Πολλά επεισόδια θα έχει ακόμη, όπως όλα δείχνουν, το «σήριαλ» της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς, καθώς, όπως αποκαλύπτει η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, εξακολουθούν να αποτελούν ζητούμενο ορισμένες προϋποθέσεις από την πλευρά του Δήμου Αμαρουσίου. Παρά τις προσδοκίες που δημιούργησε η πρόσφατη προώθηση της σχετικής μελέτης του Δήμου από την Περιφέρεια προς το υπουργείο, επτά μήνες μετά από τις Αυγουστιάτικες υπηρεσιακές συσκέψεις, με υπηρεσιακό έγγραφό της την Πέμπτη 21 Μαρτίου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου επισημαίνονται ελλείψεις ως προς την απαιτούμενη τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου «καθ’ όλο το μήκος του έργου», προκειμένου να καταστούν εφικτές οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις.
Μάλιστα, το υπουργείο ουσιαστικά «δικαιώνει» τις ενστάσεις της Περιφέρειας ως προς την τεχνική πληρότητα της μελέτης, επισημαίνοντας τα παρακάτω:
«Στο (α) σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής, όπου αποτυπώνονται οι παρατηρήσεις επί της μελέτης του θέματος που εκπονήθηκε από το Δήμο σας, μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν τα κάτωθι: «…. όπως προκύπτει από τα σχέδια οριζοντιογραφιών (σειρά ΥΔΡ-ΟΡ-Σ-101 έως 112), τα προβλεπόμενα έργα, σε ορισμένες περιοχές του ρέματος, βρίσκονται εντός του ρυμοτομικού σχεδίου, όπως στο Ο.Τ.969 (τα έργα διευθέτησης και η αντιστήριξη με μικροπασσάλους βρίσκονται μεταξύ της Ο.Γ. και της Ρ.Γ.) και στο Ο.Τ.497Α (τα έργα διευθέτησης βρίσκονται μεταξύ της Ο.Γ. και της Ρ.Γ., ενώ στο τελευταίο τμήμα, στροφή ρέματος, βρίσκονται εντός της οικοδομικής γραμμής) και κατά συνέπεια προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα θα πρέπει να προηγηθεί η τροποποίηση του σχεδίου.
Επίσης, εκτός των προαναφερομένων Ο.Τ., τα οποία εντοπίζονται σαφώς στις οριζοντιογραφίες, θα πρέπει να ελεγχθεί τυχόν αναγκαία τροποποίηση του σχεδίου σε όλο το μήκος των έργων, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική ζώνη επέμβασης για τη διαμόρφωση της τελικής επιφάνειας (διαμόρφωση επενδεδυμένων ή μη διατομών και αποκατάσταση πρανών άνωθεν των έργων)…. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις έως σήμερα ενέργειές σας για τις απαιτούμενες τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση».
Διαβάστε τι αναφέρει το Έγγραφο για το Ρέμα Σαπφους
Όπως είναι φυσικό, το «ξεμπλοκάρισμα» του έργου θα αργήσει κι άλλο, κάτι που σημαίνει ότι η διαχείρισή του θα περάσει στα χέρια της επόμενης δημοτικής Αρχής που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου.
Κόντρα Πατούλη – Καραμάνου για το ρέμα
Το λιμνάζον ζήτημα του ρέματος Σαπφούς αποτέλεσε εστία πολιτικής και προεκλογικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Χρήστο Καραμάνο και τον δήμαρχο Αμαρουσίου και υποψήφιο περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη. Αφορμή αποτέλεσε η αναφορά στο θέμα του αντιπεριφερειάρχη κατά την πρόσφατη παρουσίαση του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων και του οικονομικού απολογισμού 2018 στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Ο Χ. Καραμάνος αρχικά έκανε λόγο για «προβλήματα των οποίων την επικινδυνότητα δεν αντιλαμβάνονται ή απλά αδιαφορούν για την επίλυση τους αιρετοί οι οποίοι διεκδικούν και την ψήφο των πολιτών», κάνοντας λόγο για «ολιγωρία» από την πλευρά του δημάρχου Αμαρουσίου να αποστείλει εγκεκριμένη την μελέτη διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς, «το οποίο συχνά προκαλεί πλημμυρικά φαινόμενα σε βάρος της ασφάλειας των κατοίκων και των περιουσιών τους», όπως είπε, για να προσθέσει: «Η μελέτη εκκρεμεί από το 2011 και ως δήμαρχος όφειλε να έχει προχωρήσει στην εκπόνηση της (με διευθέτηση ρυμοτομικού σχεδίου) για να πάψουν να είναι δεσμευμένα στον προϋπολογισμό 10,7 εκατ. ευρώ, αλλά και να προχωρήσει το έργο».
Γ. Πατούλης: «Διαχρονικός εμπαιγμός της Περιφέρειας»
Δριμεία ήταν και η απάντηση της πλευράς Πατούλη, καθώς στην σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρονται τα εξής:
«Η αναφορά του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κ. Καραμάνου στο έργο της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς και η προσπάθειά του να αποδώσει ευθύνες στο Δήμο Αμαρουσίου για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου, είναι προκλητική. Για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια ψεύδεται, όταν ισχυρίζεται ότι δεν διαθέτει εγκεκριμένη μελέτη από το Δήμο, όταν γνωρίζουν καλά ότι έχουν τη μελέτη στα χέρια τους από το 2016, αλλά είναι ανίκανοι να την εφαρμόσουν. Επίσης ψεύδεται ο συγκεκριμένος αντιπεριφερειάρχης σε ένα ακόμη σημείο. Ισχυρίζεται ψευδώς, ότι υπάρχουν δεσμευμένα στην Περιφέρεια 10,7 εκ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο, όταν γνωρίζει ότι στον πίνακα του προγράμματος εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας, προβλέπονται μόλις 50 χιλ. ευρώ ως προτεινόμενη πίστωση για το έργο, το 2019. Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αποδείχθηκε ανίκανη , ακόμη και να διαφυλάξει τις αρμοδιότητες της. Η αδυναμία της να ολοκληρώσει έγκαιρα κρίσιμης σημασίας έργα, πέραν της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς, όπως η αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών όπου διέρχεται το ρέμα του Ποδονίφτη, είχε ως αποτέλεσμα να αναλάβει την ευθύνη αυτή το υπουργείο Υποδομών. Γεγονός που αποδεικνύει την ανεπάρκεια της. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, η Περιφέρεια Αττικής εμπαίζει διαχρονικά τους πολίτες. Έχουμε πλέον όλοι κουραστεί με το πινγκ πονγκ των ευθυνών, μεταξύ των κ.κ. Σγουρού και Δούρου».