Γρήγορα αντανακλαστικά επιδεικνύει, στο ξεκίνημά της, η νέα δημοτική αρχή. Το προηγούμενο πρωτοσέλιδο της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ για τα σοβαρά προβλήματα που εγκυμονούν για τους Μαρουσιώτες τα παρατημένα μπάζα και οι κακοτεχνίες στους δρόμους, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του αντιδημάρχου για το Περιβάλλον και την Καθαριότητα του Δήμου Αμαρουσίου Στέφανου Τσιπουράκη.
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Αμαρουσίου, Στέφανος Τσιπουράκης, δείχνει αποφασισμένος ν’ αλλάξει το καθεστώς διάλυσης που επικρατούσε μέχρι χθες στο σύστημα των εξωτερικών συνεργείων της πόλης. Αναθέτοντας συγκεκριμένες αρμοδιότητες στους συνεργάτες του και εφαρμόζοντας ένα «σφικτό» πρόγραμμα καταγραφής της αποτελεσματικότητας κάθε τμήματος, προσδοκά να ξαναδώσει στις υπηρεσίες του Δήμου τον ρόλο που τους αξίζει.Με αφορμή το δημοσίευμά μας για τις κακοτεχνίες και τα μπάζα που άφησαν πίσω τους οι εργολάβοι που ανέλαβαν την τοποθέτηση οπτικών ινών στην πόλη μας ο κ. Τσιπουράκης μίλησε στην «Α» για το τι παρέλαβε από την προηγούμενη αρχή και το τι προσδοκά να παραδώσει στο τέλος της θητείας του.
Κύριε Τσιπουράκη, η εφημερίδα μας γίνεται συχνά δέκτης παραπόνων από κατοίκους για μπάζα και κακοτεχνίες σε δρόμους του Αμαρουσίου, που άφησαν πίσω τους συνεργεία τοποθέτησης οπτικών ινών. Σε εσάς έχουν φθάσει αντίστοιχα παράπονα και σε ποιες περιοχές αφορούν;
Κι εμείς δεχόμαστε καθημερινά παράπονα από πολίτες που αφορούν σε κακοτεχνίες. Το πρόβλημα αφορά σχεδόν σε ολόκληρη την πόλη, αφού τα συγκεκριμένα συνεργεία έσκαβαν όπου έβρισκαν.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Όταν γίναμε γνώστες του προβλήματος, αρχίσαμε να ψάχνουμε με ποιον είχε συναφθεί η σχετική σύμβαση, τι όρους είχε και πώς είχε χειρισθεί το θέμα η προηγούμενη δημοτική αρχή. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούσαμε, χωρίς να έχουμε αυτά τα στοιχεία στα χέρια μας, να αρχίσουμε να αποκαθιστούμε τις κακοτεχνίες, καθώς θα μπορούσαν να υπάρξουν νομικές επιπλοκές.
Τέλος πάντων, καταφέραμε να συλλέξουμε τις σχετικές πληροφορίες και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αμαρουσίου και του εργολάβου για τα προαναφερόμενα έργα, η οποία ωστόσο δεν είχε τηρηθεί. Δυστυχώς, η εταιρεία που ανέλαβε τα έργα λειτουργούσε ανεξέλεγκτα, χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν. Η αντίδρασή μας ήταν άμεση και αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο εργολάβος έχει κηρυχθεί έκπτωτος. Ταυτόχρονα, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες τόσο για την επιβολή προστίμων, όσο και για τη διεκδίκηση των χρημάτων που θα δαπανήσει ο Δήμος για την αποκατάσταση των ζημιών. Και σας διαβεβαιώνω ότι είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος διεκδικεί κάτι από κάποιον…
Θετική αντίδραση, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Γιατί δεν δίνετε εντολή στα εξωτερικά συνεργεία του Δήμου να αρχίσουν άμεσα τα έργα αποκατάστασης;
Εδώ είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα. Τα συνεργεία του Δήμου αδυνατούν να αναλάβουν ένα τόσο εκτεταμένο έργο, το οποίο όπως προανέφερα αφορά σχεδόν σε ολόκληρη την πόλη. Η κατάσταση που επικρατούσε μέχρι χθες στον συγκεκριμένο τομέα ήταν απογοητευτική. Ο Δήμος είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, για οποιοδήποτε έργο, να καταφεύγει σε εξωτερικές εργολαβίες. Το αποτέλεσμα ήταν να ατονήσει το σύστημα των εξωτερικών συνεργείων του και να υποβαθμισθεί σε ρόλο διαχειριστή. Σχηματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα εν λόγω συνεργεία έχουν δυναμικότητα «ενός φτυαριού». Οι άνθρωποι του συγκεκριμένου τομέα, παρά τις καλές προθέσεις τους, βρίσκονταν επί μακρόν στην «κατάψυξη», με συνέπεια σήμερα να μη μπορούν να αναλάβουν ένα τόσο μεγάλο έργο.
