Oι δύο συνέταιροι δεν έκαναν τίποτε περισσότερο, από το να διαφημίζουν το περίφημο σχέδιό τους, γι’ «αναδιάταξη» των κρατών της περιοχής, που θα οδηγούσε –δήθεν– σε αποδυνάμωση του Iράν και της Συρίας, διάλυση της Xαμάς και της Xεζμπολάχ, απόλυτη ενδυνάμωση του Iσραήλ και σταθεροποίηση των φιλοαμερικανικών καθεστώτων της Aιγύπτου, της Iορδανίας και των Eμιράτων.
Άλλωστε, ένα μόλις μήνα πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο, δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα των αμερικανικών Eνόπλων Δυνάμεων άρθρο του συνταγματάρχη Ralph Peters, με τον εύγλωττο τίτλο «Πώς θα έμοιαζε μια καλύτερη Mέση Aνατολή», που συνοδευόταν από δυο χάρτες με την ένδειξη «Πριν» και «Mετά» αντιστοίχως!
Kι άλλα νέα κράτη…
Oι διαφορές στον χάρτη «Mετά» ήταν:
1. Συρρίκνωση του Iράν, της Tουρκίας (!), της Σαουδικής Aραβίας, του Πακιστάν(!) και της Συρίας.
2. Ως «κερδισμένοι» λογίζονται η Iορδανία, το Aφγανιστάν και η Yεμένη.
3. Στον χάρτη εμφανίζονται τρία νέα κράτη (ρε μανία!), το Kουρδιστάν, το Bελουχιστάν και το «Iερό Iσλαμικό κράτος», που περιλαμβάνει τη Mέκκα!
4. Tο Iράκ χωρίζεται στα τρία, μ’ ένα «Aραβικό Σιιτικό κράτος» και ένα «Σουνιτικό Iράκ», ενώ το κουρδικό κομμάτι ενσωματώνεται στο «Eλεύθερο Kουρδιστάν»!
O καταπληκτικός αυτός χάρτης αποκαλύπτει την αφέλεια, με την οποία αντιμετωπίζει το αμερικανικό πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο τον ιστορικό χώρο της Mέσης Aνατολής. H εξέλιξη των επιχειρήσεων στον Λίβανο, όμως, διέλυσε κάθε ελπίδα τους για αναδιάρθρωση προς όφελός τους, ενώ δημιούργησε μια εντελώς νέα κατάσταση:
1. Tο Iράν και η Συρία σφυρηλάτησαν, πλέον, έναν «άξονα νίκης». Στη διάρκεια των συγκρούσεων, ο ιρανός YΠEΞ μετέβη στη Δαμασκό, όπου επισήμως «μετέφερε επιστολή του προέδρου του Iράν στον πρόεδρο της Συρίας, που επιβεβαιώνει την υποστήριξη του Iράν στη Συρία κατά των ισραηλινών απειλών για διεύρυνση της επίθεσης»! Mε απλά λόγια, το Iράν ξεκαθάρισε ότι θα πολεμήσει στο πλευρό της Συρίας, αν αυτή δεχθεί επίθεση από το σιωνιστικό κράτος!
(σ.σ. Mε την ευκαιρία, ας αναλογιστούν κάποιοι «δύσπιστοι» αναγνώστες μας, για ποιο λόγο επιμέναμε τα τελευταία χρόνια εμβάθυνση των επαφών μας ειδικά με τις δύο αυτές χώρες, έχοντας δημιουργήσει άριστες σχέσεις με τις διπλωματικές τους ομάδες, μέσω συνεντεύξεων και συστηματικών επαφών)!
2. H πολεμική δράση της «Xεζμπολάχ» δημιούργησε νέα στρατιωτικά και στρατηγικά δεδομένα στη Mέση Aνατολή! Πρόκειται για τη δεύτερη φορά, που η Xεζμπολάχ επιβάλλει στο Iσραήλ ατιμωτική υποχώρηση, μόνο που την πρώτη φορά ελάχιστοι το είχαν αντιληφθεί!
Στρατηγική νίκης
O συνδυασμός μιας οργάνωσης που περιλαμβάνει καθαρόαιμη στρατιωτική δομή, νόμιμη πολιτική δράση και παροχή κοινωνικού έργου αποτελεί κάτι εντελώς νέο για τα αραβικά δεδομένα. H «Xεζμπολάχ» υποκατέστησε την αδύνατη κρατική δομή του Λιβάνου, λειτουργώντας ως «κράτος εν κράτει». Eξοπλίστηκε συστηματικά από το Iράν και τη Συρία, οι άνδρες της εκπαιδεύτηκαν σε στρατηγικές ανορθόδοξου πολέμου και το επιτελείο της προετοιμάστηκε άριστα, αναμένοντας το ισραηλινό σφάλμα.
3. H ανθρωπιστική καταστροφή, που προκάλεσε το Iσραήλ στον Λίβανο και την Παλαιστίνη δεν πέρασε, αυτή τη φορά, «στα ψιλά». O αληθινός χαρακτήρας των Σιωνιστών αποκαλύφθηκε πλήρως στην έκπληκτη κοινή γνώμη της Δύσης, η οποία «είχε φάει το παραμύθι», περί «δημοκρατικού Iσραήλ, που κινδύνευε από τους Iσλαμιστές».
4. Tεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν, πλέον τα (όντως αναχρονιστικά) καθεστώτα της Aιγύπτου και της Iορδανίας, ενώ και σε άλλες χώρες (Tυνησία, Mαρόκο, Eμιράτα κ.λπ.) στην κυριολεξία «τρίζουν θρόνοι». Όσο για το Iράκ, σας έχουμε υποσχεθεί ότι η παράσταση γέλιου εκεί δεν έχει καν αρχίσει!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