Αναφερθήκαμε με ξεχωριστό κείμενό μας στον ανήθικο και μειωτικό χαρακτήρα, ακόμα και του όρου «κυρώσεις», εναντίον μιας χώρας όπως η Ρωσία. Είναι καιρός να ασχοληθούμε με την «επόμενη μέρα», δηλαδή το αποτέλεσμα των μέτρων κατά της Ρωσίας από τη Δύση, καθώς και των απαιτητικών μέτρων που ήδη έλαβε και πιθανώς θα επεκτείνει η Ρωσία. Οι «κυρώσεις» της Δύσης αποτελούν μια επανάληψη αυτών που άρχισαν να λαμβάνονται εναντίον μιας σειράς χωρών, συμμάχων της Ρωσίας ή της Κίνας, αμέσως μετά την αυτοκτονία της ΕΣΣΔ και την ψευδαίσθηση της απόλυτης πλανητικής κυριαρχίας του αμερικανικού καθεστώτος. Βέβαια, για το λογικό παρατηρητή, υπάρχουν δυο τεράστιες διαφορές:
1. Η Ρωσία δεν είναι Ιράκ ή Μιανμάρ, ώστε να κινδυνεύσει με αποσταθεροποίηση και «αλλαγή καθεστώτος»! Όσο για τα ανάλογα μεγαλοφυή σχέδια Αμερικανών και Ευρωπαίων, ο Πούτιν διέλυσε όλες τις σχετικές χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ, ενώ η δημοτικότητά του βρίσκεται στο 91%!
2. Ο όρος «μοναδική υπερδύναμη», και κυρίως ό, τι κρυβόταν πίσω του, προκαλεί σήμερα θυμηδία και ισχυρό γέλιο! Μπορεί να ήμασταν ίσως οι μοναδικοί που προβλέψαμε το αστήρικτο των ισχυρισμών όλων των (φαιδρών) «αναλυτών», ήδη από τη δεκαετία του 1990, όμως τώρα όλοι γνωρίζουν την πικρή αλήθεια: η στρατιωτική ισχύς του αμερικανικού καθεστώτος δεν αρκεί ούτε για την επικράτησή του απέναντι στους Ταλιμπάν!
Η ρωσική απάντηση
Οι «κυρώσεις» της Δύσης ήσαν κυρίως «τιμωρητικές», ενώ σύντομα θα καταγράφουν στην Ιστορία ως «αυτοκτονικές». Εμποδίζουν κυρίως την πώληση προϊόντων «υψηλής τεχνολογίας», ενώ δημιουργούν απαράδεκτα εμπόδια στη λειτουργία των μεγάλων ρωσικών τραπεζών σε δυτικό έδαφος. Τα ρωσικά αντίμετρα είναι σ΄ ένα βαθμό επίσης «τιμωρητικά», ιδίως κατά των γειτονικών της χωρών (Πολωνία, φασιστικά κρατίδια της Βαλτικής, Φινλανδία κλπ), που σέρνουν το χορό της ρωσοφοβίας και της αντιπαράθεσης. Οι χώρες αυτές θα αισθανθούν πολύ σύντομα τις συνέπειες της διαταραχής των εμπορικών τους σχέσεων με τη Ρωσία και της μετατροπής του κλίματος από φυσιολογικό σε «εμπόλεμο»! Η Ελλάδα γνωρίζει ίσως καλύτερα από κάθε άλλη χώρα το κόστος της υψηλής στρατιωτικοποίησης μεταξύ γειτονικών χωρών!
Είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί είχαν εδώ και πολλά χρόνια θέσει ως στόχο υψηλής προτεραιότητας τη διαταραχή των ενεργειακών σχέσεων Ευρώπης – Ρωσίας. Κι αν αυτό δεν έγινε κατορθωτό επί των δυο θητειών τού αλησμόνητου «Μπους Τζούνιορ», ίσως να επιτευχθεί επί των ημερών του «καλού, μαύρου προέδρου», του «κατόχου Νόμπελ Ειρήνης»! Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την «αναβάθμιση του ΝΑΤΟ», για το οποίο οι ίδιοι αγύρτες «αναλυτές» διαπίστωναν ότι… «δεν έχει ρόλο»! Τώρα, ανακαλύφτηκε ο ρόλος τής… προστασίας από τη Ρωσία! Θα γελάσουμε πολύ, όταν όλες αυτές οι χρεωκοπημένες χώρες κληθούν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες! Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι αμυντικές βιομηχανίες 2-3 χωρών και οι… «πολέμαρχοι» τύπου Ράσμουσεν και Μακ Κέιν…
«Υποκατάσταση εισαγωγών»
Είναι πια οι μαγικές λέξεις, στα χείλη όλων των Ρώσων, από τον πρόεδρό τους, μέχρι τον τελευταίο πολίτη της χώρας! Το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας, που είχε κλαπεί από του Ρώσους επί δυόμισι δεκαετίες, επιστρέφει τώρα με πολύ συγκεκριμένη μορφή και στόχο: να αναγεννηθεί η εθνική οικονομία και να δοθεί αποστομωτική απάντηση στα ανιστόρητα σχέδια της Δύσης! Πολλοί τομείς που άνθιζαν επί σοβιετικής εποχής έπεσαν σταδιακά σε πλήρη αδράνεια. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση η κατασκευή πολιτικών αεροσκαφών, κάποτε καμάρι της ΕΣΣΔ. Αποτελεί εθνική προδοσία η αγορά αμερικανικών και ευρωπαϊκών αεροσκαφών από τη Ρωσία! Ένα έγκλημα, το οποίο πρέπει άμεσα να αναστραφεί!
Ο χειμώνας είναι προ των πυλών για την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Ακόμη και αν «ομαλοποιηθεί» με κάποιο μαγικό τρόπο η κατάσταση και δεν διαταραχτεί η ομαλή πορεία ρωσικού αερίου προς τη Δύση, η «επόμενη μέρα» έχει αρχίσει για το ρόλο της ενέργειας στη ρωσική οικονομία. Δεν είναι αποδεκτό, να έχει εξελιχθεί μια τέτοια χώρα σε «Σαουδαραβία του Βορρά»! Το ειδικό βάρος της ενέργειας στο ΑΕΠ της χώρας πρέπει να μειωθεί επειγόντως! Και η Ρωσία μπορεί και πρέπει να πάρει τα εξής άμεσα μέτρα:
1. Σταδιακός περιορισμός της παραγωγής αερίου και πετρελαίου!
Τα εύλογα οφέλη θα είναι η καθυστέρηση της εξάντλησης των αποθεμάτων και η σταθεροποίηση των τιμών στις διεθνείς αγορές!
2. Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο εσωτερικό, κατά τα πρότυπα της Δύσης, ακόμη και του… Ιράν, που επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών σταθμών ενέργειας, για την καλύτερη εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων! Το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι επί πολλές δεκαετίες η «αυτονόητη εύκολη λύση» για τη Ρωσία, αλλά αυτό μπορεί και πρέπει να αλλάξει!
Η Ρωσία απέδειξε δυο φορές επί σοβιετικής εποχής ότι ξέρει να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι «κυρώσεις» και οι «αποκλεισμοί» της Δύσης εναντίον της. Και τις δυο φορές αναγεννήθηκε και δημιούργησε «οικονομικά θαύματα»! Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και τώρα, αν ο πρόεδρος Πούτιν, το επιτελείο του και βεβαίως οι ίδιοι οι Ρώσοι πολίτες κάνουν το εθνικό τους καθήκον…