Σε σφοδρή επίθεση κατά της δημοτικής Αρχής και ειδικότερα κατά του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Βλάχου για τις διαδικασίες των συνεδριάσεων του Σώματος προχωρά με ανακοίνωσή του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Δημήτρης Πολυχρονιάδης.
Με αφορμή τόσο την απάντηση που έλαβε σε ερώτημά του σχετικά με το πράσινο της πόλης και την πυροπροστασία από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Ιωαννίδη, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η συζήτηση για το θέμα κατά τη συνεδρίαση του Σώματος της Πέμπτης 29 Αυγούστου, ο Δ. Πολυχρονιάδης αναφέρει τα εξής:
————————————–
«Σε κρεσέντο αντιδημοκρατικότητας και αυταρχισμού κατέφυγε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης απολογισμού της Δημοτικής Αρχής της 29ης Αυγούστου 2024 με στόχο τον περιορισμό του χρόνου των τοποθετήσεων των Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα των Δημοτικών Συμβούλων της Συμμαχίας για την Ανατροπή στο Μαρούσι Δ. Πολυχρονιάδη & Λ. Μαγιάκη τα ερωτήματα των οποίων φαίνεται ότι ενόχλησαν ιδιαίτερα την Δημοτική Αρχή.
Επί των συγκεκριμένων ερωτημάτων η Δημοτική Αρχή δεν απάντησε τίποτα ουσιαστικό περιορίζοντας τον χρόνο τοποθέτησης των Δημοτικών Συμβούλων (ερωτήσεων & απαντήσεων) μόλις στα 2 λεπτά επικαλούμενος (ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου) τον προσωρινό κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου μη εφαρμόζοντάς τον όμως για όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, αφού μπήκε σε διαπραγμάτευση για την παραχώρηση περισσότερου χρόνου τοποθέτησης με τον ερωτώντα Δημοτικό Σύμβουλο και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τ. Γιαννακόπουλο προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία μας, όπως και άλλων Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης, οδηγώντας σε «ανάκρουση πρύμνης» επί του θέματος τον κο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, ο οποίος τελικά έδωσε αυξημένο χρόνο τοποθέτησης (8 λεπτά) για τους υπόλοιπους ερωτώντες Δημοτικούς Συμβούλους.
Επειδή το ερώτημα που κατατέθηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο της Συμμαχίας για την Ανατροπή Δ. Πολυχρονιάδη αφορούσε την πολιτική της Δημοτικής Αρχής Αμαρουσίου για την προστασία και επέκταση του πράσινου στο Δήμο Αμαρουσίου (άλση, πάρκα, αστικό & περιαστικό πράσινο, συντήρηση πρασίνου, πυροπροστασία κ.λπ.) και από την έγγραφη επιστολή απάντησης που κατέθεσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κος Ιωαννίδης φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Δημοτική Αρχή στερείται παντελώς εφαρμοζόμενης πολιτικής αλλά και πολιτικής βούλησης για να αποκτήσει πολιτική και σχέδιο επί του θέματος κατανοούμε πλήρως και τους λόγους για τους οποίους κατέφυγε η Δημοτική Αρχή και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σε τέτοιου είδους τακτικές και μεθοδεύσεις αντιδημοκρατικού χαρακτήρα και περιορισμού της συζήτησης και του δημοκρατικού διαλόγου στο επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.
Όπως πολύ καλά μπορεί να καταλάβει ο αναγνώστης της σχετικής επιστολής του Αντιδημάρχου της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Αμαρουσίου, την οποία παραθέτουμε, η Δημοτική Αρχή στερείται παντελώς σχεδίου συντήρησης και προστασίας αλλά και επέκτασης των χώρων πρασίνου της πόλης μας, εφόσον δεν υπάρχει οργανωμένη και στελεχωμένη κατάλληλα με εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό υπηρεσία και όλα έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες με ακριβοπληρωμένες υπηρεσίες ανάθεσης ή σε συμμετοχές σε προγράμματα επιδοτούμενα από το πράσινο ταμείο ή το ΕΣΠΑ με αμφίβολες στοχεύσεις και αποτελέσματα.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη όταν, όπως αποδείχθηκε και παραδέχθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κατά τη διάρκεια της αμέσως επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου που ακολούθησε την συνεδρίαση του απολογισμού, δηλ. της 16ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, μας έφερε θέμα προς συζήτηση και λήψη απόφασης για δέντρα επί της πλατείας Ηρώων Αμαρουσίου που είχαν ήδη κοπεί από τον εργολάβο της υπηρεσίας πρασίνου, για να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν εορτής, αν θα κοπούν ή όχι τα ήδη κομμένα δέντρα.