Και πώς αλλιώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και κυρίως πόσο θα περιμένουν οι πολίτες για να απαλλαγούν από τα μπάζα και τις κακοτεχνίες;
Ήδη, από τη στιγμή που γίναμε κοινωνοί του προβλήματος, κινηθήκαμε άμεσα και σκοπεύουμε να αναζητήσουμε μία μεγάλη και σοβαρή εταιρεία που θα αναλάβει την αποκατάσταση των κακοτεχνιών. Η σύμβαση που θα υπογράψουμε μαζί της, αν και υπό το βάρος της επείγουσας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, θα περιέχει αυστηρούς όρους.
Όπως εκτιμούμε, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχουν αρχίσει τα έργα αποκατάστασης, με χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσής τους το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου.
Και με τη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί –όπως μας ενημερώσατε– με τα συνεργεία του Δήμου τι θα γίνει κύριε Τσιπουράκη;
Έχουμε ήδη πιάσει δουλειά. Καταρχήν, ενισχύουμε τον μηχανισμό άμεσης παρέμβασης του Δήμου, ο οποίος λειτουργεί σε 24ωρη βάση, δίνοντας άμεσες λύσεις όπου χρειάζεται. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος μηχανισμός έχει επέμβει σε κάποιες περιπτώσεις, αποκαθιστώντας προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε μαρουσιώτικους δρόμους. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται σωστός προγραμματισμός, αλλά και υλικοτεχνικός εξοπλισμός που θα επιτρέψουν στα συνεργεία μας να αποκτήσουν υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας.
Με το ανθρώπινο δυναμικό τι γίνεται, όμως; Υπάρχει διάθεση για δουλειά ή η «κατάψυξη» βόλευε κάποιους;
Διάθεση για δουλειά υπάρχει, αρκεί οι άνθρωποι να έχουν συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο που να γίνεται σεβαστό. Δεν μπορείς να προσλαμβάνεις κάποιον για μια δουλειά, μετά να τον παραγκωνίζεις και στη συνέχεια να του αναθέτεις άλλα καθήκοντα. Και πιστέψτε με, υπάρχουν πάμπολλες τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν. Εάν οργανωθούμε όπως πρέπει, τα στελέχη μας θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Τα έργα που πρέπει να γίνουν, κυρίως στην περιφέρεια του Αμαρουσίου, είναι πολλά και υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες ακόμη κι ενός πλούσιου Δήμου, όπως το Μαρούσι. Πώς θα εκμεταλλευθείτε δυνατότητες χρηματοδότησης από άλλες πηγές;
Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι ο Δήμος Αμαρουσίου είναι μόνο κατ’ ευφημισμόν πλούσιος. Τα χρέη του προς ταμεία, το ΙΚΑ, την Εφορία κ.λπ. είναι τεράστια και μάλιστα κάποια από αυτά ενέχουν και ποινικές κυρώσεις. Το ποσό είναι ιλιγγιώδες και θα ανακοινωθεί σύντομα από τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη. Θα μπορούσα να σας πω, όμως, ότι ο Δήμος έχει δεσμεύσει τη μισή περιουσία του και έχει πωλήσει την άλλη μισή. Άρα, ο πλούσιος Δήμος είναι ένας μύθος.
Το θέμα των κονδυλίων, ιδίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι όντως μία σημαντική παράμετρος, την οποία ωστόσο αγνόησε η προηγούμενη δημοτική αρχή, ανεξήγητα για εμάς. Χάθηκαν πράγματι χρήματα, αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν έγιναν έργα που, σε βάθος χρόνου, θα απέφεραν σημαντικά οφέλη για την πόλη μας.
