Και με αυτό το ακάλυπτο κομμάτι της Λεωφόρου τι θα γίνει;
Το κομμάτι αυτό που είναι ακάλυπτο και είναι σε όρυγμα 7 μέτρων, έχουμε επίσημη μελετητική πρόταση ότι μπορεί να κατέβει στα 8,5 μέτρα. Αν γίνει αυτό, τότε θα μπορούμε να καλύψουμε και το τελευταίο κομμάτι της Λ. Κύμης μέχρι τον κόμβο Μενεξέδων και να περάσει από το ρέμα της Πύρνας χαμηλότερα κατά 1,5 μέτρο. Αυτό μπορεί να επιβαρύνει το έργο από 5%-10%. Είναι ένα ποσοστό μαχητό που εμείς μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με το υπουργείο, με την πείρα που έχουμε από παλιά.
Ήδη έχουμε αναθέσει σε γραφείο περιβαλλοντικών μελετών τη διερεύνηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της νομοθεσίας και μιας πιθανής λύσης υπογειοποίησης του έργου με το σύστημα cut and cover, καθ’ όλη την έκταση του Δήμου και πάνω από το ρέμα της Πύρνας.
Άρα, ανακεφαλαιώνοντας, μπορούμε να πούμε το εξής: Εμείς αρχικά αρνούμαστε τη Λ. Κύμης και διεκδικούμε την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό. Σε περίπτωση, όμως, που το έργο κατασκευαστεί, ζητάμε την πλήρη κάλυψη του δρόμου και βέβαια όλα τα αντισταθμιστικά οφέλη που απορρέουν από αυτό.
Πώς μπορεί, κ. Φωκιανέ, να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη;
Εμείς επιταχύνουμε τις διανοίξεις δρόμων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης της τοπικής κυκλοφορίας. Ταυτόχρονα, δυσκολεύουμε την κυκλοφορία μέσα στον Δήμο σε ό,τι αφορά στη διαμπερή κυκλοφορία. Αυτό δυσκολεύει και τους κατοίκους μας, αλλά είναι προτιμότερο να δυσκολευτούν 2.000 μετακινήσεις κατοίκων της Λυκόβρυσης κάθε μέρα και να αποτραπούν συνολικά 70.000 μετακινήσεις. Όσο ανοίγεις δρόμους, τόσο περισσότερα αυτοκίνητα διέρχονται από την πόλη σου.
Επίσης, η πολεοδόμηση του ΒΙΟΠΑ, η διαχείριση του κόμβου στο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων, η διάνοιξη της οδού Ερμού και η εκτροπή της κυκλοφορίας προς το διαδημοτικό γήπεδο θα δώσει ουσιαστική ανακούφιση στο κυκλοφοριακό.
Ταυτόχρονα, στο ΓΠΣ χαρακτηρίσαμε σχεδόν όλες τις πλατείες του Δήμου και ως χώρους υπόγειας στάθμευσης. Στο μεγάλο κτήμα της Εθνικής (Ο.Τ. 9) προβλέπονται ήδη 50 θέσεις υπόγειας στάθμευσης.
Ακόμη, εντός των ημερών αγοράζουμε ένα κτήμα 1.500 στρέμματα στο κέντρο της πόλης, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ, το οποίο θα γίνει αρχικά υπέργειο πάρκινγκ με προοπτική στο μέλλον να φιλοξενήσει υπόγειο χώρο στάθμευσης, με πράσινο από πάνω.
Καποδίστριας ΙΙ & ο ρόλος του Δηµήτρη Φωκιανού
Αν τελικώς προχωρήσουν οι συνενώσεις στο πλαίσιο του «Καποδίστρια 2», με ποιους δήμους θα βλέπατε καλύτερο να συνενωθεί η Λυκόβρυση;
Το θέμα του Καποδίστρια για εμάς είναι πάρα πολύ σοβαρό. Έχουμε μια γενική θέση. Είμαστε υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης και του Καποδίστρια ΙΙ σε ό,τι αφορά στη δημιουργία ισχυρών δήμων, σε ό,τι αφορά στον αιρετό Περιφερειάρχη και στο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, σε ό,τι αφορά στις Νομαρχίες, οι οποίες μετατρέπονται σε αποκεντρωμένα περιφερειακά διαμερίσματα.
Θέλουμε οι ισχυροί δήμοι να αποκτήσουν οντότητα και τεχνική, οικονομική, διοικητική αυτοτέλεια, γιατί αυτό θα προωθήσει την τοπική ανάπτυξη και τη δημοκρατία και συνολικά την πρόοδο της χώρας. Δεν μπορεί κανένας να αντιτίθεται σοβαρά στον Καποδίστρια ΙΙ.
