Κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου ενέκρινε στην συνεδρίαση της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου τη δημιουργία ειδικού ανταποδοτικού τέλους 0,50€/τ.μ., με στόχο την χρηματοδότηση για απόκτηση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στα όρια του Δήμου.
Σε ανακοίνωσή του την επομένη της απόφασης η δημοτική
Αρχή κάνει λόγο για «συμβολή των κατοίκων», προκειμένου «να καταστεί δυνατή η απόκτηση σημαντικών ΚΧ-ΚΦ χώρων της πόλης, οι οποίοι σε ανταπόδοση θα πετύχουν σημαντική αναβάθμιση των περιβαλλοντικών συνθηκών», ενώ «θα αποφευχθεί να χαθούν οι ελεύθεροι χώροι που έως σήμερα δεν έχουν απαλλοτριωθεί με συνέπεια την περαιτέρω επιβάρυνση της πόλης με τσιμεντοποίηση».
Ειδικότερα, για την ανάγκη απόκτηση ελεύθερων χώρων στο Μαρούσι, η διοίκηση τονίζει τα εξής: «Η απόκτηση ελεύθερων χώρων είναι απολύτως αναγκαία για το Μαρούσι, καθώς διαδραματίζουν καθοριστικό και πολυπαραγοντικό ρόλο, συντελώντας, αφενός, στην ευμάρεια των κατοίκων σε επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας και αφετέρου, προσφέρουν σημαντική αρωγή στην οικονομική ανάπτυξη των αστικών δραστηριοτήτων. Ο Δήμος Αμαρουσίου στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου καταγραφής των ΚΧ-ΚΦ παρουσιάζει έλλειμα σε θεσμοθετημένους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους και επομένως δεν υπάρχει περιθώριο να μην υλοποιηθούν οι ήδη θεσμοθετημένοι χώροι, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση του αστικού χώρου».
Σύμφωνα πάντα με την διοίκηση του Δήμου «η αναλογική συσχέτιση με την επιφάνεια των κατοικιών και των επιχειρήσεων, με υπόχρεους για την καταβολή τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, επιλέχθηκε ως δικαιότερος τρόπος κατανομής του τέλους»
Από το τέλος, εξάλλου, απαλλάσσονται όσοι πολίτες είναι δικαιούχοι είτε μείωσης των δημοτικών τελών, είτε πλήρους απαλλαγής αυτών, ενώ σημειώνεται ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα καθορίζεται ο κάθε ελεύθερος χώρος που θα χρήζει αγοράς από το Δήμο Αμαρουσίου.
Θ. Αμπατζόγλου: «Κουμπαράς 3,3 εκατ. € ετησίως»
Κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δικαιολογώντας την εισήγηση της διοίκησης, ο δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου υπογράμμισε: «Βάσει του νόμου χωροταξικής νομοθεσίας η ρυμοτομική απαλλοτρίωση αίρεται αυτοδικαίως χωρίς να απαιτείται η έκδοση σχετικής διαπιστωτικής πράξης εάν συντρέχει μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
– Εάν έχουν παρέλθει 15 έτη από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου,
– Εάν έχουν παρέλθει 5 έτη από την κύρωση της σχετικής πράξης εφαρμογής ή την πράξη αναλογισμού και δεν έχουν κατατεθεί τα αντίστοιχα χρήματα,
– Εάν έχουν παρέλθει 18 μήνες από τον καθορισμό της τιμής μονάδας».
Και πρόσθεσε: «Αξιοποιώντας κάθε ενδιαφερόμενος μία από τις τρεις προϋποθέσεις που δίνει νόμος, στο τέλος δεν θα μείνει στην πόλη ελεύθερος χώρος, καθώς υπάρχει οικονομική αδυναμία από την πλευρά του Δήμου να απαλλοτριώσει τους ήδη δεσμευμένους χώρους».
«Δίκαιο και απόλυτα προοδευτικό μέτρο»
Ακολούθως, ο Θ. Αμπατζόγλου σημείωσε ότι «αντιγράφουμε το μέτρο και την αντίστοιχη εμπειρία από όμορους Δήμους που το έχουν ήδη εφαρμόσει και έχουν θετική ανταπόκριση, όπως ο Δήμος Γαλατσίου, ο Δήμος Χαλανδρίου, κ.α., ώστε τα χρήματα που θα εισπράττονται να τροφοδοτούν έναν συγκεκριμένο κωδικό του προϋπολογισμού του Δήμου μόνο για πολεοδομικούς σκοπούς». Όπως τόνισε «δημιουργούμε ένα “κουμπαρά” που θα ανέρχεται στα 3.300.000 ευρώ το χρόνο και θα μας δίνει τη δυνατότητα αγοράς ελεύθερων χώρων που κινδυνεύουν με τσιμεντοποίηση.»
Σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο το μέτρο «είναι απόλυτα δίκαιο, αναπτυξιακό, ισορροπημένο και απόλυτα προοδευτικό και ως τέτοιο θα το αγκαλιάσει η κοινωνία που θέλει ελεύθερους χώρους, καθώς όταν κινδυνεύει με άρση απαλλοτρίωσης ένα οικόπεδο εμείς πρέπει να έχουμε ένα ταμείο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την άρση, να αγοράσουμε το οικόπεδο και να το κρατήσουμε για το Μαρούσι, για το Δήμο, για τα παιδιά μας».
Αρνητική η αντιπολίτευση
Η εφαρμογή του νέου τέλους 0,50 εγκρίθηκε με τις ψήφους της διοικούσας παράταξης, με αρνητικούς τους συνδυασμούς της μειοψηφίας.
Για «άδικο και βαθιά ταξικό» τέλος έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Κώστας Δράκος, υποδεικνύοντας και προτείνοντας την πολιτική που ακολουθούν οι δήμαρχοι του συνδυασμού σε 5 δήμους της χώρας: «Μείωση δημοτικών τελών κατά 50% στα νοικοκυριά και τα μικρομάγαζα, πλήρης απαλλαγή των ευπαθών πολιτών και αύξηση του επαγγελματικού δημοτικού τέλους στις επιχειρήσεις υψηλής κερδοφορίας».
Από την πλευρά της η Κατερίνα Ψάλτη (ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ) εκτίμησε ότι «περνάτε στους δημότες με οριζόντιο τρόπο την εξασφάλιση εσόδων από τον Δήμο και ουσιαστικά ερχόσαστε να μετακυλήσετε στους δημότες την αναλγησία του κεντρικού κράτους». Η ίδια πρότεινε να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη (Καθαριότητα – Ηλεκτροφωτισμός) κατά 0,5%, έτσι ώστε το συνολικό ποσό με αυτό το νέο τέλος να μην αυξήσει το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοικοι του Αμαρουσίου. Και επίσης στην περίπτωση των ευπαθών ομάδων να απαλλαγούν εν συνόλω.
«Δεν εφαρμόζετε την αρχή της αναλογικότητας, δεν μειώνετε ισόποσα τα ανταποδοτικά τέλη, δεν εφαρμόζετε ειδικούς συντελεστές για μεγάλες ιδιοκτησίες, βάζετε ένα τέλος χρήσιμο μεν αλλά θα έπρεπε να είναι πολλά από αυτούς που έχουν πολλά και λίγα από αυτούς που έχουν λίγα», υποστήριξε εκπροσωπώντας την μείζονα μειοψηφία (ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ) ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Μπούρας, για να συμπλεύσει με την πρόταση της Κ. Ψάλτη νωρίτερα. «Αφαιρέστε το ισόποσο από τα δημοτικά τέλη για να δείξετε ως διοίκηση ότι θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα από το νέο τέλος για απόκτηση ελεύθερων χώρων δίχως να επιβαρύνετε επιπλέον τους δημότες», ανέφερε.
Για «πολιτικό σφάλμα της διοίκησης, διότι δεν κάλεσε τις παρατάξεις και τους εκπροσώπους των κατοίκων για διαβούλευση, την ώρα που δεν έχουμε λάβει τη μελέτη για το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης», έκανε λόγο η Μαίρη Διακολιού (ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ), προσθέτοντας: «Επιβάλλετε δηλαδή ένα ειδικό τέλος βάσει ενός επιχειρησιακού σχεδίου που δεν είναι καν έτοιμο και εγκεκριμένο κατά τον νόμο. Κι επιπλέον είναι άδικη η οριζόντια επιβολή του, είναι επαχθές για χαμηλοεισοδηματίες και μικρομεσαίους και αμελητέο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν επωφεληθεί πολεοδομικά όλα τα προηγούμενα χρόνια από την έλλειψη κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων». Και κατέληξε: «Παράλληλα, εκτός από ανισότιμο, το τέλος είναι και ανήθικο επειδή επιβαρύνει τα θύματα των πολεοδομικών πολιτικών και όχι αυτούς που έχουν ωφεληθεί από αυτές».