Τη σύσταση επιτροπής, που θα αναλάβει να φέρει στο Δ.Σ. συγκεκριμένες προτάσεις για τα Καρπάθικα, αποφάσισε το Σώμα. Έκκληση των κατοίκων για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και της δημοτικής αρχής για χρονική ανοχή.
Μετά από εισήγησή του, το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα τη δημιουργία επταμελούς διαπαραταξιακής επιτροπής, αποτελούμενης από τους κ.κ. Επ. Γαρδέλη, Ν. Καλαϊτζίδη, Τ. Γιαννακόπουλο, Σπ. Σταθούλη, Αλ. Μπρέγιαννη, Κ. Ρώτα και Στ. Ραγκούση. Στόχος της επιτροπής είναι η εξέταση όλων των νομικών και πολεοδομικών παραμέτρων της υπόθεσης και ο διάλογος με σκοπό την κατάθεση της καλύτερης δυνατής πρότασης επίλυσης του θέματος προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η επιτροπή, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, θα πλαισιωθεί από νομικό σύμβουλο και πολεοδόμο, προκειμένου να υπάρξει σφαιρική άποψη για το πρόβλημα.
Στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε η επιτροπή θα καταλήξει με τις προτάσεις της, ούτως ώστε το θέμα να έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να εγκριθεί η δρομολόγηση της λύσης που θα κριθεί ως η καλύτερη δυνατή.
Την ίδια στιγμή ο Γιώργος Πατούλης επιτέθηκε εναντίον της προηγούμενης δημοτικής αρχής, τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να αφήνει το πρόβλημα άλυτο τόσα χρόνια και να το μετακυλά κάθε φορά, με συνέπεια να ερχόμαστε εμείς τώρα να δώσουμε τη λύση, τη στιγμή που δεν έχουμε καν εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Δήμου, ενώ με όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα δεν έχουμε προλάβει να ενημερωθούμε διεξοδικά για το θέμα».
Η αγωνιώδης έκκληση των κατοίκων
Σημειώνεται ότι, με απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Δεκεμβρίου είχε εγκρίνει τη διαδικασία τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου στα συγκεκριμένα Ο.Τ. από κοινόχρηστα σε κοινωφελή, προκειμένου να μην κληθούν οι κάτοικοι να αποζημιώσουν τον ιδιοκτήτη κ. Χρ. Παγώνα, (όπως ο ίδιος έχει ζητήσει με προσφυγή του), με συνέπεια την οικονομική τους καταστροφή.
Στην επιστολή που απέστειλαν προς το Σώμα και η οποία φέρει 129 υπογραφές, οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν μεταξύ άλλων:
«Λόγω του ότι καλούμαστε ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών την 23η/3/2007 με απαίτηση του εμφανιζόμενου ιδιοκτήτη των ανωτέρω οικοδομικών τετραγώνων, να υποχρεωθούμε σε αποζημίωσή του, πράγμα που αδυνατούμε, με συνέπεια να κινδυνεύουμε να εξοντωθούμε, να ξεπουληθούμε, να ξεσπιτωθούμε και να υποθηκεύσουμε το μέλλον μας και το μέλλον των οικογενειών μας, ζητούμε:
1. Πριν την αναγκαστική μας κλήση στο Πρωτοδικείο Αθηνών την 23η/3/2007, να ολοκληρωθούν άμεσα (αν είναι δυνατόν μέχρι 10/2/2007) οι διαδικασίες της απόφασης 368 του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου της 14ης Δεκεμβρίου 2006 για την οριστική απαλλαγή μας και τη μη εμπλοκή μας σε δικαστικές περιπέτειες που θα δημιουργήσουν σε μας τις πιο πάνω δυσμενείς επιπτώσεις και θα αποτελέσουν μέγιστο και καταστροφικό κοινωνικό πρόβλημα σε τόσο μεγάλο αριθμό πολιτών.