Όμως, απαιτείται χωροθέτηση των νέων δήμων, αξιολόγηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν στις περιοχές που θα γίνουν Καποδιστριακοί δήμοι, των αναγκών και τελικά του οικονομικού κόστους αυτής της μεταβολής. Αν πρόκειται να συνενωθούν δήμοι μόνο και μόνο για να κάνουμε άλλη μια στα χαρτιά διοικητική μεταρρύθμιση, δεν πρόκειται να ωφεληθεί η χώρα.
Όσον αφορά στη Β’ Αθήνας, εμείς θεωρούμε ότι και στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν ολοκληρωμένα πολεοδομικά συγκροτήματα. Δεν είναι δήμοι, είναι δήμοι ενωμένοι, οι οποίοι εντάσσονται σε ένα γενικότερο πολεοδομικό συγκρότημα.
Ωστόσο το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Θα πρέπει να ενοποιηθούν δήμοι στη Β’ Αθηνών;
Θα αντιστρέψω το ερώτημα. Η ενοποίηση των δήμων στη Β’ Αθήνας ποια προβλήματα θα λύσει σε σχέση με το κυκλοφοριακό, τις συγκοινωνίες, τη ρύπανση, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τη δημοτική αστυνομία, τις κοινωνικές υποδομές, την πολιτική προστασία;
Δεν θα επιφέρει καμία λύση, γιατί πάντα θα υπάρχουν ανταγωνιζόμενοι, αντιτιθέμενοι δήμοι, οι οποίοι για παράδειγμα θα κοιτούν να «ρίξουν» την κυκλοφορία ο ένας στον άλλον και δεν πρόκειται να λυθούν όλα αυτά που λέμε υπερτοπικά προβλήματα, τα οποία έχουν ένα μητροπολιτικό χαρακτήρα.
Άρα, για το λεκανοπέδιο Αθήνας και το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης χρειάζεται μητροπολιτική αυτοδιοίκηση, η οποία θα πάρει από τους δήμους τις μητροπολιτικές λειτουργίες, ενδεχομένως και τα υπερτοπικά έργα, έτσι ώστε να επιλυθούν όλες αυτές οι χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες που υπάρχουν από τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι δήμοι να αφεθούν στη λειτουργία τους, εφόσον είναι ολοκληρωμένοι δήμοι ως διοικητικές μονάδες.
Εμείς πήραμε ομόφωνο ψήφισμα ως Δημοτικό Συμβούλιο, όπου αναφέρονται όλα αυτά. Εμείς λέμε ότι σε όλα αυτά πρέπει να έχουμε λόγο και να εκφραστεί η τοπική κοινωνία.
Στο ενδεχόμενο συγχωνεύσεων, εσείς θα διεκδικήσετε κάποιον ρόλο στο νέο αυτοδιοικητικό σχήμα;
Δύσκολη ερώτηση. Η συμμετοχή μου στα κοινά δεν έχει να κάνει με οποιαδήποτε προσωπική φιλοδοξία, πέραν της φιλοδοξίας τού να προχωρήσουν λίγο τα πράγματα. Δεν έχουμε αυταπάτες για τον ρόλο ενός ανθρώπου σε μια κοινωνία και σε ένα δεδομένο πολιτικό σύστημα. Κανείς δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Δεν έχουμε αυταπάτες περί ηγετικού ρόλου. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε την αίσθηση ότι μπορούμε να επηρεάζουμε λίγο τα πράγματα…
Η δική μου άποψη για τον Δήμο μας είναι ότι θα έπρεπε να είμαστε όλοι σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο, που θα κάνει πέρα τις κομματικές εντάξεις, χωρίς να τις απεμπολεί και να τις υποβαθμίζει κι όπου θα κοιτάξουμε να στηρίξουμε τη θέση του Δήμου.
Όσο για τον δικό μου ρόλο, θα τον έβλεπα και ως αυτόν ενός απλού δημοτικού συμβούλου. Δεν με ενδιαφέρει το αξίωμα του δημάρχου ή του αντιδημάρχου. Με ενδιαφέρει μια ομάδα που δρα συλλογικά και υπερασπίζεται το μέλλον της πόλης.
Είναι εφικτό ένα σενάρια όπως αυτό που περιγράψατε;
Δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε με όλους σε αυτή την προοπτική. Αν οι προσπάθειες στήριξης του δικού μας Δήμου μπορεί να συμπαρασύρει ή να βρει μιμητές και σε άλλους δήμους, στη στήριξη των δικών τους αιτημάτων κι αν όλο αυτό γίνει συνισταμένη της στήριξης ενός Καποδιστριακού δήμου, τότε θα μπορούσα να δω τον ρόλο μου σε οποιοδήποτε επίπεδο. Είτε επικεφαλής, είτε σύμβουλος.
Δεν με ενδιαφέρει τι θα είμαι, αλλά θα με ενδιέφερε ακόμη και από τη θέση του δημοτικού συμβούλου να στηρίξω την προοπτική του Δήμου Λυκόβρυσης και γενικότερα ενός μεγαλύτερου Καποδιστριακού δήμου.