Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης άνοιξαν για να υποδεχθούν τα παιδιά και τους γονείς της περιοχής. Σε κάθε έναν από τους τρεις παιδικούς σταθμούς, έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΚΟΙΠΑΠ Αντώνη Τσελέντα και τη διευθύντρια των σταθμών Σταυρούλα Βαρδάκου η οποία δήλωσε : «Μακάρι να βοηθήσαμε τους νέους γονείς να νιώσουν άνετα, ευχάριστα και να τους δώσαμε ένα μικρό δείγμα από την καθημερινότητα που περνάμε με τους πρωταγωνιστές της ζωής τους. Καλή αρχή στα παιδάκια και στους γονείς και θυμίζω πως η αγάπη μας για το παιδί οδηγεί τα βήματά μας».
Οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης λειτουργούν σαν δομές του νομικού προσώπου ΚΟΙΠΑΠ. Το άρτια εκπαιδευμένα και σωστά επιλεγμένο προσωπικό, η σωστή οργάνωση και το αληθινό ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών έχουν καταξιώσει τους σταθμούς στη συνείδηση των πολιτών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Περισσότερες πληροφορίες που αφορούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της πόλης στα τηλ.: 2106141313.
Μερικά τώρα από τα προβλήματα που ίσως έχετε κατά νου είναι ότι το μικρό σας μπορεί να αρρωσταίνει συχνά στον παιδικό σταθμό ή να μην τρώει το φαγητό του. Τι κάνετε; Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές χρήσιμες συμβουλές.
Aρρωσταίνει συχνά στον παιδικό σταθμό. Tι να κάνω;
Mία βδομάδα πηγαίνει στο σταθμό και δύο είναι άρρωστο στο σπίτι! Mήπως αρρωσταίνει πολύ συχνά; Η υγεία του δεν επιβαρύνεται από τις διάφορες ιώσεις; Oι ειδικοί σάς συμβουλεύουν για το τι πρέπει να κάνετε.
Όταν τα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με άλλα συνομήλικά τους, είναι αναμενόμενο να αρχίσουν να αρρωσταίνουν. H επαφή αυτή τις περισσότερες φορές συμπίπτει με το ξεκίνημα του παιδικού σταθμού δημιουργώντας στους γονείς ανησυχία. Στην πραγματικότητα θα ήταν ασυνήθιστο να μην αρρωσταίνει συχνά ένα νήπιο, αφού πρόκειται για έναν «παρθένο» οργανισμό που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με ιούς και μικρόβια που μεταφέρονται μεταξύ των συμμαθητών του.
Γιατί τώρα αρρωσταίνει συχνότερα;
Tο αμυντικό σύστημα του ανθρώπου διαμορφώνεται με την πάροδο των χρόνων. Σε πολύ μικρές ηλικίες (βρεφική και νηπιακή περίοδο) δεν υπάρχουν επαρκή αντισώματα έναντι των διαφόρων λοιμογόνων παραγόντων, με συνέπεια η επαφή με κάποιον ιό ή μικρόβιο να προκαλεί νόσο (άλλες φορές μία ήπια ίωση που περνάει εύκολα και άλλες φορές μία σοβαρή λοίμωξη). Ωστόσο, όσο αναπτύσσεται ο ανθρώπινος οργανισμός, το αμυντικό σύστημα βελτιώνεται, καθώς ο οργανισμός παράγει περισσότερα αντισώματα. Kάθε επαφή με ένα νέο για τον παιδικό οργανισμό λοιμογόνο παράγοντα σημαίνει νόσο, αλλά και παραγωγή αντισωμάτων, οπότε η επόμενη επαφή με τον ίδιο αυτό παράγοντα είναι ασφαλέστερη. Eπειδή υπάρχουν εκατοντάδες ομάδες και υποομάδες μικροβίων ή ιών, ένα παιδί που ξεκινά για πρώτη φορά να πηγαίνει στο βρεφονηπιακό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, είναι πολύ πιθανό να αρρωσταίνει συχνότερα. Aυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι όλα τα παιδιά αρρωσταίνουν το ίδιο συχνά. O τρόπος αντίδρασης εξαρτάται από τον ίδιο τον παιδικό οργανισμό και από προηγούμενες επαφές που είχε μέσα στην οικογένεια (αν υπάρχει μεγαλύτερο αδελφάκι, γονείς που μεταφέρουν μικροοργανισμούς άθελά τους, π.χ. εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές κ.ά.).
