«Κάποιοι άνθρωποι ασχολήθηκαν με το ΤΟΣΥΝ απλά και μόνο για να πάρουν τις θέσεις και μετά να πάνε σπίτι τους», δηλώνει ο Μάριος Ψυχάλης, μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων στην Πεύκη, μιλώντας αποκλειστικά στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για την «προβληματική», κατά τη γνώμη του, λειτουργία του θεσμού στην πόλη του.
Αφορμή για τη συζήτηση που κάναμε μαζί του και αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση, λόγω των σημαντικών πολιτικών καταγγελιών που διατυπώνει, αποτέλεσε η πρόθεσή του να εκφράσει δημοσίως την άποψή του πάνω στο περιεχόμενο της συνέντευξης που είχε παραχωρήσει ο πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Γιάννης Ρεντζεπέρης στην «Α».
Ο Μάριος Ψυχάλης υποστηρίζει ότι το ΤΟΣΥΝ εκπροσωπείται «από πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους με πολύ συγκεκριμένες σκοπιμότητες», ενώ καταγγέλλει ότι δεν καλείται ούτε και ενημερώνεται για τα θέματα που απασχολούν τον θεσμό. «Αφού δεν με καλούν στις συναντήσεις, τουλάχιστον ας μου στέλνουν τα θέματα που συζητούνται», λέει χαρακτηριστικά.
Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που βλέπει κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των μελών του ΤΟΣΥΝ είναι ότι δεν υπάρχει διάλογος, αλλά λαμβάνονται αποφάσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί μία στοιχειώδης συζήτηση. «Είναι δυνατόν να σπαταλώνται χιλιάδες ευρώ για να φέρουμε στην Πεύκη την Τάμτα;» αναρωτιέται και συνεχίζει: «Δεν γίνεται να έχεις ένα θεσμικό όργανο, να το αφήνεις στην ντουλάπα σου και όποτε θέλεις να το παίρνεις και να το φοράς σαν ένα καλό κοστούμι για να πας να κάνεις μια εκδήλωση». Ο Μάριος δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι όσοι τον ψήφισαν «γελάνε μαζί του γιατί δεν είδαν να γίνεται κάτι σοβαρό πέραν των εκδηλώσεων». Τονίζει, επίσης, ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε φαρσοκωμωδίες και παρωδίες εκδηλώσεων, αλλά ότι «πρέπει πρώτα να ασχοληθούμε με τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους νέους της Πεύκης και μετά με τη διασκέδασή τους».
Μερικά από τα προβλήματα, στα οποία το ΤΟΣΥΝ έχει μείνει αμέτοχο κατά τη γνώμη του, είναι τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, η ανεργία, η γενιά των 700 ευρώ, οι θέσεις stage, αλλά και τα προβλήματα των μαθητών στα σχολεία της περιοχής. «Μα χρειάζεται να έχεις νομικό σύμβουλο για να παλέψεις για όλα αυτά;» αναρωτιέται ξανά, απαντώντας σε αντίστοιχη δήλωση του προέδρου στη συνέντευξή του στην «Α», για την επιτακτική ανάγκη ενός νομικού, προκειμένου να τους παρέχει συμβουλές για νομικά ζητήματα.
Αναφερόμενος στον κοινωνικό τομέα, ο Μάριος κάνει λόγο για πλήρη αδιαφορία των μελών ως προς την πρωτοβουλία της αποστολής υλικού στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας τον Ιανουάριο, ενώ «όλοι εκείνη την περίοδο αναζητούσαν τρόπους για να στείλουν βοήθεια». Όπως υποστηρίζει, «αναγκάστηκα να δώσω τον αγώνα μόνος μου, ανεξάρτητα από τις κινήσεις του ΤΟΣΥΝ».
Γυρίζοντας λίγο πιο πίσω τον χρόνο, θυμάται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο τα 15μελή βρίσκονταν σε συνεχή σύγκρουση με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων λόγω των καταλήψεων, αλλά το ΤΟΣΥΝ δεν στάθηκε δίπλα στους μαθητές για να ακούσει τα βασικά αιτήματα και στη συνέχεια να εξετάσει και τις δύο πλευρές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της «αδιαφορίας του Συμβουλίου απέναντι στα γεγονότα που συγκλόνισαν τη χώρα», σύμφωνα με τον Μάριο, αποτελεί η ημερήσια διάταξη που πήρε στα χέρια του στις 9 Δεκεμβρίου, τρεις μέρες μετά τον χαμό του 16χρονου Αλέξη στα Εξάρχεια…
«Όταν είδα τα θέματα που ήθελαν να συζητήσουμε, ενώ όλο το κέντρο της Αθήνας καιγόταν, τρελάθηκα!», αναφέρει χαρακτηριστικά και επεξηγεί ότι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η διοργάνωση του χριστουγεννιάτικου πάρτι, σε συνεργασία με το κέντρο νέων «ΕΚΚΕΝΤΡΟΝ» και το δεύτερο ήταν η πυρασφάλεια της καφετέριας Flocafé.
«Η κίνηση αυτή αποτελούσε τρανή απόδειξη ότι τα θέματα που συζητά το ΤΟΣΥΝ είναι εκτός τόπου και χρόνου», αναφέρει. Σύμφωνα με τον Μάριο, το ΤΟΣΥΝ «δεν αγγίζει καν τα θέματα της επικαιρότητας, επειδή εκπροσωπεί την κυβέρνηση και τον συντηρητισμό».
Η διάσταση των πολιτικών απόψεων φαίνεται ότι έχει διεισδύσει τόσο πολύ στο ΤΟΣΥΝ, με βάση όσα υποστηρίζει, ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται να στηρίζονται σε κομματική βάση. Όπως υποστηρίζει, όταν πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση των ΤΟΣΥΝ από πολλές περιοχές, ήταν εμφανές ότι «κλήθηκαν μόνο εκείνα των οποίων οι πολιτικές απόψεις συνέπλεαν με τις απόψεις του προέδρου». Έτσι, αναγκάστηκε να καλέσει ο ίδιος γνωστούς από άλλα Συμβούλια, όπως του Γαλατσίου, μιας και δεν υπήρξε ανάλογη κίνηση εκ μέρους του προέδρου.
«Προβληματική λειτουργία»
Όμως ο Μάριος Ψυχάλης δεν σταματά εδώ την έντονη κριτική του στο ΤΟΣΥΝ. Θέτει ανοιχτά θέμα εγκυρότητας των συνεδριάσεων, καθώς, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, «στα πρακτικά γράφει ο καθένας ό,τι θέλει».
Προσθέτει, ακόμη, ότι «συναντιόμαστε στις καφετέριες, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε στη διάθεσή μας την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου», υποστηρίζοντας ότι, αν βρίσκονταν στο δημαρχείο, τότε θα υπήρχε άλλο κύρος και οι συζητήσεις και οι αποφάσεις που θα λαμβάνονταν θα ήταν πιο σοβαρές.
Ως επιπρόσθετο κώλυμα στη λειτουργία του ΤΟΣΥΝ, χαρακτηρίζει το γεγονός ότι ο πρόεδρος Γιάννης Ρεντζεπέρης βρίσκεται στο στρατό. «Τι θα κάνει το ΤΟΣΥΝ όσο λείπει; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», μας λέει με αρκετή δόση αγανάκτησης και προσθέτει ότι υπάρχει και ένα άλλο μέλος, ο Δημήτρης Σιφναίος, ο οποίος εργάζεται στα καράβια και λείπει συχνά στο εξωτερικό.