Στις πιο εύπορες περιοχές της χώρας το Μαρούσι
Στους πλουσιότερους Δήμους στην Ελλάδα συγκαταλέγεται το Μαρούσι, με βάση τα εισοδήματα των κατοίκων του. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει η μελέτη του ερευνητή του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Προδρόμου Προδρομίδη, με τίτλο: «Περιφερειακή ανάλυση του δηλωθέντος εισοδήματος στην Ελλάδα». Εύποροι Δήμοι, εκτός από το Μαρούσι, αναδεικνύονται, επίσης, οι όμοροι Πεύκη και Μελίσσια, καθώς και άλλα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας.
Στη μελέτη τονίζεται ότι η ευμάρεια εντοπίζεται κυρίως στην Αθήνα, τις γειτονικές της περιοχές και τους βασικούς κόμβους του συγκοινωνιακού δικτύου της χώρας, όπου οι κάτοικοι απολαμβάνουν ετησίως εισόδημα 17,8 χιλ. ευρώ κατά μέσο όρο. Σε αυτήν την ευρύτερη περιοχή εμπίπτει και το Μαρούσι, το οποίο απολαμβάνει την ύπαρξη όλων, πλην τραμ και μετρό, των ειδών συγκοινωνίας εντός των ορίων του (ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ, Προαστιακός, Αττική Οδός).
Στα δυτικά προάστια, τη νοτιοανατολική Αττική και κατά μήκος της Εθνικής Oδού μέχρι τη Χαλκίδα, οι κάτοικοι απολαμβάνουν ετήσιο εισόδημα περίπου 15,7 χιλ. ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη Αττική περί τις 10,2 χιλ. ευρώ.
Προφανώς με γνώμονα την εσωτερική μετανάστευση των οικονομικά ευρωστότερων προς αναβαθμισμένες περιοχές (όπως στην περίπτωση του Αμαρουσίου, των Μελισσίων, των Βριλησσίων κ.λπ.), αλλά και τη σπουδαιότητα της ύπαρξης αναπτυγμένου συγκοινωνιακού δικτύου σε αυτές, η έρευνα θεωρεί αναγκαία την επέκτασή του και στις υποβαθμισμένες περιοχές, με στόχο, όπως αναφέρεται:
– Την οικονομική ενοποίηση της γεωγραφικά κατακερματισμένης χώρας και τη διευκόλυνση των συνεργασιών μεταξύ των παραγωγικών συντελεστών των επιμέρους περιοχών.
– Την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και τη μείωση του κόστους παραγωγής/μεταφορών που αναμένεται να ενθαρρύνει τη μελλοντική κινητοποίηση του ιδιωτικού κεφαλαίου, την αποτελεσματική σύνδεση των ασθενέστερων εισοδηματικά περιοχών με τις πιο εύρωστες, καθώς και με τις αγορές του εξωτερικού, η οποία και αναμένεται ν’ αυξήσει τις συναλλαγές και να επιτύχει πολλαπλασιαστικά εισοδηματικά φαινόμενα, αυξάνοντας έτσι την τοπική απασχόληση σε θέσεις εργασίας με υψηλότερες αποδοχές.
– Την καλύτερη πρόσβαση του τοπικού πληθυσμού σε προϊόντα και υπηρεσίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του.
Την εικόνα συμπληρώνει η ύπαρξη ορισμένων καθιερωμένων τουριστικών περιοχών που επικοινωνούν με την πρωτεύουσα, καθώς και των κυριοτέρων εξορυκτικών – ηλεκτροπαραγωγικών κοινωνιών, οι οποίες ευημερούν αξιοποιώντας τους τοπικούς τους πόρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους (11,2 χιλ. ευρώ).