Ένας εμφανώς αμήχανος Mark Zuckerberg εμφανίστηκε ενώπιον γερουσιαστών του Κογκρέσου για να καταθέσει την Τρίτη του Πάσχα, σε μια ακρόαση που μεταδόθηκε ζωντανά και την οποία παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο, δίχως, ωστόσο, να διαψεύσει τα σκάνδαλα για χρήση προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Facebook από την Cambridge Analytica, τον ρόλο του στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης κατά την αμερικανική προεκλογική περίοδο του 2016 και τη ρωσική ανάμειξη σε αυτή.
Ο CEO του Facebook παραδέχτηκε πως έκανε «λάθη», δήλωσε άγνοια για πολλές από τις αποκαλύψεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αφού συμβουλευτεί την ομάδα του.Αφού παραδέχτηκε πως το Facebook απέτυχε να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών στην περίπτωση της Cambridge Analytica, ισχυρίστηκε ότι «συνειδητοποίησε πολύ αργά την ανάμειξη του ρωσικού παράγοντα στις αμερικανικές εκλογές». Επίσης, παραδέχτηκε ότι η εταιρία συνεργάστηκε με την ομάδα του Donald Trump προεκλογικά, υποστηρίζοντας, όμως, ότι έχει συνεργαστεί και με άλλες ομάδες, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Ωστόσο, γερουσιαστές παρουσίασαν τους όρους χρήσης της Cambridge Analytica, στους οποίους φαίνεται ξεκάθαρα ότι μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα δεδομένα του Facebook για τους σκοπούς της. Ο Zuckerberg δήλωσε άγνοια, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση εντός της εταιρίας, μετά το σκάνδαλο. Τόνισε, δε, ότι το Facebook δεν πουλά δεδομένα στους διαφημιστές, αλλά τα επεξεργάζεται για να «πλασάρει» τη διαφήμιση στον κατάλληλο χρήστη.
Πολλοί γερουσιαστές αναρωτήθηκαν πώς διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα, αφού με τα δεδομένα που συλλέγει το Facebook, ο διαφημιστής στοχεύει ακριβώς στο κοινό που τον απασχολεί, με αστρονομικά κέρδη. Ο Zuckerberg άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους χρήστες να αποφύγουν την «εκμετάλλευση», με κάποια χρηματική επιβάρυνση.
Επί τάπητος τέθηκε και η συλλογή δεδομένων του Facebook από κινητά τηλέφωνα. Ο Zuckerberg δεν το αρνήθηκε, αλλά υποστήριξε ότι συμβαίνει μόνο εφόσον κάποιος επιλέξει το Messenger για να στέλνει και SMS.Σημειώνεται ότι κάποιοι γερουσιαστές έδειξαν να είναι υπέρ της επιβολής μιας ρυθμιστικής αρχής στο Facebook, υποστηρίζοντας ότι «η αυτορρύθμιση δεν φαίνεται ικανοποιητική συνθήκη».