Για τρεις ημέρες, από τις 15 μέχρι τις 17 Ιουλίου ανέστειλε τη λειτουργία του ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης στο πλαίσιο της αντίδρασης απέναντι στα μέτρα που λαμβάνονται στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ρεπορτάζ: Αμάλθεια Καραλή
Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρονται τα εξής:
«Με απόφαση της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας) αποφασίσθηκε 3ήμερη αναστολή λειτουργίας των δήμων της χώρας ενάντια στην αυθαίρετη και βίαιη πολιτική της κεντρικής διοίκησης που επιβάλλει η τρόϊκα. Η ανελέητη οικονομική υποβάθμιση των ΟΤΑ, με την περικοπή του 60% της κρατικής επιχορήγησης, συμπληρώθηκε με τη βάναυση κατάργηση δύο δομών των δήμων: της δημοτικής αστυνομίας και της φύλαξης των σχολείων, με αποτέλεσμα την απόλυση των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο μόνος συνεκτικός κοινωνικός θεσμός που προσπαθεί να ανταποκριθεί στις πολλαπλές ανάγκες της κοινωνίας, καλείται να πληρώσει βαρύτατο τίμημα με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Η αναποτελεσματική πολλές φορές λειτουργία δημοτικών υπηρεσιών, με την παρουσία κάποιων ανεπαρκών και επίορκων υπαλλήλων (ειδικότερα των επαγγελματιών εργατοπατέρων), που αποτελούν όμως μικρή μειοψηφία, δεν μπορεί να οδηγεί στην κατάργηση κρατικών υπηρεσιών (π.χ. σχολείων, νοσοκομείων, υπηρεσιών ασφαλείας κ.ά.), αλλά στην αναδιοργάνωση και τη βελτίωσή τους, όταν δεν λειτουργούν σωστά.
Στις σύγχρονες κοινωνίες δεν κλείνουν στα τυφλά υπηρεσίες, αλλά ελέγχονται, διορθώνονται τυχόν στρεβλώσεις και μετατρέπονται σε αποτελεσματικές προς όφελος των πολιτών.
Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης έχει υποστεί τρία χρόνια τεράστια μείωση των εσόδων του (πάνω από 12 εκατ. ευρώ). Εάν υπολογισθούν οι συνέπειες της εγκληματικής οικονομικής πολιτικής στην Πεύκη της προηγούμενης τετραετίας (2007-2010), οδηγούμαστε σε οικονομική κατάρρευση με μαθηματική ακρίβεια. Ο κίνδυνος ένταξης στο Παρατηρητήριο της τρόικας είναι επί θύραις, με βαριές συνέπειες που περιλαμβάνουν: κλείσιμο δομών του Δήμου, απόλυση προσωπικού και αύξηση δημοτικών φόρων.
Η σημερινή δημοτική αρχή, που κάτω από αυτές τις συνθήκες έχει μειώσει το χρέος που παρέλαβε, κατέβαλε και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την οικονομική διάσωση και επιβίωση του Δήμου.
Με ελάχιστο προσωπικό σε σχέση με το παρελθόν και με μία εκτός χρόνου και τόπου αντιπολίτευση, που μόνο εμπόδια δημιουργεί και εκτοξεύει ‘‘λάσπη’’, ο Δήμος, με τη στήριξη των εργαζομένων και των πολιτών, θα δώσει μέχρι τέλους τον αγώνα, αντιδρώντας σε όλες αυτές τις πολιτικές που μας οδηγούν όλους στην καταστροφή».
Οι εργαζόμενοι
Για το θέμα της κινητικότητας των υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εγκρίθηκαν από τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων Λυκόβρυσης – Πεύκης δύο ψηφίσματα λίγες μέρες πριν από τη συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.
Ειδικότερα:
«Εμείς οι εργαζόμενοι του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης που με ένα ακόμη πολυνομοσχέδιό της, ένα ακόμη πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, επιχειρεί να τσακίσει το σύνολο των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών.
Με την ψήφιση του πολυνομοσχέδιου την Τετάρτη μπαίνει στην πράξη η απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.
Κυβέρνηση – Τρόικα – Πλουτοκρατία αποτελειώνουν το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά για όλους και παραδίδουν στα επιχειρηματικά συμφέροντα τομείς κοινωνικής πολιτικής, σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.
Σήμερα στην πρώτη γραμμή των απολύσεων είναι οι εργαζόμενοι σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί, δημοτικοί αστυνόμοι και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι κ.ά. Ακολουθούν και νέες με υπουργικά διατάγματα, με το στραγγαλισμό της χρηματοδότησης κ.λπ.
Κυβέρνηση – πλουτοκρατία είναι σε πόλεμο ενάντια στο λαό και τις ανάγκες του. Φτιάχνουν μια κρατική μηχανή πολεμικό οχυρό εναντίον του. Επιδιώκουν με τον τρόμο της ανέχειας, την καταστολή και τη λοιδορία του εργατικού κινήματος να αφήσουν το λαό χωρίς ασπίδα και προοπτική, να κάνουν τα παιδιά μας μισθοφόρους και θύματα στον πόλεμο του ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων.
Καμία αυταπάτη. Δεν είναι ο γιγαντωμένος δημόσιος τομέας και οι λαϊκές ανάγκες που ποτέ δεν εξυπηρετήθηκαν στο σύνολό τους, αυτά που γέννησαν την κρίση. Την κρίση την έφερε η ξέφρενη κερδοφορία των επιχειρήσεων με αρωγό το κράτος τους και στο πηδάλιο της εξουσίας (σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο) το πολιτικό τους προσωπικό.
Με το ίδιο πολυνομοσχέδιο προωθείται η απελευθέρωση των απολύσεων, η μείωση των αποζημιώσεων, ο μηχανισμός για τον κατώτερο μισθό φιλοδώρημα, τα προγράμματα φτώχιας των 350 ευρώ, το Λοκ άουτ, οι μειώσεις των συντάξεων, το κλείσιμο δημόσιων Οργανισμών και υπηρεσιών, το κλείσιμο νοσοκομείων, η νέα φοροληστεία για το λαό.
Είμαστε ριζικά αντίθετοι με δημάρχους που κάνουν λόγo για επιμερισμό των απολύσεων μεταξύ κεντρικής και τοπικής διοίκησης, για δήθεν ‘‘αξιοκρατική’’ αξιολόγηση, γιατί στην ουσία αποδέχονται και νομιμοποιούν τις απολύσεις.