Με αφορμή τη χθεσινή Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, οι σύλλογοι αυτής της ευαίσθητης κοινωνικά ομάδας συνανθρώπων μας μετέφεραν στον πρωθυπουργό, μέσω επιστολής, την αγωνία τους για την οικονομική κρίση που περνά η χώρα και τις άμεσες επιπτώσεις που θα έχει αυτή στους ίδιους.
Με τη συγκεκριμένη επιστολή, ζητούν την άμεση λήψη μέτρων ώστε να μην «πληρώσουν» τις επιπτώσεις με ελάττωση των εισοδημάτων τους, απώλεια επαγγελματικών ευκαιριών και κυρίως με μείωση των δημόσιων επενδύσεων σε νευραλγικούς τομείς, όπως η Κοινωνική Πρόνοια, η Υγεία, η Παιδεία.
«Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα δημόσιων πολιτικών για την προστασία τους από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) Γ. Βαρδακαστάνης.
«Η 3η Δεκέμβρη είναι μέρα αφιερωμένη στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και θα αναμέναμε απ όσους ασκούν εξουσία στη χώρα, με προεξάρχουσα την κυβέρνηση, αυτή τη μέρα να καταθέτουν τον απολογισμό τους για το πώς υπεράσπισαν και προστάτευσαν τα άτομα με αναπηρία τον προηγούμενο χρόνο από διακρίσεις και αποκλεισμό», λέει ο κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης και προσθέτει: «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και όταν είμαστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης ένα είναι σίγουρο: η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με λόγια.
Τα άτομα με αναπηρία έχουν κουραστεί από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Ιδιαίτερα σήμερα απαιτούν και διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα δημόσιων πολιτικών για την προστασία τους από τις επιπτώσεις μιας οικονομικής κρίσης, για την οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη. Γι’ αυτό ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό και όλους τους αρχηγούς των κομμάτων να πάρουν θέση σε αυτό το θέμα. Για τα άτομα με αναπηρία, τα οποία ανήκουν σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες του πληθυσμού που βιώνουν φτώχεια και αποκλεισμό στην καθημερινότητά τους, είναι πολύ πιο έντονη η ανάγκη για μέτρα προστασίας. Πρόκειται για χρόνιο ζήτημα που απασχολεί τους ανάπηρους ανθρώπους και απλώς με τις σημερινές συνθήκες αποκτά χαρακτηριστικά πραγματικής κρίσης».
Συγκεκριμένα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ζητεί:
- Πλήρη εξαίρεση από το νέο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και των γονέων και κηδεμόνων ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.
- Αύξηση του αφορολόγητου ποσού για τα άτομα με αναπηρία από το ποσό των 2.400 ευρώ στο ποσό των 5.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των εισοδημάτων του 2008.
- Μη συνυπολογισμό των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρία στο φορολογητέο τους εισόδημα για τη λήψη του ΕΚΑΣ.
- Αποσύνδεση των οικονομικών κριτηρίων από τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων.
- Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για τα έτη 2009 και 2010 στα άτομα με αναπηρία που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο, ίση με το 10πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
- Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, για τα έτη 2009-2010 στα άτομα με αναπηρία που είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι ή έμμεσα ασφαλισμένοι και έχουν μηδενικό ατομικό εισόδημα, ίσο με το 20πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
- Τριετή χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους ανέργους με αναπηρία.
- Διπλασιασμό της επιδότησης του ενοικίου για τα άτομα με αναπηρία και τους γονείς ατόμων με αναπηρία που εντάσσονται στα σχετικά προγράμματα του ΟΕΚ για τα έτη 2009-2010.
- Απαγόρευση πλειστηριασμών για την 1η κατοικία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες για χρέη, ανεξαρτήτως του ποσού των χρεών.
- Πάγωμα των δόσεων των στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει τα άτομα με αναπηρία και οι γονείς και κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία από τις τράπεζες για την αγορά 1ης κατοικίας για τα έτη 2009 και 2010, εφόσον ζητηθεί από τους ίδιους, καθώς επίσης και θέσπιση μέτρων διευκόλυνσης στην καταναλωτική πίστη για τα άτομα με αναπηρία.
- Άμεση λήψη του επιδόματος θέρμανσης σε όλα τα άτομα με αναπηρία που το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τη βάση του αφορολόγητου εισοδήματος.
- Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, τεχνικών βοηθημάτων, ιατρικών συσκευών και αναλωσίμων τους στα άτομα με αναπηρία.
- Πάγωμα των αυξήσεων στα τιμολόγια όλων των ΔΕΚΟ και έκδοση ειδικών τιμολογίων των ΔΕΚΟ για τα άτομα με αναπηρία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα άτομα με αναπηρία ισοδυναμούν στην Ελλάδα με το 9,3% του γενικού πληθυσμού. Ο κ. Βαρδακαστάνης, πάντως, εκτιμά ότι πρόκειται για συντηρητική εκτίμηση και ότι ο πραγματικός πληθυσμός των αναπήρων στη χώρα μας είναι μεγαλύτερος.
Τάνια Κατσάνη