2. Σε περίπτωση που νομίζετε ότι κινδυνεύουμε να τύχουμε τέτοιας καταστροφικής αντιμετώπισης και αν δεν μπορείτε να μας προστατεύσετε με την απαλλοτρίωση της περιοχής για κοινωφελείς χρήσεις, σύμφωνα με την ανωτέρω αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2006, ας κάνετε άρση της απαλλοτρίωσης για να ησυχάσουμε επιτέλους, να ασχοληθούμε με την υγεία μας, το σπίτι μας, την οικογένειά μας και τα παιδιά μας, που λόγω αυτής της διαιωνιζόμενης κατάστασης όλα τα έχουμε παραμελήσει».
"Φωτιές" από την πρόταση Ραγκούση
Η συζήτηση για το θέμα της οδού Νουάρου στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε και τις πολιτικές της εντάσεις, ειδικά μετά από την πρόταση του κ. Στάθη Ραγκούση να αποζημιώσει τον κ. Χρήστο Παγώνα ο Δήμος με διαμερίσματα από το μερίδιο του Δημοσιογραφικού Χωριού που κατέχει η εταιρεία «ΑΘΜΟΝΟΝ Α.Ε.». Η αντίδραση του δημάρχου ήταν έντονη, καθώς ο κ. Γ. Πατούλης εγκάλεσε τον συνάδελφό του, κάνοντας λόγο για «υποθηκευμένα διαμερίσματα λόγω των δανείων του Δήμου», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ωραία είναι τα ευχολόγια και οι προτάσεις, αλλά κανείς δεν παίρνει θέση για τα 150 εκατ. ευρώ που χρωστά ο Δήμος. Κάποιοι έπαιρναν τις αποφάσεις για τα δάνεια και ταυτόχρονα έπαιρναν αποφάσεις σαν κι αυτή της οδού Νουάρου για αποζημιώσεις που θα κατέβαλε ο Δήμος, ενώ ήξεραν ότι τα ταμεία αδυνατούσαν».
Ο κ. Γ. Πατούλης έκανε έκκληση και στον ιδιοκτήτη κ. Χρήστο Παγώνα να επιδείξει κοινωνική ευαισθησία και να δώσει παράταση στην εκδίκαση της υπόθεσης, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή ενώ, απαντώντας στην ένσταση του εκπροσώπου του κ. Παγώνα που βρέθηκε στην αίθουσα, σχετικά με τις 15 ημέρες που θα έχει στη διάθεσή της η επιτροπή, τόνισε: «Κάποια στιγμή θα πρέπει να διοικήσουμε αυτόν τον Δήμο. Πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, πρέπει να δουλέψουμε, να βρεθούμε, να εξετάσουμε διεξοδικά τα προβλήματα και να τα ιεραρχήσουμε. Σε 15 ημέρες θα είμαστε σε θέση να καταθέσουμε την πρότασή μας για το θέμα, έχοντας ως εργαλείο και τον προϋπολογισμό, ενώ ο κ. Παγώνας θα πρέπει να κατανοήσει ότι φέραμε το θέμα του προς συζήτηση προτού καν ασχοληθούμε με ζωτικής σημασίας για τον Δήμο άλλα θέματα».
Συντάχθηκε και η μειοψηφία
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας Πάνος Αλεξανδρής τάχθηκε υπέρ της σύστασης της επιτροπής, ενώ ζήτησε την υλοποίηση με άμεσες διαδικασίες της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για μετατροπή του επίμαχου χώρου από κοινόχρηστο σε κοινωφελή.
Με την πρόταση για δημιουργία επιτροπής συντάχθηκε και ο Κώστας Ρώτας, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της απόφασης της 14ης Δεκεμβρίου, συνοδεύοντας την κατάφασή του με επίθεση κατά των πρακτικών που ακολούθησε η διοίκηση Τζανίκου πάνω στο θέμα τα προηγούμενα χρόνια.
Τέλος, και ο κ. Στάθης Ραγκούσης δέχθηκε να συμμετέχει σε αυτήν, κρούοντας, πάντως, τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή το κακό προηγούμενο που έχει δημιουργηθεί στον Δήμο Αμαρουσίου, με τη δημιουργία επιτροπών που στο τέλος αποδείχθηκαν, τις περισσότερες φορές, αδρανείς.
Γιάννης Μπεθάνης