Πρόκειται για τραγέλαφο που αποδεικνύει τα τεράστια ελλείματα και προβλήματα διοίκησης της Δημοτικής Αρχής Αμαρουσίου τα οποία δεν καλύπτονται με τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και τακτικές του περιορισμού του χρόνου ομιλίας των Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης.
Δυστυχώς, η ουσιαστική διάλυση των υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου και ιδιαίτερα της υπηρεσίας Πρασίνου συνεχίζεται αδιάλειπτα χάρη στις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές της ιδιωτικοποίησης των Δημοτικών υπηρεσιών, τις οποίες εφαρμόζει απαρέγκλιτα και η ομογάλακτη με την κυβέρνηση της Ν. Δ. Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου, αφού ήδη εισάγεται ως θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Αμαρουσίου την προσεχή Τρίτη 3 – 9 – 2024 η περαιτέρω απ’ ευθείας ανάθεση σε ιδιώτες της συντήρησης του πράσινου στη πόλη του Αμαρουσίου λόγω ελλείψεων σε προσωπικό (θέμα υπ’ αριθμ. 6 της Η. Δ. της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής).
Επιπρόσθετα όσο αφορά την ανάπτυξη περαιτέρω και επιπλέον πράσινων ελεύθερων χώρων η πραγματικότητα της παντελούς έλλειψης πολιτικής βούλησης από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής για την απόκτηση περισσότερων τέτοιων χώρων βοά, αφού η συναίνεση της Δημοτικής Αρχής για την αλόγιστη οικοδόμηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων, όπως το κτήμα Δηλαβέρη όπου επιχειρείται να χτιστεί το ΚΑΖΙΝΟ, και η ταύτισή της με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του κατασκευαστικού κεφαλαίου και όχι των Δημοτών – κατοίκων του Αμαρουσίου είναι εκπεφρασμένη και δηλωμένη σε όλα τα επίπεδα.
Να λοιπόν ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους επιχειρεί ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου να μας φιμώσουν.
Τους πληροφορούμε ότι οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό μιας κι εμείς θα συνεχίσουμε απτόητοι να κάνουμε αυτό στο οποίο μας έταξε ο λαός του Αμαρουσίου με την ψήφο του, δηλαδή να ελέγχουμε και να αποκαλύπτουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή μέχρι την ανατροπή τους και την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής Αμαρουσίου με την ψήφο του λαού».
Η απάντηση του αντιδημάρχου Γιάννη Ιωαννίδη
Στην έγγραφη απάντησή του προς το ερώτημα του δημοτικού συμβούλου, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης ανέφερε τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε Πολυχρονιάδη,
Σχετικά με τα ερωτήματα σας που ευλόγως προκύπτουν μετα από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την αττική μας και το γειτονικό μας Δήμο. Σας απαντώ στα σημεία αρμοδιότητας μου.
Το Δεκέμβριο του 2019 ο Δήμος Αμαρουσίου παρουσίασε την συμμέτοχη του στο πρόγραμμα LIFEGRIN το οποίο αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό εργαλείο για την διαχείριση του αστικού πρασίνου μέσα στην εν εξελίξει κλιματική αλλαγή. Μέσα από τις έρευνες και τα παραδοτέα είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε πληθώρα ερωτήσεων μεταξύ των οποίων και αυτές που αναφέρετε. Το σύνολο των παραδοτέων καθώς και διάφορες άλλες πληροφορίες μπορείτε να τις δείτε στο site www.lifegrin.gr
Ο Δήμος Αμαρουσίου αποτελείται από 13 τ. χλμ. ενώ οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι του Δήμου χαρακτηρίζονται από ποικιλία ως προς τα χαρακτηριστικά τους και τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος, ενώ το ποσοστό που καταλαμβάνουν στη συνολική έκταση του Δήμου παρουσιάζεται στον παρακάτω
Στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE GrIn και προκειμένου να καταρτιστεί το Στρατηγικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικού Πρασίνου του Δήμου Αμαρουσίου, χαρτογραφήθηκε η πράσινη υποδομή της περιοχής, ανεξάρτητα αν οι επιμέρους χώροι ανήκουν ή όχι στον Δήμο ή διαχειρίζονται από αυτόν.
