Η κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου από τα 115 $ το βαρέλι το καλοκαίρι στα 70 $ σήμερα, απαιτεί κάποιες διευκρινήσεις, τις οποίες σας είχαμε υποσχεθεί… Είναι αλήθεια ότι οι διεθνείς αναλυτές αιφνιδιάστηκαν, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται επί πολλές εβδομάδες να διακρίνουν τις αιτίες, τους χαμένους και τους κερδισμένους αυτής της εξέλιξης!
Η κύρια ευθύνη αποδίδεται στους Σαουδάραβες, με διάφορες υπαρκτές ή φανταστικές αιτιάσεις. Ασφαλώς η αυταρχική μοναρχία συμβάλλει στην διατήρηση της χαμηλής τιμής, αρνούμενη να μειώσει την παραγωγή της. Όμως υπάρχουν και οι κλασικές εξηγήσεις, δηλαδή η αύξηση της παραγωγής διεθνώς και η μείωση της ζήτησης, λόγω της ύφεσης!
Έτσι, αφήνοντας κατά μέρος την… κατασκοπολογία, ας ασχοληθούμε λίγο με το δεύτερο ζήτημα. Τυπικά, στους χαμένους περιλαμβάνονται όλες οι πετρέλαιοπαραγωγές χώρες και στους κερδισμένους οι εισαγωγείς πετρελαίου. Όμως ακόμη κι αυτή η βασική συνιστώσα υπολογισμών είναι πολύ λίγη για να συμπληρώσει την εικόνα…
Για παράδειγμα, στους μεγάλους χαμένους είναι αναμφισβήτητα το αμερικανικό σχιστολιθικό μείγμα, που διαφημίστηκε στον υπέρτατο βαθμό την τελευταία διετία! Η ουσιαστικότατη διαφορά των ΗΠΑ από τις υπόλοιπες χώρες, παραγωγής ενέργειας είναι ότι βρίσκονται στον έλεγχο ιδιωτών, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους! Έτσι, αν τα κέρδη δεν είναι ικανοποιητικά, η παραγωγή μειώνεται ή και σταματά!
Στη Ρωσία, μετά το σοκ της καταστροφής των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με τη Δύση, η πτώση των τιμών του πετρελαίου καθιστά μονόδρομο την ήδη προγραμματισμένη ριζική αλλαγή του οικονομικού της μοντέλου! Για όσους στη Δύση εξακολουθούν να πανηγυρίζουν για την χαμηλότερη ισοτιμία που έχει το ρούβλι, θυμίζουμε ότι το… νόμισμα έχει δυο όψεις: Χαμηλότερο εθνικό νόμισμα σημαίνει περιορισμό στις εισαγωγές, ευκολότερες εξαγωγές και -το πιο σημαντικό- ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και υποκατάσταση εισαγωγών! Η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να περιορίσει άμεσα το ειδικό βάρος της Ενέργειας στο εθνικό της εισόδημα. Αν κρίνουμε από τα λόγια του Πούτιν, το Κρεμλίνο έχει λάβει το μήνυμα…
Ακόμη πιο διφορούμενη είναι η αφήγηση περί «κερδισμένης» ΕΕ, ακόμη και Ιαπωνίας. Όμως, ο αποπληθωρισμός που ήδη τρομοκρατεί τα οικονομικά τους επιτελεία, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, ενώ η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας γύρω απ΄ την Ενέργεια θα ενισχύσει κι άλλο την ύφεση!
Αν σ΄αυτή την περίπλοκη εξίσωση προσθέσουμε και τις λεγόμενες ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), τότε θα χρειαστούν πολύ ικανοί αναλυτές για να προβλέψουν την εικόνα που θα έχει η παγκόσμια αγορά Ενέργειας μέχρι το 2020. Ακόμη πιο δύσκολος είναι ο υπολογισμός των γεωστρατηγικών επιπτώσεων που θα έχει η χαμηλή τιμή του πετρελαίου, οι οποίες δεν θα έχουν καμία σχέση με τις απλουστεύσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας…
Χρήστος Φωτιάδης