Ανάστατοι είναι και πάλι οι κάτοικοι της Αγίας Φιλοθέης από το γεγονός ότι λήγει η προθεσμία αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στο Ο.Τ. που περιλαμβάνει το Μετόχι της Αγίας Φιλοθέης.
Η «υπόθεση Χαροκόπου», όπως είναι γνωστή, ήταν από τα κυριότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Φιλοθέης Αμαρουσίου «Ο Άγιος Γεώργιος», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2006, αφού η προθεσμία που είχε δοθεί από τον νομάρχη Ι. Σγουρό (Απόφαση 13/09/780/17-7-06, ΦΕΚ 827/19-9-2006, τ.Δ΄), λήγει στις 19 Μαρτίου 2007.
Χαρακτηριστικό του επείγοντος είναι και το γεγονός, ότι το ίδιο θέμα ήταν από τα πρώτα στην ατζέντα του δημάρχου Γιώργου Πατούλη, ο οποίος παρευρίσκετο στη Γενική Συνέλευση του Εξωραϊστικού Συλλόγου της περιοχής και καθησύχασε τους κατοίκους λέγοντάς τους: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε να χτιστούν μεζονέτες στο σημείο αυτό».
Ο δήμαρχος, παρά τις δυσκολίες που είχε εξαιτίας της καθυστέρησης στην ανάληψη των καθηκόντων του από τις γνωστές ενστάσεις, τόνισε ότι ήλθε σε συνεννόηση με τους αρμόδιους, ώστε να συμπεριλάβει πίστωση στον φετινό προϋπολογισμό του Δήμου για τη διάσωση του ιστορικού αυτού μνημείου με απαλλοτρίωση.
Το θέμα απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου, που συζητούσε το Τεχνικό Πρόγραμμα 2007 και τον Προϋπολογισμό 2007, ύστερα από παρέμβαση του δημάρχου, ο οποίος επανέλαβε τις δεσμεύσεις που είχε απευθύνει προς τον Εξωραϊστικό Σύλλογο, προτείνοντας την εγγραφή πίστωσης στον Προϋπολογισμό 2007, ύψους 800.000 ευρώ. Η πρότασή του για εγγραφή της πίστωσης έγινε δεκτή, καθώς ο προϋπολογισμός είχε καταρτισθεί από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, η οποία και δεν είχε λάβει υπόψη της το σημαντικό αυτό γεγονός.
Όπως είναι γνωστό, στην περιοχή που αποκαλείται Μετόχι, υπάρχουν εγκαταλελειμμένα τα ερείπια της Μονής που ίδρυσε τον 16ο αιώνα η Φιλοθέη Μπενιζέλου, η Αγία Φιλοθέη των Αθηνών και στην οποία απεβίωσε στις 19 Φεβρουαρίου 1589. Τα ερείπια καταλαμβάνουν χώρο 2 στρεμμάτων, ο οποίος καθορίζεται με σαφήνεια από τους γύρω ασφαλτοστρωμένους δρόμους και περιλαμβάνουν εκτός από το Καθολικό, λείψανα από τα 12 κελιά που περιέβαλλαν περιμετρικά τον Ναό, τμήμα του περιτοιχίσματος, καθώς και την αυλόθυρα του μοναστηριού. Εκτός αυτών, σύμφωνα και με την «Ελληνική Εταιρεία Για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», υπάρχει μια υπόγεια σήραγγα που ξεκινά από τον Ναό του Μοναστηριού και φαίνεται ότι καταλήγει στη θέση «Κρύπτη Αγίας Φιλοθέης», στο διπλανό προάστιο της Φιλοθέης, και η οποία δεν έχει μέχρι τώρα ερευνηθεί επιστημονικώς.
Ο Ναός είναι από το 1959 κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 384/7-11-59), ενώ το 1988 με την 18654/252/86/88 (ΦΕΚ 426/21-6-88, τ.Δ΄) απόφαση του νομάρχη Ηρ. Παπαδόπουλου, ο χώρος αποχαρακτηρίστηκε από κοινόχρηστος σε οικοδομικό τετράγωνο. Στη συνέχεια, όμως, και μετά από παλινδρομικές ενέργειες μεταξύ της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου και της Νομαρχίας, ο νομάρχης Αθηνών Ι. Σγουρός (που ενέκρινε και την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών) έθεσε ζήτημα «επανεπιβολής απαλλοτρίωσης», με έγγραφο προς τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Ανατολικού Τομέα και προς τον τότε αντιδήμαρχο Αμαρουσίου Κώστα Χωραφόπουλο. Το ζήτημα της «επανεπιβολής απαλλοτρίωσης» κρίθηκε αναγκαίο επειδή το παραπάνω σύνολο, που περιγράψαμε είναι υπό ιδιοκτησιακό καθεστώς των κληρονόμων Χαροκόπου και έχει υποβληθεί από αυτούς αίτημα για την οικοδόμηση σύγχρονων κατοικιών μέσα στον ιστορικό χώρο.
Από το γεγονός αυτό προέκυψε και η ανάγκη εγγραφής πίστωσης στον Προϋπολογισμό του 2007, διότι σύμφωνα με το άρθρο 3 του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων, πρέπει να γίνεται «μνεία του αντίστοιχου φορέα και Κώδικα αριθμού εξόδου του οικείου προϋπολογισμού».
Να επισημάνουμε ότι για το ζήτημα αυτό, εκτός από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο, βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή, δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία επί του θέματος, και ο επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος Κώστας Αντωνόπουλος, που είναι μόνιμος κάτοικος της περιοχής και εκφράζει τα προβλήματα των κατοίκων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης, έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και η «Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», η οποία επισημαίνει συνεχώς την ανάγκη προστασίας του χώρου επειδή, όπως αναφέρει και σε σχετικό υπόμνημα, «ο περιβάλλων χώρος του Μετοχίου δεν προστατεύεται, με συνέπεια όσα κτήρια σώζονται να υφίστανται ανεξέλεγκτες φθορές».
Τέλος, σε επιφυλακή βρίσκεται και η εφημερίδα μας επειδή, όπως έχουμε ξαναγράψει, θεωρούμε το Μετόχι αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής, αλλά και θρησκευτικής κληρονομιάς, όχι μόνο του Δήμου μας, αλλά και της χώρας γενικότερα.
Άγγελος Πολύδωρος