Εμείς θα προσπαθήσουμε, με μεθοδική και σοβαρή δουλειά, να αντλήσουμε ακόμη και το τελευταίο ευρώ που δικαιούμαστε. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα πλέον, καθώς οι χρηματοδοτήσεις έχουν αυστηρά κριτήρια και η άντλησή τους απαιτεί σκληρή και συστηματική δουλειά. Και σε αυτό χρειάζεται η συμβολή όλων των στελεχών του Δήμου. Πιστεύω, όμως, ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε καλά νέα και σε αυτόν τον τομέα.
Να ελπίζουμε, λοιπόν, ότι κάποια στιγμή το Μαρούσι θα πάψει να λειτουργεί με «δύο ταχύτητες» μεταξύ κέντρου και περιφέρειας;
Αυτό είναι δεδομένο. Το Μαρούσι θα λειτουργήσει με «μία ταχύτητα». Και μάλιστα η περιφέρεια θα έχει την προτεραιότητα, γιατί τόσα χρόνια ήταν παραγκωνισμένη. Αν πάει κανείς στον Σωρό και στο Ψαλίδι, για να αναφέρω μόνο δύο παραδείγματα, θα δει μία διόλου κολακευτική εικόνα. Οι άνθρωποι δεν έχουν πεζοδρόμια, δρόμους, αποχέτευση. Ζουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Αυτό θα αλλάξει.
Κύριε Τσιπουράκη, τα αιωρούμενα μικροσωματίδια μπήκαν στη ζωή μας και μάλιστα με τρόπο δραματικό, όπως αποδεικνύουν οι έρευνες για τους θανάτους που προκαλούν. Πώς θα περιορίσουμε το πρόβλημα στην πόλη μας;
Το θέμα των αιωρούμενων μικροσωματιδίων είναι όντως σημαντικό. Δεν σας κρύβω ότι πρόσφατα συνομίλησα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών Μιχάλη Πετράκη, ο οποίος με πληροφόρησε ότι είχε υποβάλει προσωπικό αίτημα στον Δήμο σχετικά με τα μπάζα και τις κακοτεχνίες στους δρόμους. Είναι πολύ ενημερωμένος και ευγενέστατος άνθρωπος, ο οποίος έδειξε προθυμία να συνεργασθεί μαζί μας, βοηθώντας μας στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Το σίγουρο είναι ότι τα μισοτελειωμένα έργα αποτελούν εστία ρύπανσης κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που επισπεύδουμε τις διαδικασίες να αποκαταστήσουμε όλες τις κακοτεχνίες που έχουν γίνει.
Παράλληλα, επειδή οι συνέπειες από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια έγιναν σχετικά πρόσφατα γνωστές στο ευρύ κοινό, θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει και το «Διαδημοτικό Δίκτυο για τη βελτίωση της Ποιότητας Ζωής των κατοίκων» (ΕΥΖΕΙΝ), στο οποίο θα ηγείται ο Δήμος Αμαρουσίου.
Και μία τελευταία ερώτηση, κύριε Τσιπουράκη. Πώς οραματίζεστε τον Δήμο στο τέλος της θητείας σας και ποιοι παράγοντες σάς ανησυχούν στην προσπάθειά σας να υλοποιήσετε το παραπάνω όραμα;
Ας αρχίσουμε από το τέλος. Δεν ανησυχούμε γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε την ανοχή και τη συμπαράσταση των κατοίκων κι αυτό είναι κάτι που μας δίνει κουράγιο. Από εκεί και πέρα, έχουμε όρεξη για δουλειά, είμαστε πλήρως καταρτισμένοι και προετοιμασμένοι σε αυτό που κάνουμε και λειτουργούμε βάσει προγράμματος. Απλώς, θέλουμε λίγο χρόνο για να βάλουμε σε τάξη το σύστημα.
Στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, αυτό που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας είναι ένας Δήμος που θα λειτουργεί ουσιαστικά, μία πόλη όπου αυτά που βλέπει ο πολίτης θα είναι αληθινά, που θα διαθέτει ποιότητα ζωής ει δυνατόν υψηλότερη από το μέσο όρο στην Ε.Ε., από πλευράς περιβάλλοντος, καθαριότητας και πρασίνου. Και τέλος, επιθυμούμε να παραδώσουμε έναν Δήμο στον οποίο ο πολίτης θα ζει με ασφάλεια.
Θάνος Σταθόπουλος