Δεν θα αφιερώσουμε ειδικό κείμενο στον εκλογικό θρίαμβο του Ερντογάν. Ισχύουν πάγια όσα πιστεύουμε για το ρόλο ενός ισχυρού ηγέτη, τα ίδια που λέμε και για τη Μέρκελ. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την πορεία τους. Έστω και με τελείως διαφορετικό προφίλ & μεθόδους, παραμένουν ισχυροί ηγέτες και θα πρέπει να βρεθούν αντικαταστάτες για να τους πάρουν την εξουσία! Αν έχουν κάτι κοινό, είναι η ευελιξία τους. Η Μέρκελ έκανε το τεράστιο λάθος με τη Ρωσία, το ίδιο και ο Ερντογάν, με 2 χρόνια καθυστέρηση. Η Μέρκελ ήδη επιχειρεί να το διορθώσει, με τον εντυπωσιακό ελιγμό του “North Stream 2”! Και ο Ερντογάν πρέπει να βρει κοινό έδαφος με τον Πούτιν, γιατί αλλιώς την έχει άσχημα! Η εκλογική του επιτυχία δεν αλλάζει σχεδόν τίποτε, αντίθετα. Τώρα είναι (υποτίθεται…) «πανίσχυρος», άρα δεν μπορεί να μοιραστεί τις ευθύνες για ό,τι συμβεί εφεξής. Και μάλλον θα συμβούν πολλά…
Εντείνονται με αμείωτη σφοδρότητα οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε θέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα», αλλά και έναντι αντικαθεστωτικών ισλαμικών οργανώσεων που έχουν εκπαιδευτεί από τη CIA και άλλες δυτικές μυστικές υπηρεσίες, ανοίγοντας το δρόμο για την κλιμάκωση των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του ηρωικού συριακού στρατού.
Η προώθηση αυτή προκαλεί βαριές απώλειες στις δυνάμεις που στήριξαν οι ευρωατλαντικοί, όπως η λεγόμενη «Πρώτη Παράλια Μεραρχία» που συμμετέχει στον αντικυβερνητικό λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό», που επιβεβαίωσε πρόσφατα το θάνατο του διοικητή της, Μπαζί Ζάμο, που ως το 2011 ήταν ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του συριακού στρατού. Την ίδια τύχη είχε και ο διοικητής της αντικαθεστωτικής ομάδας, «Ταξιαρχίες Νουρ αλ Ντιν αλ Ζίνκι», στη διάρκεια συγκρούσεων στο μαρτυρικό Χαλέπι. Εκεί φαίνεται ότι θα κριθούν πολλά. Μακάρι να πάνε όλα καλά, ώστε τα ανθρωπόμορφα τέρατα και όσοι τα δημιούργησαν να βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους…
«Πονάει» πολύ στη Δύση και η τρομακτική δημοφιλία του Πούτιν, που άγγιξε το 90%! Όμως πολλά ακόμη γίνονται στη Ρωσία: για τον κυβερνήτη της περιοχής Ιρκούτσκ (στην Ανατολική Σιβηρία με πληθυσμό 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων) ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λεβτσένκο, ήρθε πρώτος με 56,88% και 15 μονάδες μπροστά από το κυβερνών κόμμα της «Ενωμένης Ρωσίας»! Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΡΟ σημειώνει: «Η περιοχή είναι πολύ σημαντική, εκεί υπάρχουν 3 από τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ανθρακωρυχεία και μεγάλες μεταλλουργικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για περιοχή μεγαλύτερη από αυτή των Ιταλίας, Πορτογαλίας, Μ. Βρετανίας και Βελγίου μαζί! Το αποτέλεσμα που πέτυχε το κόμμα δείχνει την αυξημένη επιρροή του».
Και ποιες είναι οι «αγαπημένες» χώρες της Δύσης στη Μέση Ανατολή; «Την οργή των ινδικών αρχών προκαλεί ο ακρωτηριασμός και σοβαρός τραυματισμός μίας Ινδής οικιακής βοηθού από το αφεντικό της στη Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος της έκοψε το δεξί χέρι από τον ώμο επειδή τόλμησε να ζητήσει δεδουλευμένους μισθούς, έπειτα από χρόνια σκληρής απλήρωτης εργασίας, σωματικής και ψυχικής κακοποίησης. Το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του στο Σαουδάραβα πρέσβη στο Νέο Δελχί, ενώ η είδηση ούτε που μεταδόθηκε από το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων»!
Ναι, αυτούς προτιμά η Δύση και όχι όσους τολμούν να της αντιτίθενται. Όπως «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης» Λουκασένκο, που πέτυχε ρεκόρ στις εκλογές με 83,49%! Οπότε, η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι απονέμει το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015 στη Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, συγγραφέα και δημοσιογράφο από τη Λευκορωσία.. Η σφοδρή επικριτής της Σοβιετικής Ένωσης επιβραβεύεται -όπως δηλώνεται- «για τα πολυφωνικά της γραπτά, ένα μνημείο στον πόνο και το κουράγιο στην εποχή μας». Η 67χρονη χρησιμοποιεί χαρακτηριστικά τον όρο «homo sovieticus»!
Χρήστος Φωτιάδης