Του Δαμιανού Παπαχατζή
Δημοσιογράφου, Μέλους της παράταξης #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
Στο Μαρούσι για μια ακόμη φορά τα τελευταία 15 χρόνια η δημοτική αρχή (στην πλειοψηφία της ίδια σε όλο αυτό το διάστημα) δεν σέβεται τα χρήματα των δημοτισσών και των δημοτών. Οι δημοτικοί πόροι σπαταλώνται ή δίνονται σε έργα που δεν είναι αναγκαία και έργα που είναι απαραίτητο να γίνουν δεν προχωρούν.
Τον Νοέμβριο του 2020 ο κ. Αμπατζόγλου ζήτησε την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακαίνιση του εμβληματικού κλειστού γυμναστηρίου της πόλης μας «Σπύρος Λούης» παρουσιάζοντας το υπολογιζόμενο από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων κόστος στα 600.000 ευρώ.
Ύστερα από επτά μήνες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αμαρουσίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία την διαδικασία απ’ ευθείας ανάθεσης της εκτέλεσης του έργου. Το κόστος με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής «εκτοξεύεται» στα 1.180.000 ευρώ.
Η δημοτική παράταξη #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ με επικεφαλής τον Γιώργο Καραμέρο καταψήφισε και δικαίως στηλίτευσε το υπέρογκο κόστος του έργου, όσο και την διαδικασία της απ’ ευθείας ανάθεσης – που έχει γίνει πάγια πρακτική στον Δήμο Αμαρουσίου μετά την εμφάνιση της πανδημίας – και η οποία δεν δικαιολογείται από τις προϋποθέσεις του νόμου.
Υπάρχει, ωστόσο, και ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα: Εάν χρειάζεται να γίνει το έργο που περιγράφεται στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Η απάντηση στο ερώτημα είναι ξεκάθαρα όχι και αυτό μπορεί να το βεβαιώσει και ένας πρωτοετής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου.
Γιατί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής βασίζεται σε μελέτη που έγινε δωρεάν (!) από πολιτικό μηχανικό και η οποία αναφέρει ότι το κλειστό γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» κατασκευής του 1971 δεν ανταποκρίνεται στον σημερινό Γενικό Οικοδομικό Οργανισμό. Και έτσι προκύπτει η «στατική ανεπάρκεια όλων των φερόντων στοιχείων», που αποτελεί την δικαιολογία για την εκτέλεση του έργου από την δημοτική Αρχή.
Είναι, όμως, λογικό ένα κτίριο που έχει κατασκευαστεί πριν 50 χρόνια να μην ανταποκρίνεται στον σημερινό Γ.Ο.Κ. και αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι επικίνδυνο. Εάν ίσχυε η λογική του… παραλόγου της Δημοτικής Αρχής τα μισά κτίρια της Αθήνας θα ήταν ακατάλληλα.
Επιπλέον τα κλειστά γυμναστήρια της Νίκαιας και του Αιγάλεω, που κατασκευάστηκαν την ίδια περίοδο με το «Σπύρος Λούης» του Αμαρουσίου, λειτουργούν κανονικά χωρίς να έχει αναβαθμιστεί η στατική τους επάρκεια.
Το «Σπύρος Λούης» δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα στατικότητας, ούτε γέρνει ούτε έχει σαπίσει, ούτε υπάρχουν αποκλίσεις στην οριζόντια και στην κατακόρυφο, και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι γιατί η δημοτική Αρχή θέλει να προχωρήσει σε μια υπέρογκη οικονομικα ανακαίνιση.
Το κλειστό γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» μπορεί να πάρει άδεια για την διεξαγωγή αγώνων με ανακαίνιση που θα κοστίσει το 1/4 των χρημάτων του προϋπολογισμένου έργου που ψήφισε η Οικονομική Επιτροπή. Τα μοναδικά έργα που χρειάζονται να γίνουν είναι ο εκσυγχρονισμός των παλαιομένων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και η ενεργειακή αναβάθμιση του κελύφους για ένα πιο φιλικά ενεργειακό κτίριο .
Υπάρχει ο κίνδυνος εάν προχωρήσουν τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής το κλειστό γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» να κλείσει για τις νέες και τους νέους της πόλης μας για χρόνια, όπως έχει συμβεί με το «Πέτρος Καπαγέρωφ» (πρώην Παπαστράτειο) του Πειραιά, να απαξιωθεί και ίσως στο τέλος να αλλάξει η χρήση του χώρου, που σύμφωνα με το σημερινό Σχέδιο Πόλης δεν προβλέπει χρήσεις αθλητισμού.
Οι αθλητικοί σύλλογοι, οι φίλαθλοι, οι δημότισσες και οι δημότες Αμαρουσίου πρέπει να πουν βροντερό όχι στην αδιαφανή διαδικασία και τον προβληματικό σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής για έναν εμβληματικό για την πόλη μας χώρο αθλητισμού και πολιτισμού.
Η πρόταση για την δημιουργία ενός σύγχρονου πολιτιστικού πολυχώρου στην θέση του «Σπύρος Λούης» μπορεί να τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση και ότι αποφασιστεί να γίνει, να πραγματοποιηθεί με ανοιχτό διαγωνισμό και πλήρη διαφάνεια. Σε αντίθεση δηλαδή με τις διαδικασίες που ακολουθεί επί χρόνια η δημοτική Αρχή.
Διαβάστε: Ανοιχτή συζήτηση του ΚΚΕ στο Μαρούσι με τις θέσεις του κόμματος για τις τρέχουσες εξελίξεις