Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι Μαρουσιώτες προκειμένου να πληρώσουν τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης.
Πιο συγκεκριμένα, με μια σύντομη και συνοπτική διαδικασία και κάτω από τον τίτλο «Επανακαθορισμός κατηγοριών – συντελεστών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2007» ο αντιδήμαρχος Πέτρος Καλογρίδης, ενημέρωσε το Σώμα ότι δεν πρόκειται για αύξηση των τελών, αλλά για ενοποίηση των χώρων επί των οποίων αυτά υπολογίζονται, με συνυπολογισμό των χώρων στάθμευσης. Δήλωσε δε ότι το ποσοστό δεν αυξάνεται παρά μόνον για όσους έχουν γκαράζ, των οποίων τα τετραγωνικά μέτρα μέχρι σήμερα δεν υπολογίζονταν.
Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κάββαλος, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις των λίγων δημοτικών συμβούλων, αλλά και όσων πολιτών βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα εκείνο το βράδυ (σ.σ. υπήρχε απαρτία 16 συμβούλων, μερικοί από τους οποίους ήδη είχαν αρχίσει να αποχωρούν, χωρίς αυτό να εμποδίζει τη συνέχιση της συνεδρίασης), είπε ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος από την ενημέρωση. Ταυτόχρονα δε δήλωσε ότι το πρωί που επισκέφθηκε το γραφείο του Δημοτικού Συμβουλίου, στον φάκελο του θέματος δεν υπήρχαν στοιχεία.
Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής του μη εκπροσωπούμενου στο Δημοτικό Συμβούλιο συνδυασμού «Δημοτική Ενότητα» Μπάμπης Ζιώγας, επεσήμανε ότι η διοίκηση με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μην αύξησε τα δημοτικά τέλη, αλλά ουσιαστικά εξασφάλισε έσοδα. Αύξησε όμως τις επιφάνειες των τετραγωνικών μέτρων πάνω στις οποίες υπολογίζονται οι συντελεστές και εξέφρασε την άποψη ότι καλώς επιβάλλονται όσον αφορά στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, που διαθέτουν και τις περισσότερες θέσεις στάθμευσης.
Ο απελθών δήμαρχος Π. Τζανίκος κλείνοντας τη συζήτηση επί του θέματος, τόνισε ότι η αύξηση που επέρχεται, κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά το 6%. Συνέκρινε δε τη δαπάνη για τα νέα δημοτικά τέλη με τα έξοδα μιας οικογένειας για κινητή τηλεφωνία λέγοντας ότι δεν είναι περισσότερο από 15 ευρώ, και είπε χαρακτηριστικά: «Σκεφτείτε ότι έχουμε οικογένειες με δύο και τρία κινητά τηλέφωνα».
Τελικά, η απόφαση για τον επανακαθορισμό των κατηγοριών – συντελεστών των δημοτικών τελών ελήφθη κατά πλειοψηφία, αφού από τους παρευρισκόμενους ψήφισαν «όχι» η κ. Αικ. Αναστασιάδου, ο κ. Δ. Βλάχος και ο κ. Ν. Κάββαλος, ενώ «απέχω» δήλωσε ο κ. Αλεξ. Μπρέγιαννης.
Άγγελος Πολύδωρος
Το νερό που… καίει
Στην απόφαση αύξησης των τελών της ύδρευσης προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, κατά τη συνεδρίαση της 14ης Δεκεμβρίου, προσθέτοντας μια ακόμη… τρύπα στην τσέπη των δημοτών. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη αύξηση που σημειώνεται μετά από το 1999, όταν με απόφασή του το Σώμα είχε καθορίσει το ύψος τους, όπως αυτό ίσχυε μέχρι και σήμερα, καθώς τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ, από την οποία αποκλειστικά προμηθεύεται νερό ο Δήμος Αμαρουσίου, είχαν παραμείνει όλο αυτό το διάστημα αμετάβλητα.
Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών του Δήμου Αμαρουσίου, μετά την αναπροσαρμογή του τιμολογίου υπηρεσιών ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ (…), προτείνεται η αναπροσαρμογή των αντίστοιχων τελών για το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης ως εξής:
1. Για την εφάπαξ πληρωμή νέας σύνδεσης από 586,94 ευρώ σε 600 ευρώ.
2. Για το πάγιο τέλος από 7,07 ευρώ σε 9 ευρώ ανά τρίμηνο.
3. Για την ανά τρίμηνο κατανάλωση νέο κλιμάκιο με τιμές που διαμορφώνονται, ανά κυβικό μέτρο, ως εξής:
– από 0 έως 5 μ3 σε 0,40 ευρώ/μ3
– από 6 έως 20 μ3 σε 0,60 ευρώ/μ3
– από 21 έως 25 μ3 σε 1,80 ευρώ/μ3
– από 26 έως 30 μ3 σε 2,50 ευρώ/μ3
– από 31 έως 35 μ3 σε 2,60 ευρώ/μ3
– από 36 έως 40 μ3 σε 3,10 ευρώ/μ3
– από 41 έως 50 μ3 σε 3,20 ευρώ/μ3
– από 51 έως 70 μ3 σε 3,30 ευρώ/μ3
– από 71 έως 100 μ3 σε 3,50 ευρώ/μ3
– από 101 έως 150 μ3 σε 4,00 ευρώ/μ3
– από 151 έως 1000 μ3 σε 5,00 ευρώ/μ3
– από 1000 έως … μ3 σε 6,00 ευρώ/μ3.
Γιάννης Μπεθάνης