Μία κίνηση πολιτών που μόνο «ακίνητη» δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έχει γίνει πλέον θεσμός στην πόλη της Λυκόβρυσης, ύστερα από δέκα χρόνια παρουσίας της στα κοινά. Με ιδρυτικά μέλη της σημαντικά πρόσωπα του τόπου, όπως τον σημερινό δήμαρχο της πόλης Δημήτρη Φωκιανό, και με συμμετέχοντες διάφορους δημοτικούς συμβούλους, η «Κίνηση Πολιτών» αριθμεί πάνω από 70 άτομα και δίνει «το παρών» σε κάθε «καυτό» θέμα, που απασχολεί την πόλη. «Είμαστε μία δύναμη πολιτών μακριά από κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες, με σκοπό να βάλουμε πλάτες στοn Δήμο και να πάμε την πόλη μας μπροστά», δηλώνει ο μηχανολόγος και πρόεδρος της Κίνησης Χρήστος Παπαδιαμάντης.
Πέραν της πρόσφατης εκδήλωσης που διοργάνωσε για τις παράνομες κεραίες (16/3), αυτή την περίοδο το βασικό θέμα που απασχολεί την «Κίνηση» είναι η προστασία και η ανάδειξη των δασών Αργύρη και Κάσδαγλη. Η επιδίωξη των μελών είναι η προστασία των τελευταίων πνευμόνων της πόλης και η μετατροπή τους σε πάρκα αναψυχής και περιπάτου.
Ο πρόεδρος αναφέρει χαρακτηριστικα: «Αν δεν αναδειχτούν σε πάρκα αυτές οι ελάχιστες εκτάσεις πρασίνου, τότε το μέλλον μας είναι να γίνουμε Κυψέλη». Καθώς, όμως, το δάσος Κάσδαγλη βρίσκεται στα όρια με τον Δήμο Πεύκης, ο κ. Παπαδιαμάντης υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει διαδημοτικός αγώνας, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. «Ήδη έχουμε ζητήσει τη σύσταση κοινής επιτροπής για τα δάση και έχουμε λάβει θετική απάντηση από τους όμορους δήμους. Αυτό που μας έχει κολλήσει τώρα είναι η γραφειοκρατία», αναφέρει χαρακτηριστικά. Μέχρι σήμερα η «Κίνηση Πολιτών» έχει επιτύχει συνεργασία με τον Σύλλογο «Άνω Πεύκη» και την «Οικολογική Κίνηση Πεύκης».
Όμως, όπως αναφέρει, στο δάσος Κάσδαγλη, υπάρχει ένα ακόμα ζήτημα, το οποίο περιπλέκει την κατάσταση και πρέπει να επιλυθεί άμεσα από το κράτος. «Μέσα στο δάσος κατοικούν συμπολίτες μας, οι οποίοι αγόρασαν τα σπίτια τους πριν από πολλά χρόνια με αμφίβολα συμβόλαια». Ο κ. Παπαδιαμάντης εξηγεί ότι εφόσον τα σπίτια είναι παράνομα, δεν μπορούν να μεταβιβαστούν και ως εκ τούτου, η πολιτεία οφείλει τώρα να μεριμνήσει για τη μεταστέγαση των ιδιοκτητών.
Με έντονη την περιβαλλοντική συνείδηση, η «Κίνηση Πολιτών» μάχεται, επίσης, και για την ανάδειξη του ρέματος της Πύρνας, το οποίο βρίσκεται στη δικαιοδοσία της ΕΥΔΑΠ, και σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου, «έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο από τα βιομηχανικά απόβλητα που ρίχνουν οι βιομηχανίες στην Κηφισιά, αλλά και με την παρουσία του νέου αμαξοστασίου του ίδιου Δήμου, το οποίο επιβαρύνει σημαντικά την περιοχή». Για τον λόγο αυτό, τα μέλη της «Κίνησης» αποφάσισαν «να κάνουμε τη βρώμικη δουλειά και να καθαρίσουμε το ρέμα. Την Πρωτομαγιά θα τοποθετήσουμε τραπεζοκαθίσματα και θα δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να απολαύσει αυτό τον πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου». Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι τρανή απόδειξη της σημασίας του ρέματος αποτελεί το γεγονός ότι «κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Πάρνηθα, όλα τα πουλιά που βρίσκονταν εκεί κατέφυγαν στο ρέμα».
Ένα ακόμα θέμα, το οποίο απασχολεί την «Κίνηση» είναι η διευθέτηση του ΒΙΟΠΑ (Βιομηχανικό Πάρκο) Λυκόβρυσης – Μεταμόρφωσης, το οποίο, όπως μας ενημερώνει ο κ. Παπαδιαμάντης, βρίσκεται σε άθλια κατάσταση εξαιτίας της ύπαρξης ανενεργών εργοστασίων. «Πρέπει να χωροθετηθεί η περιοχή και να υπάρξουν καινούργιοι όροι χρήσεων γης, ώστε να μπορέσει ενδεχομένως να αποκτήσει και εμπορικές χρήσεις», τονίζει.
