Εάν υπάρχουν ακόμη αναγνώστες που θεωρούν ότι υπερβάλλουμε σε σχέση με την ισχύ της πρώην «μοναδικής υπερδύναμης», με έκπληξη θα διαβάσουν τα όσα γράφει ο Αμερικανός συντηρητικός σχολιαστής Patrick Buchanan, για την αποδυνάμωση των ΗΠΑ σε όλους τους τομείς. Συγκεκριμένα, ο Buchanan σχολιάζει πως η πάλαι ποτέ αναμφισβήτητη υπεροχή των ΗΠΑ μέχρι το τέλος της θητείας του George H.W. Bush (πατρός…) εξαφανίστηκε, επειδή οι επόμενοι πρόεδροι διαχειρίστηκαν τα αμερικανικά συμφέροντα «με ύβρη, πολεμοφιλία και… ηλιθιότητα»! Απολαύστε ορισμένα ενδιαφέροντα τμήματα του άρθρου:
«Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι καμία χώρα στον κόσμο, με εξαίρεση τη Σοβιετική Ένωση, δεν έχει χάσει τόσο γρήγορα τη σχετική της ισχύ, χωρίς να έχει ηττηθεί σε πόλεμο, όσο οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια!
Oι ΗΠΑ επέδειξαν αυτοκρατορική αντίληψη απέναντι στη Ρωσία, σπρώχνοντας το ΝΑΤΟ μέχρι τα σύνορά της και οργανώνοντας “πορτοκαλί επαναστάσεις” στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Το αποτέλεσμα ήταν να αντιδράσει η Ρωσία και να κάνει ο Πούτιν λόγο για την αναβίωση του εθνικού μεγαλείου της Μητέρας Ρωσίας και προστασία της χώρας από τους αλαζόνες Αμερικανούς.
Από την άλλη μεριά, η Ουάσιγκτον έκανε μέγα σφάλμα, θεωρώντας την Κίνα έναν υποταγμένο, υπάκουο εταίρο. Οι ΗΠΑ μετέφεραν εκεί τα εργοστάσιά τους και γέμισαν με προϊόντα made in China τη χώρα τους και όλο τον πλανήτη. Όμως φαίνεται ότι το Πεκίνο δεν έχει ξεχάσει τους εξευτελισμούς του παρελθόντος και σκοπεύει να τους ξεπληρώσει στη Δύση!
Καταφέραμε σήμερα να έχουμε 4 τρισεκατομμύρια εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, μια αποδυναμωμένη εργοστασιακή παραγωγή εντός των Η.Π.Α και την πρόκληση εθνικιστικών αισθημάτων σε εκατομμύρια Κινέζων που είναι πρόθυμοι να ‘‘εκδικηθούν’’ τη Δύση για το παρελθόν. Η Κίνα επιθυμεί να είναι αυτός ο Κινεζικός αιώνας, όχι ο δεύτερος Αμερικανικός Αιώνας! Πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουμε;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πολιτικός σχολιαστής.
Επιπλέον ο P. Buchaman παρατηρεί ότι η «σπουδαία δουλειά» που είχε γίνει απ’ τον Νίξον και τον Ρίγκαν, για την αποδυνάμωση των σχέσεων Κίνας και Ρωσίας, έχει πλέον ακυρωθεί. Σήμερα η Κίνα με τη Ρωσία βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο και είναι περισσότερο ανταγωνιστικές προς τις ΗΠΑ απ’ ό,τι στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
«Όμως ήταν η Μέση Ανατολή που στοίχισε ακόμη περισσότερο στις ΗΠΑ. Με την εισβολή στο Ιράκ, την κατοχή του Αφγανιστάν και την ανατροπή του Καντάφι στη Λιβύη, η Ουάσιγκτον οδήγησε στην ενδυνάμωση του ακραίου ισλαμικού φανατισμού. Η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή μαστίζονται από έναν θρησκευτικό πόλεμο μεταξύ σιιτών και σουνιτών που δε φαίνεται να έχει τελειωμό. Και φυσικά, αυτή η πολιτική είχε ως συνέπεια χιλιάδες άμαχοι να προσπαθούν να ξεφύγουν από την μανία του πολέμου και να ξεβράζονται οικογένειες στις ακτές της Μεσογείου.
Ενώ η πολιτική και οικονομική ισχύς των ΗΠΑ μειώνεται, οι υποχρεώσεις τους αυξάνονται. Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται εγκλωβισμένες σε διάφορες περιοχές εκτός συνόρων. Επιπλέον, αν οι νεοσυντηρητικοί εκλεγούν το 2017, οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν με όπλα το Κίεβο, φέρνοντας την Ευρώπη στο χείλος ενός κανονικού πολέμου»!
Νικολέτα Μπίθα