Δειλά – δειλά χτίζεται η ελληνική βιβλιογραφία για την Κίνα, αφού πια όλοι έχουν καταλάβει ότι πρόκειται για την παγκόσμια δύναμη του 21ου αιώνα!
Τουλάχιστον κάνουν την εμφάνισή τους βιβλία όπως αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα, που είναι ένα καθαρά επιστημονικό-ακαδημαϊκό προϊόν, εντελώς αποστασιοποιημένο από πολιτικές και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Αυτό αποτελεί κυρίως προσόν και δευτερευόντως έλλειμμα…
Η ομάδα των ακαδημαϊκών –με επίκεντρο το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου- έχει κάνει εντυπωσιακή δουλειά. Μοίρασαν μεταξύ τους τα κεφάλαια, που καθένα πραγματεύεται τις σχέσεις της Κίνας με τις μεγάλες δυνάμεις και τις περιφερειακές χώρες της Ασίας. Το αποτέλεσμα τούς δικαιώνει, αφού η κάθε ενότητα έχει τη χρήσιμη αυτοτέλειά της, ενώ το βιβλίο διαβάζεται πολύ ευχάριστα, υποθέτω ακόμα και από μη γνώστες του θέματος…
Για παράδειγμα, υπερπολύτιμες είναι οι λεπτομέρειες για τις σχέσεις της Κίνας με την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, ενώ η πολύ πλούσια βιβλιογραφία τροφοδοτεί ακόμα και τους ειδικούς με χρησιμότατες λεπτομέρειες!
Περιθώρια για «γκρίνια» είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Ίσως η απουσία αναφοράς του μνημειώδους λευκώματος του Θόδωρου Καρζή για την Κίνα («Ιστορία & Πολιτισμός της Κίνας»), η σαφής δημιουργία σινορωσικού άξονα και η ανάπτυξη του χερσαίου «δρόμου του μεταξιού», που μειώνει δραματικά την εξάρτηση της Κίνας από τις θαλάσσιες οδούς. Αλλά αυτά είναι πταίσματα, αφού το βιβλίο είναι …υποχρεωτικό για κάθε φίλο της Κίνας!
Χρήστος Φωτιάδης