Το τέλος της αποιοκρατίας
Πράγματι, εννέα χρόνια αργότερα, την 1η Νοεμβρίου 1954, οι πρώτοι πυροβολισμοί του πολέμου για την ανεξαρτησία ακούγονταν στην Αλγερία. Ηδη, δύο χρόνια μετά τον Μάιο του 1945, μυστικό συνέδριο του ΡΡΑ (Parti du Peuple Algérien – Κόμμα του Λαού της Αλγερίας) είχε αποφασίσει την ίδρυση της παραστρατιωτικής OS (Organisation Spéciale – Ειδική Οργάνωση). Οι ενέργειες των αποικιοκρατών είχαν πείσει το σύνολο του πληθυσμού, μέχρι και την πιο αντιδραστική και ρεφορμιστική του μερίδα, ότι η εναλλακτική λύση της ένοπλης εξέγερσης ήταν πλέον αναπόφευκτη. Η Αλγερία, κεντρικό συστατικό του Μαγκρέμπ, δεν μπορούσε να παραμείνει απαθής απέναντι στις πρώτες ένοπλες εξεγέρσεις της δεκαετίας του 1950, που συγκλόνιζαν ήδη την Τυνησία και το Μαρόκο. Η βιετναμέζικη νίκη στο Ντιέν Μπιέν Φου σημειώθηκε -σαν να υπάκουε σε κάποιο συμβολισμό- στις 8 Μαΐου 1954. Εκείνη την ανοιξιάτικη ημέρα, το πένθιμο κλίμα της επετείου των σφαγών του 1945 ανατράπηκε για να δώσει τη θέση του στον λαϊκό ενθουσιασμό. Το πένθος άλλαξε στρατόπεδο, ενώ το Ντιέν Μπιέν Φου έγινε δεκτό από τον λαό της Αλγερίας με πάνδημες εκδηλώσεις χαράς!
Η γενικευμένη εξέγερση του 1954 οδήγησε στον Πόλεμο της Αλγερίας, που έφερε την ανεξαρτησία της Αλγερίας και την κατάρρεύση της Δ’ Γαλλικής Δημοκρατίας. Τον Φεβρουάριο του 2005, ο Γάλλος πρεσβευτής στο Αλγέρι χαρακτήρισε «ασυγχώρητη τραγωδία» τη σφαγή του Σετίφ και ζήτησε επίσημα συγγνώμη!
Λίγα χρόνια αργότερα, η Γαλλία βομβάρδισε τη Λιβύη, αναγνώρισε ως «επίσημη κυβέρνηση» της Συρίας ένα «Συριακό Συμβούλιο» με ανύπαρκτη υποστήριξη και εισέβαλε στο Μάλι, με το πρόσχημα της εκδίωξης των «τρομοκρατών»!
Η νεοαποικιοκρατία, με νέες μεθόδους και σημαία τον… «εκδημοκρατισμό», δείχνει και πάλι το αποτρόπαιο πρόσωπό της. Η κατάληξή της θα είναι και πάλι η ίδια, ανεξάρτητα από το χρόνο που θα χρειαστεί. Ας μην ξεχνάμε ότι η Γαλλία είχε καταλάβει την Αλγερία το 1830 και χρειάστηκε 132 ολόκληρα χρόνια για να ξεκουμπιστεί απ’ το σβέρκο των Αλγερινών!!!
Στις 19 Δεκεμβρίου 2012, Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε από το Αλγέρι ότι αναγνωρίζει τα δεινά που υπέστη ο λαός της Αλγερίας από τη γαλλική αποικιοκρατία:
«Αναγνωρίζω τα δεινά που έφερε η αποικιοκρατία στον αλγερινό λαό» είπε ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της επίσκεψής του στην Αλγερία. Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε ειδικότερα «στις σφαγές του Σετίφ, της Γκέλμα και της Χεράτα», χαρακτηρίζοντάς τις «βάναυσες και άδικες». Κανείς, βεβαίως, δεν πείθεται για την ειλικρίνεια της «συγγνώμης» του, τη στιγμή που τα στρατεύματα της Γαλλίας βρίσκονται σε μια σειρά από αφρικανικές χώρες, σε μια προσπάθεια αναβίωσης της αποικιοκρατίας…
Χρήστος Φωτιάδης