάσσεται στις αρχές της δεκαετίας του ’80 (με τους Ρίγκαν – Θάτσερ) και να επιταχύνεται μετά την εξαφάνιση του υπαρκτού σοσιαλισμού και την επιβολή της «παγκοσμιοποίησης».
Στην Ελλάδα του 2010, με μια κυβέρνηση απόλυτα ελεγχόμενη από τα κέντρα που έκτοτε διαχειρίζονται την ευρωπαϊκή κρίση, το δημόσιο χρέος ήταν «μόλις» 132% του ΑΕΠ. «Μόλις»; Οι αριθμοί που αποκαλύφθηκαν έκτοτε δείχνουν ότι το σύνολο του ελληνικού χρέους (ιδιωτικό, τραπεζικό και δημόσιο, αθροιστικά) ήταν τον ίδιο χρόνο μόλις 262% του ΑΕΠ, δηλαδή πολύ κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ!!!
Γιατί, λοιπόν, επέλεξαν την Ελλάδα ως «μαύρο πρόβατο» για την εφαρμογή πειραματικών μέτρων φτωχοποίησης του πληθυσμού; Μα, ακριβώς επειδή είχε υποτελή κυβέρνηση, που επιπλέον αποτελούνταν από δήθεν «τεχνοκράτες», που στην πραγματικότητα αποδείχθηκαν ερασιτέχνες της κακιάς ώρας. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είναι σίγουρα το κορυφαίο παράδειγμα!
Ποιοι πραγματικά «χρωστούν»;
Ενώ το δημόσιο χρέος εκτινάχτηκε με την πολιτική των μνημονίων, το ήδη πολύ χαμηλό χρέος των ελληνικών νοικοκυριών έπεσε το 2011 στο 52% του ΑΕΠ και των μη τραπεζικών επιχειρήσεων μειώθηκε στο 62,7%. Έτσι, το κράτος παραμένει το κύριο πρόβλημα στον υπερδανεισμό της χώρας, ενώ οι πολίτες καλούνται και πάλι να πληρώσουν το λογαριασμό.
Αν λοιπόν η «υπερχρεωμένη» Ελλάδα χρώσταγε το 2010 το 262% του ΑΕΠ της, ας δούμε πόσα χρώσταγαν οι «συνετοί», αυτοί δηλαδή που μας κουνούσαν το δάχτυλο. Οι ΗΠΑ ήσαν περίπου το ίδιο χρεωμένες, δηλαδή το 268% του ΑΕΠ τους, η Γαλλία το 321%, η Βρετανία το 322%, η Ολλανδία το 327% και το ρεκόρ κρατούσε η Ιαπωνία με συνολικό χρέος ίσο με το 456% του ΑΕΠ της!!!
Θέλετε τα νούμερα; Το 2011, το συνολικό δημόσιο χρέος όλων των χωρών του κόσμου ήταν 55 τρισ. δολάρια, ενώ το πλανητικό ΑΕΠ ήταν μόλις 70 τρισ. δολάρια! Το χρέος των ΗΠΑ ήταν 15 τρισ., της Ιαπωνίας και της ΕΕ από 13 τρισ. δολάρια! Δηλαδή, οι τρεις ισχυρότερες οικονομίες της Δύσης χρωστούσαν συνολικά 41 τρισ. δολάρια, επί συνόλου 55 τρισ.!!!
Παράλληλα, ο τζίρος του «παρασιτικού κεφαλαίου», δηλαδή αυτού που δεν αντιστοιχεί στα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας, είχε υπολογιστεί τουλάχιστον στο επταπλάσιο του παγκόσμιου ΑΕΠ, δηλαδή σε κάπου 400 τρισ. δολάρια!!! Προσθέστε και τα στοιχεία μιας σοβαρότατης έρευνας του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, που δείχνει ότι 737 πολυεθνικές ελέγχουν το 80% της παγκόσμιας οικονομίας, για να δείτε πόσο σαθρά είναι τα θεμέλια του σύγχρονου «θριαμβευτή» καπιταλισμού!
Ελλάδα – θύμα
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα ήταν το πιο εύκολο εξιλαστήριο θύμα για όσους διαχειρίζονται την παγκόσμια οικονομία και την καπιταλιστική κρίση που οι ίδιοι προκάλεσαν. Οι θρασύτατοι μύθοι τού «μαζί τα φάγαμε», τού «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» και του «νοικοκυρέματος» χρησίμευσαν αποκλειστικά για τη ληστεία του κόπου των Ελλήνων, ειδικότερα όσων είχαν την αφέλεια να τον μετατρέψουν σε στέγη και αποταμίευση. Όμως, ας μην ξεχνούν όσοι ασκούν την πολιτική αυτή επί ελληνικού εδάφους ότι συχνά οι ληστείες οδηγούν στην τιμωρία των ενόχων…
Χρήστος Φωτιάδης