Aποποιείται κάθε ευθύνης το Facebook για το σκάνδαλο με την παράνομη χρήση δεδομένων 50 εκατ. χρηστών του από την εταιρεία Cam-brigde Analytica, δηλώνοντας «σοκαρισμένο που εξαπατήθηκε» μετά τις διαστάσεις που έλαβε η αποκάλυψη, τονίζοντας ότι «κατανοεί τη σοβαρότητα του προβλήματος».
Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς οι αρχές σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ε.Ε. τον καλούν για εξηγήσεις. Στη Βρετανία κλήθηκε να παρουσιαστεί σε κοινοβουλευτική επιτροπή για να δώσει εξηγήσεις, με διορία για να ανταποκριθεί στο αίτημα ως τη Δευτέρα 26 Μαρτίου. «Ερευνούμε κατά πόσο το Facebook ασφάλισε και προστάτευσε τις προσωπικές πληροφορίες στην πλατφόρμα, κατά πόσο, όταν ανακάλυψαν την απώλεια των δεδομένων, ενήργησαν δραστικά και κατά πόσο ήταν ενήμερος ο κόσμος», δήλωσε η επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής Πληροφοριών Ελίζαμπεθ Ντέναμ, στο ραδιόφωνο του BBC.
Ο Ζούκερμπεργκ κλήθηκε και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο «θα εξετάσει ενδελεχώς την απαράδεκτη παραβίαση του δικαιώματος στον εμπιστευτικό χαρακτήρα των δεδομένων».
Έρευνα για το σκάνδαλο ξεκίνησε και στις ΗΠΑ από τους εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και της Μασαχουσέτης. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, η αρμόδια για την προστασία των καταναλωτών και του ανταγωνισμού Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) ερευνά, επίσης, την υπόθεση. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal η έρευνα της FTC έχει στόχο να επιβεβαιώσει αν το Facebook τήρησε τη δέσμευσή του να ζητά πρώτα τη σύμφωνη γνώμη των χρηστών του, προτού συγκεντρώσει τα προσωπικά τους δεδομένα και τα μοιραστεί με άλλες εταιρείες, ενώ σύμφωνα με τη Washington Post, σε περίπτωση που η FTC καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ιστότοπος προέβη σε παρατυπίες, ενδέχεται να του επιβάλει πρόστιμο 40.000 $ για κάθε παραβίαση που θα εντοπίσει!
Το θέμα απασχόλησε την Τρίτη 20 Μαρτίου και τις ευρωπαϊκές Αρχές, αρμόδιες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωπος της οποίας ζήτησε «διευκρινίσεις» από το Facebook.