Επιπρόσθετος στόχος στην «αντζέντα» της «Κίνησης» είναι η επίτευξη αλλαγής στον σχεδιασμό και την κατασκευή των δρόμων, με σκοπό «να δημιουργηθούν κανονικά πεζοδρόμια, στα οποία να έχουν δικαίωμα και οι πεζοί!», αναφέρει σε έντονο ύφος ο κ. Παπαδιομάντης.
Απολογιστικά, ο πρόεδρος επισημαίνει ότι η «Κίνηση» έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υπογειοποίηση της Λεωφόρου Κύμης, η οποία προτίθεται να διασχίζει τη Λυκόβρυση και να φτάνει ως την Εθνική Οδό. «Ενεργοποιήθηκε μία επιτροπή κατοίκων, προκειμένου να αλλάξει ο χαρακτήρας του δρόμου. Η μελέτη ήταν δεδομένη από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ήταν σχεδόν απίθανο να αλλάξει».
Αν και η λεωφόρος Κύμης θα είναι τελικά υπόγεια κατά 3/4, ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένα μικρό κομμάτι, το οποίο ξεκινά μετά τη Σοφοκλή Βενιζέλου και φτάνει στην εθνική οδό, το οποίο σύμφωνα με τη μελέτη είναι υπέργειο. Τα μέλη της Κίνησης προτίθενται να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μετατραπεί και εκείνο σε υπόγειο. Ο κ. Παπαδιαμάντης τονίζει ότι «αν η Λεωφόρος γινόταν υπέργεια, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, τότε θα είχαμε τεράστια κίνηση αυτοκινήτων και θα γινόμασταν όπως το Μαρούσι και τα Βριλήσσια με την Αττική Οδό».
Σημειώνεται ότι για όλα τα παραπάνω θέματα, η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών εκδίδει κάθε τρίμηνο εφημερίδα, η οποία αποτελεί «βήμα διαλόγου στην πόλη και αναδεικνύει τα μείζοντα προβλήματα του Δήμου».
Τέλος, η «Κίνηση» δραστηριοποιείται έντονα στον πολιτιστικό τομέα, «ανεβάζοντας» θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες παρακολουθούνται από 1.000 άτομα τον χρόνο, ενώ στα γραφεία της πραγματοποιούνται και μαθήματα χορού.
«Φιλικός ο Δήμος»
Η Κίνηση Πολιτών Λυκόβρυσης βρίσκεται σε στενή και καλή επαφή με το Δήμο, διατηρώντας, ωστόσο, την αυτονομία της.
Ο πρόεδρος της δηλώνει ότι: «Όταν πρέπει να τους πούμε τα καλά τα λέμε, ενώ όταν κάτι καθυστερεί ή δεν πραγματοποιείται, μας βρίσκουν απέναντί τους».
Ένας σημαντικός τομέας, στον οποίο έχουν συνεργαστεί, είναι η επεξεργασία του Γενικού πολεοδομικού Σχεδίου. «Έχουμε κοινές θέσεις γιατί τα ζητήματα συζητήθηκαν με βάση ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας. Έχουμε βοηθήσει σημαντικά τον Δήμο και μέρος των προτάσεων που τελικά ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν δικές μας», αναφέρει.
Ο κ. Χρήστος Παπαδιαμάντης τονίζει ότι οι προτάσεις πραγματοποιήθηκαν με γνώμονα «τη διατήρηση του ήπιου οικιστικού χαρακτήρα της πόλης και την προστασία των λιγοστών πνευμόνων πρασίνου».
Εντωμεταξύ, «γενναίο και προοδευτικό» χαρακτηρίζει ο κ. Παπαδιαμάντης το μέτρο που έβαλε ο Δήμος, δηλαδή, την επιβολή δημοτικού τέλους, με σκοπό την αγορά οικοπέδου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος των πολιτών. «Ο Δήμος είχε την απόλυτη στήριξή μας σε αυτό, καθώς αποτελεί πρωτοποριακό τρόπο παρέμβασης των πολιτών στα ζητήματα που αφορούν στη ζωή του και στο μέλλον το δικό του και των παιδιών του», αναφέρει ο πρόεδρος και τονίζει ότι ο Δήμος Λυκόβρυσης είναι ο πρώτος Δήμος που πήρε το ρίσκο και το εφάρμοσε. Μάλιστα, ο πρόεδρος τονίζει ότι «ο Δήμος οφείλει να κάνει καλή χρήση της εισφοράς και να ε\πιδιώξει να αποκτήσει και άλλους ανοιχτούς χώρους, προτού χτιστούν εκεί σούπερ μάρκετ ή πολυκατοικίες».
Αμάλθεια Καραλή