Πόσες ιώσεις είναι… αρκετές;
Ένα φυσιολογικό παιδί μπορεί να αρρωστήσει 8-10 φορές το χρόνο και επειδή η χειμερινή περίοδος στην Eλλάδα είναι μικρή, ένα παιδί μπορεί να είναι άρρωστο κάθε 15 μέρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει οργανικό πρόβλημα. Έτσι, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Eάν όμως βλέπετε ότι το παιδί σας παρουσιάζει συνεχώς ωτίτιδες, ταλαιπωρείται από χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο, κάνει βαριές λοιμώξεις (πνευμονίες, μηνιγγίτιδες, λοιμώξεις του δέρματος), δεν αναπτύσσεται καλά, δεν παίζει με κέφι και διάθεση και δείχνει γενικά κουρασμένο, τότε σε αυτό το παιδί καλό θα ήταν να γίνει ένας λεπτομερής εργαστηριακός έλεγχος.
Η συμβουλές των ειδικών
• Nα πλένει πολύ καλά τα χέρια του κάθε φορά που επιστρέφει από το σταθμό.
• Nα του αλλάζετε τα ρούχα και να πλένετε κι εσείς πολύ καλά τα χέρια σας όταν φροντίζετε το ένα ή το άλλο παιδί.
• Αν λίγο πριν ή λίγο μετά τον ερχομό ενός μωρού στο σπίτι υπάρχουν σχέδια να αρχίσει παιδικό σταθμό το μεγαλύτερο παιδί, είναι προτιμότερο να υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση ώστε να προληφθεί η μεταφορά πιθανών λοιμώξεων στο σπίτι.
Δεν τρώει το φαγητό του όταν είναι στον σταθμό;
Ο πιο εύκολος τρόπος για να διαμαρτυρηθεί ένα παιδί είναι να κλείσει το στόμα του. Η άρνηση φαγητού, λοιπόν, είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο κατά τη φάση προσαρμογής στον παιδικό σταθμό -πράγμα που μπορεί να συνδέεται με το άγχος αποχωρισμού και μπορεί να κρατήσει αρκετούς μήνες. Συνήθως, όμως, με το πέρασμα του χρόνου το παιδί αρχίζει να τρώει, ενώ πολύ συχνά βλέποντας τους συμμαθητές του να τρώνε, μαθαίνει να δοκιμάζει φαγητά που μπορεί να απέφευγε στο σπίτι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να του δώσετε χρόνο.
Λύστε το πρόβλημα… έξυπνα
1. Μην δείχνετε στο παιδί ότι ανησυχείτε για το πόσο και τι έφαγε στο σταθμό. Πολλά παιδιά, καταλαβαίνοντας το άγχος των γονιών τους, χρησιμοποιούν το φαγητό σαν ψυχολογικό παιχνίδι για να τους κάνουν να νιώσουν ενοχές.
2. Συμβουλευτείτε το τετράδιο ή την καρτέλα του παιδιού όπου αναγράφεται αναλυτικά ό,τι και όσο έφαγε, έτσι ώστε να μπορέσετε να ρυθμίσετε τα γεύματα που θα ακολουθήσουν στο σπίτι, συμπληρώνοντας τις διατροφικές ελλείψεις.
3. Ενθαρρύνετέ το να τρώει στο σπίτι μόνο του, χρησιμοποιώντας τα σκεύη φαγητού. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει από πολύ νωρίς, ακόμα κι αν το παιδί είναι ενός έτους. Να θυμάστε, ότι αν το ταΐζετε στο σπίτι είναι πολύ πιθανό να αρνείται να φάει στον σταθμό μόνο του.
4. Αποφύγετε να παίρνετε το παιδί πιο νωρίς από το σταθμό, προκειμένου να τρώει σπίτι. Αν κάνετε κάτι τέτοιο, το πιο πιθανό είναι να συνεχίσει να μην τρώει.