Έναν χρεωμένο Δήμο, που άρχισαν σιγά σιγά να νοικοκυρεύουν, υποστηρίζει ότι παρέλαβε η σημερινή διοίκηση από την προηγούμενη, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Μαρκουλάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Α».
Συνέντευξη στην Αμάλθεια Καραλή
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι σπατάλες έχουν περιοριστεί \σε μέγιστο βαθμό, ενώ η «σωστική λέμβος» αναμένεται να έρθει το 2010, που σύμφωνα με τις προβλέψεις του θα αναδείξει τον πληθυσμό της Πεύκης σε περίπου 35.000 κατοίκους.
Κύριε Μαρκουλάκη, η μείζων μειοψηφία σάς κατηγορεί ότι ψεύδεστε, όταν λέτε ότι παραλάβατε έναν υπερχρεωμένο Δήμο. Τί έχετε να δηλώσετε για αυτό;
Πράγματι παραλάβαμε έναν χρεωμένο Δήμο. Οι παλαιές οφειλές είναι πολύ ψηλές, ενώ τα έσοδα ελάχιστα, με αποτέλεσμα ο Δήμος «να μπαίνει μέσα» περίπου 100.000 ευρώ τον μήνα. Αν σε όλα αυτά, προστεθούν οι προσαυξήσεις και τα υπόλοιπα έξοδα, τότε εύκολα συνειδητοποιεί κανείς γιατί τα οικονομικά έτη είναι όλα ελλειμματικά.
Δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Δήμος, τι προτίθεστε να κάνετε για να τη βελτιώσετε;
Καταρχήν, έχουμε περιορίσει τις σπατάλες στο μέγιστο βαθμό. Κέτερινκ, εκδηλώσεις και πολυδάπανες συναυλίες αποτελούν για τον Δήμο μας, τη δεδομένη στιγμή, πολυτέλεια.
Επιπλέον, προσλάβαμε ειδικούς συμβούλους, ώστε οι υπηρεσίες να ενταχθούν σε όσα περισσότερα προγράμματα γίνεται.
Η ριζική αλλαγή, όμως, πρόκειται να έλθει με την απογραφή του 2010, στην οποία υπολογίζεται ότι οι δημότες μας θα ανέλθουν στους 35.000, από 19.700 που ήταν στην προηγούμενη απογραφή. Στόχος μας είναι να απογραφούν όσοι περισσότεροι γίνεται, ώστε ο Δήμος μας να καταταχθεί σε άλλη κατηγορία και επομένως να έχει άλλες απολαβές και χρηματοδοτήσεις. Όταν συμβεί αυτό, τότε ο Δήμος, κατά τη δική μου εκτίμηση, θα ξεπεράσει το οικονομικό του πρόβλημα.
Καταλήγοντας, θέλω να τονίσω ότι το νοικοκύρεμα του Δήμου έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει και σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, κυρίως στους τομείς που αφορούν στο παιδί και τη νεολαία, επειδή πιστεύουμε ότι αποτελούν το μέλλον του τόπου μας.
Υπάρχουν κι αν ναι, πόσες είναι οι οφειλές του κράτους στον Δήμο;
Δυστυχώς, το κράτος δεν μας είπε ποτέ ποιοι ακριβώς είναι οι πόροι μας και πώς πρέπει να γίνει η κατανομή. Κάθε φορά βγαίνει και άλλη απόφαση, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι δεν ξέρουμε ποτέ τι θα πάρουμε.
Για τον λόγο αυτό, ο αγώνας μας εστιάζεται στην ένταξη του Δήμου σε διάφορα προγράμματα, μέσω μελετών που συνέχεια καταθέτουμε.
Τι αλλαγές έγιναν στις διοικητικές υπηρεσίες από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντα του αρμόδιου αντιδημάρχου;
Οι αλλαγές πρόκειται να γίνουν εμφανείς τώρα, καθώς προσλάβαμε 4 εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, κάθε τμήμα θα είναι πλέον επαρκές σε προσωπικό, εξυπηρετώντας τον δημότη ακόμη καλύτερα.
Επίσης, επειδή ο στόχος μας είναι να μην «διαφεύγουν» από πουθενά έσοδα, σκεφτόμαστε να ξεκινήσει σύστημα είσπραξης από τις διαφημιστικές πινακίδες, το οποίο παράλληλα θα θέσει την πόλη σε τάξη. Η άποψή μου, ωστόσο, είναι ότι μια τέτοια κίνηση θα έπρεπε να συνοδεύεται από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πηγαίνοντας λίγο πιο πίσω στον χρόνο, θέλω να μου αιτιολογήσετε τον λόγο που αυξήσατε πέρσι το καλοκαίρι τα δημοτικά τέλη κατά 8% και ποιο είναι τελικά το άμεσο όφελος για τον δημότη της Πεύκης;
Ο στόχος μας δεν ήταν να πάρουμε λεφτά για να εξυγιάνουμε τον Δήμο, αλλά για να καλύψουμε τις δαπάνες που προκαλούσε ο παρωχημένος εξοπλισμός που παραλάβαμε, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας.
Σήμερα, επιδιώκουμε την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού, που θα σημαίνει παράλληλα μικρότερη ανάγκη για προσωπικό και λιγότερα έξοδα. Επίσης, τα τελευταία χρόνια δεν είχαν γίνει αυξήσεις και, επομένως, ήταν σαν να καλύψαμε απλώς τον πληθωρισμό.
Θα ήθελα ένα τελευταίο σχόλιο σχετικά με τα χρήματα που «περιμένουν» οι κάτοικοι του Ηλιακού Χωριού για τη θέρμανση του κτηρίου του Πολιτιστικού Κέντρου Μελίνα Μερκούρη.
Δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για εξόφληση και γι’ αυτό «το παλεύουμε» ακόμη με τον ΟΕΚ. Είναι φοβερά δύσκολο να πληρώσουμε παλαιά χρέη που δεν είχαν πιστοποιηθεί στον Δήμο, αλλά έρχονται ξαφνικά μετά από 3 χρόνια θητείας μας.