Η ψηφιοποίηση έγινε από ορθοφωτοχάρτες σε επίπεδο εδαφοκάλυψης. Από την πρώτη αξιολόγηση εκτιμάται ότι το σύνολο της πράσινης υποδομής καλύπτει έκταση 218.02Ha, εκ των οποίων καθαρή έκταση που περιλαμβάνει δέντρα είναι 123.88Ha. Στην έκταση αυτή περιλαμβάνονται περίπου 235km δεντροστοιχιών σε πεζοδρόμια και νησίδες, από τα οπoία 224km, είναι φυτεμένα με δέντρα ή θάμνους. Ο δε άναρχος τρόπος φύτευσης και η επιλογή των ειδών σε αρκετές δενδροστοιχίες καταδεικνύει ιδιωτική πρωτοβουλία. Επίσης, στο Δήμου Αμαρουσίου ανήκουν 60 πάρκα και παιδικές χαρές, έκτασης, που καταλαμβάνουν έκταση ίση με 27,16Ha, εκ των οποίων καθαρή έκταση που καλύπτεται από δέντρα είναι περίπου 16Ha.
Σημαντικές εκτάσεις πράσινης υποδομής καταλαμβάνουν το Κτήμα Συγγρού, ο Ιππικός όμιλος και ο Δημοτικός Λαχανόκηπος, σε σύνολο 77Ha κάλυψης από δέντρα, ενώ τα ρέματα που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου καταλαμβάνουν συνολική έκταση περίπου 13Ha.
Οι υπόλοιπες εκτάσεις περιλαμβάνουν εκκλησίες, νοσοκομεία, γήπεδα, χώρους στάθμευσης και λοιπές ανοιχτές περιοχές.
Τέλος, παρατηρείται ότι ο Δήμος Αμαρουσίου χαρακτηρίζεται από μεγάλη έκταση ιδιωτικού αστικού πρασίνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα παραδοτέα του προγράμματος του Life Grin είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας και ανάπτυξης του αστικού πρασίνου, το οποίο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβρη του 2024 και να έρθει στην συνέχεια προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο για την εφαρμογή του.
Αναφορικά με το θέμα των συμβάσεων σας ενημερώνω ότι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος για την ορθότερη και αποτελέσματικότερη λειτουργία των υπηρεσίών της έχει συνάψει δίαφορες συμβάσεις. Οι συμβάσεις που αφορούν την διαχείρηση είναι οι ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ και η Συντήρηση Γεωτρήσεων οι οποίες και αντιστοιχουν σε 965.800,44€ για δύο χρόνια και 15.000€ για ένα χρόνο.
Ο Δήμος Αμαρουσίου στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής του πολιτικής εκπονεί διάφορα έργα και μελέτες για να ενταχθεί ομαλότερα στην κλιματική αλλαγή αλλα και για την αντιμετώπιση της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημιουργία 8 νέων πάρκων την τελευταία διετία , η ανάπλαση της παιδικής χαράς του Αμαλιείου, το νέο Πάρκο του Αγιου Θωμά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έρευνα που έγινε από το Πολυτεχνείο και δημοσιεύτηκε το Μάρτιο του 2022 ο Δήμος Αμαρουσίου βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των δήμων της Αττικής στο δείκτη της αναλογίας πρασίνου ανα κάτοικο χωρίς σε αυτόν να έχουν προσθεθεί τα νέα πάρκα.
Παράλληλα, με αυτά ετοιμάζονται να δημοπρατηθούν έργα για 2 νέα πάρκα. Το ένα βρίσκεται πίσω από το skate park ενώ το δεύτερο που αφορά την ανανέωση – ανακαίνιση του πάρκου της νέας Λέσβου, όπως γνωρίζετε, σε προηγούμενη δημοτική επιτροπή πέρασε η έγκριση της πρότασης για χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου από το Πράσινο Ταμείο. Μέσα στο φάκελο που θα κατατεθεί θα υπάρχει και φυτοτεχνική μελέτη για την διαχείριση του Πρασίνου εγκεκριμένη από το αρμόδιο Δασαρχείο.
Το πράσινο της πόλης μας καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος του από αυτόματο ποτιστικό δίκτυο , ενώ μέρος του έχει και απομακρυσμένη διαχείρηση.Για την λειτουργία του χρησιμοποιούμε ως επι τω πλείστών κάποιες από τις 34 γεωτρήσεις του Δήμου μας (χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι όλο το κέντρο ποτίζεται αποκλειστικά και μόνο από γεωτρήσεις).Για τα σημεία που δεν υπαρχει αυτόματο πότισμα ακόμα (πχ ζαρντινιέρες) το ποτισμα γίνεται με υδροφόρες (3 μεγάλες και μια μικρή) οι οποίες και γεμίζουν επίσης από γεωτρήσεις».